Mnogi zaposleni v šolstvu stavke ne podpirajo; predvolilni čas je neprimeren!

Datum:

“Danes se je vredno spomniti tudi vseh tistih učiteljev, ki kljub izjemnim pritiskom SVIZ in aktivista stranke Levica Branimirja Štruklja, da se dokončno razvrednoti učiteljski poklic na nivo političnih obračunov, izvajajo pouk, pa četudi na daljavo,” je izpostavil direktor Ukoma Uroš Urbanija. Po drugi strani pa je nekdanji šolski minister Jernej Pikalo kritičen do tistih šol, kjer danes ne stavkajo. V anketi Slovenskih novic se je izkazalo, da 68 odstotkov vprašanih stavke ne podpira.

                   

Danes poteka splošna stavka zaposlenih v vzgoji in izobraževanju – z njo naj bi opozorili na neustrezno vrednotenje dela. Šole in vrtci bodo zaprti, na fakultetah ne bo pedagoškega in raziskovalnega procesa. Za najmlajše, katerih starši ne bodo imeli druge možnosti, bo organizirano varstvo. “Ne stavkamo, ker posamezniki niso zadovoljni, ampak, ker je naše delo razvrednoteno,” je dejala vzgojiteljica Petra Koritnik iz ljubljanskega Vrtca Jarše, kjer po poročanju N1 stavka 80 od 92 zaposlenih: od vzgojiteljev, perice, hišnika, kuharice do strokovnih delavcev.

Mnogi zaposleni se stavke niso udeležili
Za razliko od Koritnikove pa so se nekateri vzgojitelji in učitelji odločili, da bodo tudi danes opravljali svoje delo: “Tudi jaz delam. Edina vzgojiteljica v našem vrtcu. Imam dva otroka, za katera starši niso naši varstva. Čez načelnost ga ni. Jaz sem načelna, ker vem, da bo po volitvah čas za pogovore in usklajevanja,” je na Twitterju zapisala vzgojiteljica Zdenka. Do tega, da ponekod ne stavkajo, pa je bil kritičen nekdanji šolski minister Jernej Pikalo. Zapisal je, da je iz seznama šol, kjer ne stavkajo, jasno, da katere so vladne šole, napolnjene z denarjem davkoplačevalcev, ki ne premorejo solidarnosti z ostalimi zaposlenimi v vzgoji in izobraževanju. Vendar pa ni pojasnil, zakaj za zadovoljstvo zaposlenih v tem sektorju ni poskrbel v času svojega ministrovanja.

“Dalo bi se počakati na nek drug trenutek, drug čas, ko bi se stanje v šolah normaliziralo,” je za Planet TV glede stavke dejal ravnatelj Osnovne šole Vita Kraigherja Branko Lah. Tudi ravnatelj zasebne Waldorfske šole v Mariboru Andrej Ornik je sporočil, da se zaposleni ne bodo udeležili stavke – predvsem zato, ker so učenci v zadnjem obdobju zaradi epidemije že veliko preveč manjkali. Tudi v zasebnem Zavodu sv. Stanislava, v okviru katerega delujejo tako vrtec ter osnovna šola Alojzija Šuštarja in Škofijska klasična gimnazija, stavka ne poteka – primarno iz tega razloga, ker nimajo sindikata.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Afganistanec na nemški nogometni zabavi zabadal ljudi

Včeraj so nemški nogometni navdušenci slavili. A slavje ni...

[Video] Golob živi otroške sanje: Rajši na tekmi v ZDA kot na mirovni konferenci v Švici

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je ob začetku mirovne konference...

Ukrajina in ZDA podpisali desetletni bilateralni varnostni sporazum

Včeraj sta ameriški predsednik Biden in ukrajinski predsednik Zelenski...

Zver: Arbitražno športno sodišče je zavarovalo ženski šport in ženske

Nekdanji minister za šolstvo in šport ter evropski poslanec...