2.429 novih okužb in 57 smrti zaradi covida-19! Vlada razmišlja o množičnem testiranju!

Datum:

Včeraj je bilo v Sloveniji opravljenih 7178 testiranj na covid-19, potrjenih pa je bilo 2429 novih pozitivnih primerov. Delež na novo okuženih je bil skoraj 34 odstoten. Hospitaliziranih je bilo 1285 oseb, 199 jih je rabilo intenzivno nego. Iz bolnišnic so v domačo oskrbo odpustili 88 oseb, umrlo pa je 57 bolnikov. V Sloveniji je bilo po podatkih sledilnika v ponedeljek 20.159 aktivnih primerov, 14 dnevna incidenca pa je bila 962 na 100 tisoč prebivalcev.

Današnje povečano število okuženih gre morda pripisati uvedbi hitrih testov. Pozitivne rezultate hitrih testov namreč potrjujemo s PCR testi, je pojasnil Jelko Kacin. Govorec je še povedal, da bo popoldan potekal sestanek ožje sestave vlade, ki bo namenjen razpravi o trenutnih epidemioloških razmerah, posvečen bo ukrepom, morebitnemu množičnemu testiranju in načrtom cepljenja. Vse odločitve bodo predstavljene na jutrišnji novinarski konferenci po seji vlade. Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni Covid-19 so danes sodelovali še namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager, direktorica družbe DEOS Irena Vincek in predstavnik ministrstva za notranje zadeve, Borut Jakopin.

Današnji podatki kažejo na številna nova žarišča. Izstopajo Krško s kar 97 okužbami, Slovenska Bistrica 73, Novo mesto 77, Koper 66, Idrija 56, Velenje 55, Trebnje 32, Šentjur 30, Ilirska Bistrica 32, Brežice 37. V Ljubljani je bilo okužb 219, v Mariboru pa kar 165. Število okužb na Gorenjskem se je zmanjšalo, medtem ko število okužb v ostalih regijah stagnira ali narašča. V Evropi so številke rahlo v upadanju. V svetu je največ okuženih v ZDA, Indiji in v Braziliji, do včeraj so po svetu sicer zabeležili preko 63 milijonov potrjenih primerov. Potrjenih primerov v celotni Evropi je 18 milijonov, veliko je prispevala Rusija, najvišje število smrti pa je v Veliki Britaniji. v 20 evropskih državah je bilo zaznati izboljšanje, v Franciji so uspeli znižati število okužb za skoraj 50 odstotkov. V Baltskih državah pa številke še rastejo, prav tako na Madžarskem.

Pogovor je zaupne narave med zdravnikom in bolnikom, vendar pa se da s podatki dobro oceniti kje je prišlo do prenosov okužbe, je pojasnila Čakš Jagrova. Očitno je, da del ljudi še vedno ne upošteva najbolj osnovnih ukrepov, zato vsa prizadevanja ne morejo doseči želenega učinka. Tudi na delovnih mestih bi morali vestno uporabljati maske in distanco, če bi želeli uspešno omejiti število okužb. Glede na starostno skupino prav tako med tema primerjavama ni veliko sprememb.

Beležimo velik porast okuženih predvsem v starostni skupini 85 let , kar ustreza podatkom iz Doma starejših občanov, in pa v delovno aktivni populaciji med 35 in 54 let starosti. Glede DSO-jev je, kot je bilo že pred časom prikazano, vzpon kumulativen, kar pomeni skupno število okuženih tako oskrbovancev kot zaposlenih v DSO-jih, ki v tem tednu šteje na 8.379 primerov. Čakš Jagrova je tudi povedala, da utegnejo hitri testi v DSO, ki jih bodo dokazovali tudi s PCR testi, v prihodnjih dneh številke še povečati. Dr. Čakš Jager je vnovič pozvala k spoštovanju ukrepov, tudi na delovnem mestu. “Nespoštovanja ukrepov je v družbi še vedno preveč, kar kažejo tudi epidemiološka poizvedovanja,” je opozorila.

https://twitter.com/GovorecCOVID19/status/1334085568184135680?s=20

V DEOS centrih je trenutno 129 okuženih, kar predstavlja štiri odstotke okužb v vseh domovih. Najslabše razmere so trenutno v Cerknici. Med zaposlenimi je 55 okuženih, ozdravelo pa je 90 oskrbovancev. V domovih za starejše je na novo ozdravljenih 133 stanovalcev, na novo okuženih pa 271. Med zaposlenimi je na novo ozdravljenih 64 zaposlenih, na novo okuženih pa je 81 zaposlenih. Irena Vincek, direktorica DEOS, je pojasnila, da so okužbe vstopile tudi v njihove centre, a kasneje in zaenkrat v manjšem obsegu. Vire, zaposlene in zaščitno opremo, po potrebi selijo med domovi. “Hitro ukrepanje je ključno,” je dejala in dodala, da že od oktobra poleg PCR testov uporabljajo tudi hitre teste. Med zaposlenimi so tako odkrili kar nekaj okužb in tako preprečili vdor v domove. Glede razlogov za vdor virusa v domove je Vincek pojasnila, da so na začetku jeseni virus v dom vnašali stanovalci, ki so prihajali s pregledov iz bolnišnic. Eden od razlogov so tudi obiski, kot tretji pa zaposleni, ki pogosto nimajo znakov. Kacin je sporočil, da je v domovih za starejše na novo ozdravljenih 133 stanovalcev, na novo okuženih pa 271. Med zaposlenimi je na novo ozdravljenih 64 zaposlenih, na novo okuženih pa je 81 zaposlenih. Največji porast okužb med stanovalci DSO so v Domu starejših Ljubljana Moste Polje (49),  v SeneCura Dom starejših občanov Maribor (28), v DSO Ilirska Bistrica (23), v DSO Idrija, in sicer v Enoti Idrija (23) in v Enoti Marof (17) – DEOS Center starejših občanov Medvode (11) , DSO Krško (30) in CSO Ormož (13).

https://twitter.com/GovorecCOVID19/status/1334091758079242240?s=20

Borut Jakopin je povedal, da je Hrvaška s 1. decembrom uvedla strožje ukrepe, ki veljajo tudi za prebivalce Slovenije. Vstop na Hrvaško je možen samo z negativnim PCR testom, ki ni starejši od 48 ur. Kdor ima možnost osamitve, lahko na Hrvaško vstopi brez testa in se testira na Hrvaškem. Izjeme za vstop na Hrvaško brez testa so delavci v ključnih dejavnostih, obmejni in napoteni delavci, sezonski delavci (vračanje v roku 12 ur), učenci, dijaki, študentje, stažisti v dnevnem izobraževanju (vrnitev v 12 ur) ter vozniki v mednarodnem prometu. Vstop na Hrvaško brez negativnega PCR testa je možen tudi za tranzit, ki je opravljen v manj kot 12 urah. Vstopajo lahko tudi pacienti zaradi neodložljivih zdravstvenih razlogov.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Azijski vrh: Peking, Seul in Tokio so za jedrsko razorožitev Severne Koreje

Danes v južnokorejski prestolnici Seul poteka vrh voditeljev Južne...

Makarovič na zatožni klopi zaradi izbruha sovražnega govora in žalitve

“V Ljubljani se bo zaradi satirične pesmi Utrip laži...

Metlika: Obnovljen most do gradu Gradac

Grad Gradac, eden redkih kulturnih spomenikov državnega pomena v...