Morali so se uleči na trupla, nato so jih ustrelili v tilnik

Datum:

V Ukrajini obeležujejo 75 let, odkar se je zgodil pokol kijevskih Judov. Številke so naravnost grozljive: esesovci so v samo dveh dneh umorili 33.771 judov. V času okupacije pa so nacisti v isti soteski Babin ubili okoli 200 tisoč ljudi.

Grozljiv poboj kijevskih Judov se je zgodil v le dveh dneh, in sicer 29. in 30. septembra 1941. V spomin na tisti čas so v Kijevu obnovili zelene površine, poti in spominska obeležja. “Spominjati se moramo, kaj se je tukaj zgodilo, da se napake iz preteklosti ne bodo ponovile,” je dejal kijevski župan Vitalij Kličko.

Med žrtvami večinoma starejši, ženske in otroci
28. septembra 1941 je bil v Kijevu v ruščini, nemščini in ukrajinščini objavljen razglas, da se morajo vsi Judje v Kijevu in okolici naslednji dan do osme ure zjutraj zbrati na zbirnem mestu v bližini današnje postaje podzemne železnice Lukjanivska. S seboj so morali imeti osebne dokumente, denar, dragocenosti in toplo obleko. Vsem, ki se ne bi pojavili na zbirnem mestu, so vnaprej zagrozili, da jih bodo ustrelili. Ker so bili moški večinoma v Rdeči armadi ali so pobegnili, so na zbirnem mestu prevladovali starejši ljudje, ženske in otroci. Tem so ukazali, da so se morali odpraviti peš na dva kilometra in pol dolgo pot do obrobja Kijeva. Ko so prispeli na cilj, so jih prisilili, da so se slekli, nato pa so jih v skupinah po deset vodili v sotesko Babin Jar, kjer so jih ustrelili. “Judje, ki so sledili, so se morali uleči na trupla že ustreljenih Judov, strelci, ki so stali za njimi, pa so jih ustrelili v tilnik,” je po vojni na nürnberških procesih pričal pripadnik esesovskih enot Kurt Werner.

(ZA OBJAVO) Morali so se uleči na trupla, nato so jih ustrelili v tilnik 1

V Babin Jaru so v času okupacije skupno umorili okoli 200.000 ljudi. Poleg Judov še Rome, vojne ujetnike, duševne bolnike, partizane in ukrajinske nacionaliste.

Bodo žrtve le dobile skupno spominsko obeležje?
O dogajanju v Babin Jaru se je dolgo časa molčalo, še posebej v času Sovjetske zveze. Šele po smrti sovjetskega voditelja Stalina je razpravo o dogajanju v Babin Jaru sprožila objavljena svetovno znana pesem Babin Jar Evegnija Jevtušenka. Leta 1976 so postavili spominsko obeležje za vse “sovjetske državljane”, pri tem pa zamolčali, da so bili Judje najštevilčnejše žrtve. Sedanji kijevski župan Kličko pa je že lani obljubil, da si bo kot župan ukrajinskega glavnega mesta prizadeval za uresničitev projekta o skupnem spominskem obeležju za vse žrtve Babin Jara.

M. S., STA

 

Sorodno

Zadnji prispevki

Putin in Hamas imata enak modus operandi glede načina vojskovanja

Franco Fiumara je doktor pravnih in političnih ved. Je...

[Video] Ne prav bistre Golobove objave

"Izgleda kot osnovnošolec, ki se nekej pifla na pamet....

[Video] “Vsi smo Uroš Jernejc!”

Ljubljanski župan Zoran Janković zastruplja vodo in uničuje vse,...

Klofuta Klakočar Zupančičeve

Za tovarne laži, ker smo pisali, da dodatno dela...