[Video] Tudi Biden po Janševih stopinjah v Kijev!

Datum:

Potem ko so Janši v Kijev sledili domači (Fajonova, Šarec itd.) in tuji državniki, je pomen simboličnega dejanja potrdil ameriški predsednik Biden. Danes je tudi sam presenetil z obiskom ukrajinske prestolnice. Jasno je, da je bivši premier skupaj s češkim in poljskima državnikoma sprožil plaz, ki ga ni več mogoče ustaviti. Janša je eden od štirih velikih mož, ki je spreminjal potek vojne v korist Ukrajine, ko je bilo to najbolj absurdno. Z zgodovinsko potezo je prekrižal načrte okupatorskega režima in domačih simpatizerjev (sopodpisnikov javnih pozivov) … 

                   

Danes je zgodovinski dan. Ameriški predsednik Joe Biden se je po stopinjah Janeza Janše nepričakovano podal v Kijev. Dogodek kaže na izjemen pomen obiska štirih srednjeevropskih/višegrajskih državnikov (Janše, Petra Fiale, Mateusza Morawieckega in Jarosława Kaczyńskega). S tem dejanjem pa so bili prekrižani zlonamerni načrti totalitarnega režima v Moskvi, čigar namen je ustrahovati Evropo, okrniti neodvisnost posameznih evropskih narodov in zajeziti demokratične procese na vzhodu kontinenta. Ameriški predsednik Biden je ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu obljubil nov paket vojaške pomoči v vrednosti pol milijarde dolarjev vključno z municijo za sisteme Himars, poroča Polska Agencja Prasowa.

Obisk najvišjega ameriškega državnika v Ukrajini se je zgodil povsem nepričakovano. Zelenski se je ob tem zahvalil tako Bidnu kot tudi vsem Američanom. Izrazil je trdno prepričanje, da bo Ukrajina zmagala v tej vojni. Biden pa je opozoril na bližajočo se obletnico izbruha ruske invazije na Ukrajino. Dejal je še, da gre njegov obisk razumeti kot neomajno podporo demokraciji, suverenosti in ozemeljski celovitosti ukrajinskega ozemlja. Biden meni, da je bil Putin pred letom dni, ko je začel invazijo na Ukrajino, prepričan, da je Ukrajina slaba, Zahod pa razdeljen. Prepričan je bil, da je lahko zmagovalec, vendar se je močno uštel.

Janez Janša in druščina na poti v Kijev z vlakom. S svojim obiskom so spreminjali tok zgodovine. (Foto: Twitter)

V zadnjem letu je pod vodstvom ZDA nastala koalicija narodov vse od Atlantskega oceana do Tihega oceana, da bi pomagala pri obrambi napadene države z vojaško, ekonomsko in človekoljubno pomočjo. Ameriški predsednik verjame v trajnost te podpore. Ob koncu srečanja je položil cvetje pred spominskim zidom vojakov, ki so preminili v vojni z Rusijo. Med obiskom ga spremlja tudi svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan. Da gre za zgodovinski dogodek, je potrdil tudi vodja urada ukrajinskega predsednika Andrij Jermak. Dejal je še, da je Ukrajina danes “srce demokracije”, ki bije boj za svobodo. Bidnov obisk je označil za strateškega.

Medtem ko svetovni voditelji obiskujejo Kijev, pa se predsedniku Ruske federacije Vladimirju Putinu še ni uspelo “prebiti” do ruske strani fronte, kot ugotavlja medij NEXTA.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Žensko v francoskem safari parku hudo pogrizli volkovi

Iz Francije se je razširila vest, da je ena...

Slovenska “feministična zunanja politika” na preizkusu – se bodo zavzeli za afganistanske ženske

Združeni narodi pripravljajo posebno konferenco posvečeno Afganistanu, na kateri...

So volivci res nagradili Goloba za poraz na volitvah?

Volivci Gibanje Svoboda, še isti mesec, po hudem porazu...