Morawiecki in Orban pripravljena na nove konstruktivne predloge s strani EU

Datum:

Poljski predsednik vlade Mateusz Morawiecki in madžarski predsednik vlade Viktor Orban sta se tokrat sestala v Varšavi, kjer sta izrazila jasno skupno stališče, da njuni državi ne nameravata podlegati pritiskom zahodne Evrope. Ob tem sta mislila na “vladavino prava” s katero zahod izsiljuje višegrajski zaveznici pri dodeljevanju evropskih sredstev za obnovo postpandemične Evrope. Pričakujeta pa nove konstruktivne predloge s strani nemškega predsedstva EU. 

Poljski premier Mateusz Morawiecki in madžarski premier Viktor Orban sta imela že drugo srečanje v petih dneh, tokrat v Varšavi. Ob tem sta izrazila jasno stališče, da sta pripravljena na nove predloge s strani EU. S tem sta dala zahodnim članicam evropske povezave jasno vedeti, da ne bosta popuščala pri njihovem izsiljevanju z “vladavino prava” pri dodeljevanju evropskih sredstev. Tiskovni predstavnik poljske vlade Piotr Muller je ob tem dejal, da sta tako predsednik vlade kot tudi tamkajšnji predsednik države Andrzej Duda v stalnem stiku glede mednarodnih zadev, poroča rmx.news.

Poleg tega sta premierja jasno poudarila, da mora biti sporazum, ki se nanaša na proračun usklajen s pogodbami in sklepi julijskega vrha v Bruslju. Osrednja tema srečanja obeh državnikov je bilo usklajevanje stališč obeh držav glede evropskega proračuna. Vendar pa je madžarsko in poljsko stališče ob tem več kot jasno in sta ga javnosti sporočila že pretekli četrtek, v Budimpešti. Obe državi sta tudi preučili različice morebitnega sporazuma, ob čemer še vedno čakata na novi predlog s strani nemškega predsedstva. 

Kot ob tem še navaja Muller, je trenutni predlog nezdružljiv s pogodbami EU, ker podvaja postopek iz Člena 7. Poleg tega ga spreminja in s tem spreminja uredbo, ki je utemeljena s Pogodbo, ki je primarno pravo EU, najvišje instance. Kot še navaja, spreminja zahtevano večino iz soglasne v kvalificirano. Poljski tiskovni predstavnik je ob tem še prepričan, da predlog posega v evropske pogodbe, ki imajo status mednarodnih sporazumov, za to pa bi bil potreben povsem drugačen postopek od sedanjega predloga. Ob tem je še izrazil prepričanje, da si vse EU članice želijo, da bi bil proračun čimprej sprejet in da bi se iz postopka izpustilo vse elemente, ki v proračunskem postopku ne igrajo prav nobene vloge. V torek se bo Morawiecki sicer sestal s Predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom in nekaterimi premierji. 

Evroposlanec Milan Zver pa je nedavno že opozoril na zlorabljanje “vladavine prava” v politične namene znotraj EU. Kot je ob tem zatrdil obstaja dejstvo, da “katerokoli konzervo v Bruslju odpreš, skoči ven vladavina prava.” Po besedah Zvera je to postalo prav neverjetni šlager in tudi orožje zoper nekatere desnosredinske vlade v zadnjih letih. “Ko je imela Slovenija težave s procesom Patria, sem o tem opozoril Evropsko komisijo in jo tudi večkrat opozarjal, da bi bil vendarle nek monitoring dobrodošel, ker bi to vplivalo na reformo pravosodnega sistema, a nisem bil uspešen. Takrat je bil en mehanizem že vpeljan za Bolgarijo in Romunijo, ki pa še vedno teče,” je še pojasnil na dvojne evropske standarde.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

[V ŽIVO] Branko Grims: Dolžnost vlade je braniti meje

"Dolžnost Vlade RS je braniti meje in če bi...

Zaključujejo se dnevi Škofjeloškega pasijona

Letošnji Dnevi Škofjeloškega pasijona se zaključujejo. Pred nami je...

Branko Grims bo danes predstavil “Zmago dobrega” v Kopru

Poslanec SDS in kandidat za evropskega poslanca mag. Branko...

Shema, ki pojasni, kakšno bogastvo so si nagrabili “necenzurirani”

"Necenzurirano" novinarstvo ni poceni. Iz sheme, ki jo objavljamo...