Moldavski premier: Ruske čete je treba izgnati iz Pridnestrja!

Datum:

Po tem, ko je moldavska predsednica nedavno izjavila, da Rusija v Moldaviji želi izvesti državni udar, se je sprožila potreba po resnem varnostnem razmisleku in nevtralnosti Moldavije med vojno v Ukrajini. Ob tem pa je trdno stališče zavzel novi moldavijski premier, ki pravi, da je treba “ruske čete v Pridnestrju izgnati“, poročajo tuji mediji. Na to se je odzval tudi Kremelj, ki trdi, da Moldavija izvaja “protirusko histerijo”.

                   

Novi moldavski premier Dorin Recean je po poročanju tujih medijev zavzel stališče glede prisotnosti ruskih čet v Pridnestrju. Prepričan je, da je treba iz Pridnestrja ruske čete izgnati. Rusija je od leta 1992 okupirala moldavsko regijo Pridnestrje zahodno od Ukrajine, njegova izjava pa sledi izjavi moldavijske predsednice Maie Sandu, ki je pred nekaj dnevi izjavila, da Rusija v Moldaviji želi izvesti državni udar.

Moldavska predsednica Maia Sandu je v začetku tega meseca opozorila, da Rusija in njeni zastopniki načrtujejo državni udar za zamenjavo vlade v Kišinjevu. Moldavija je ta teden za dve uri zaprla svoj zračni prostor. Razlog so bili po navedbah lokalnih medijev “varnostni razlogi” med rusko invazijo na sosednjo Ukrajino in obtožbe predsednice Sandu, da namerava Kremelj prevzeti oblast v republiki. V moldavski ustavi je namreč zapisano, da Moldavija “razglaša svojo nevtralnosti in ne dovoljuje namestitve vojaških sil drugih držav na svojem ozemlju”. Malo za tem se je v parlamentu v zvezi s tem oglasil tudi novi moldavski premier Dorin Recean, ki je po poročanju Barrons dejal, da bi moral Kišinjev “nadaljevati prizadevanja, da se ruske enote umaknejo” iz Pridnestrja. “Pridnestrsko območje je treba demilitarizirati,” je dejal v parlamentu.

Predsednica Moldavije Maia Sandu in novi moldavski premier Dorin Recean (Foto: epa)

Recean je izkušen politik, ki je bil na številnih visokih položajih v moldavski vladi. Od leta 2012 do 2015 je bil notranji minister pod dvema predsednikoma vlad in je bil prvi civilist na tem položaju. Recean je vodil več pomembnih reform, ki so Moldavijo približale standardom Evropske unije. Pred tem je bil namestnik ministra za informacijsko in komunikacijsko tehnologijo.

Kremelj Moldavijo obtožuje “protiruske histerije”
Potem ko je Recean pozval k demilitarizaciji separatistične regije Pridnestrja, ki jo podpira Moskva, se je odzval tudi Kremelj, ki je državo obtožil “protiruske histerije”. Napetosti med pro-EU naklonjeno Moldavijo, vkleščeno med Ukrajino in Romunijo in Rusijo, so med ofenzivo Moskve proti Kijevu postale visoke. Tiskovni predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov je po poročanju Barrons dejal, da Moldavija drsi v protirusko histerijo in da “pomanjkanje konstruktivnega dialoga škodi sami Moldaviji.” Dejal je, da so odnosi Moskve s Kišinjevom “napeti”, zato je majhno državo posvaril, naj bo “zelo zelo previdna” v svojih izjavah.

Ana Horvat

Sorodno

Zadnji prispevki

Nemška vlada se je spravila na svobodo tiska

Nemška notranja ministrica Nancy Faeser je prepovedala revijo Compact,...

[Komentar] Atentat sredi Bidnovega kaosa

Poskus atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se ni zgodil...

KLS Ljubno se pobira kljub 100-milijonski škodi po poplavah

Podjetje KLS Ljubno, ki je specializirano za proizvodnjo zobatih...

Zelenski: “Mirovnega vrha bi se morala udeležiti tudi Rusija”

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v okviru priprave drugega...