V spomladanskem valu epidemije je bilo na intenzivnih oddelkih 72 bolnikov s covid-19, v jesenskem pa že 383

Datum:

Včeraj so v Sloveniji opravili 5991 testov in potrdili 1685 novih okužb. Tako je delež okuženih 28,1 odstotkov, kar je za štiri odstotke manj kot dan poprej.  Hospitalizacijo je rabilo je 1023 oseb, nego na intenzivnem oddelku pa 161 bolnikov. Na novo je bilo hospitaliziranih 128 ljudi. Iz bolnišnice je bilo odpuščenih 60 0seb, umrlo je 30 bolnikov.

                   

Okužbe so še vedno razpršene po celotni Sloveniji, je pojasnil govorec Jelko Kacin, incidenca je 1114 na 100 tisoč prebivalcev. Na gorenjskem je še vedno najvišja incidenca, in sicer 2 tisoč na 100 tisoč prebivalcev v štirinajstih dneh. Sledita pomurska in osrednjeslovenska regija, najnižjo incidenco pa ima obalno kraška regija, 517 na 100 tisoč. Ena oseba okuži še 1,11 drugih oseb, kar je relativno ugoden podatek, saj pomeni, da reprodukcijsko število R pada.

Smo že na vrhu drugega vala?
Matjaž Jereb, vodja Oddelka intenzivne terapije Infekcijske klinike, je izrazil upanje, da smo dosegli vrh drugega vala, verjetno pa je treba počakati še nekaj dni, da se prepričamo o tem, je še dodal in povedal, da je še vedno za pričakovati porast bolnikov, ki bodo rabili hospitalizacijo. Stanje glede bolnišničnih postelj je alarmantno, odpirajo se dodatne postelje, a ne bo šlo v nedogled. Primanjkuje zdravstvenega osebja, to namreč tudi zboleva, od septembra je zbolelo že 525 zdravstvenih delavcev. So tudi utrujeni in na robu svojih zmogljivosti, je opozoril Jereb. Na intenzivni negi primanjkuje tako zdravnikov, kot tudi ostalega kadra. Kaže se pomanjkanje določene medicinske opreme, prav tako se pojavljajo težave pri dobavi nekaterih zdravil. Na navadnih oddelkih imajo trenutno 255 bolnikov, 49 jih je na intenzivni negi, v celotni državi pa je več kot 160 bolnikov na intenzivni negi. Jereb je podal primerjavo, v celotne prvem valu je bilo na intenzivnih oddelkih 72 bolnikov, zdaj jih je bilo že 383.  “Samo z upoštevanjem priporočil bomo lahko uspešni in obvladali to epidemijo,” je še dejal Jereb.

Stanje pri oskrbovancih domov za starejše
Število okužb se je povečalo tudi pri stanovalcih domov za starejše, kjer so zaznali 101 novo okužbo. Število aktivnih okužb med stanovalci je 1133. Med zaposlenimi se je število povečalo za 44, aktivno okuženih je 561. Okužbe so trenutno prisotne na 86 lokacijah. Stanje v soboški enoti Doma starejših Rakičan, kjer je bilo z novim koronavirusom okuženih 11 oskrbovancev, se umirja. Medtem pa so v njihovi enoti pri Svetem Juriju potrdili 28 novih okužb, od teh šest pri zaposlenih, v matični enoti v Rakičanu pa devet novih okužb med oskrbovanci. V enoti Elizabeta pri Svetem Juriju so ob pojavu okužb izvedli vse aktivnosti in v delu stavbe vzpostavili rdečo ceno, v delu stavbe pa sivo cono, poroča STA.

Vlada bo danes na dopisni seji po pričakovanjih odločala o podaljšanju ali delnem sproščanju nekaterih ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Sukičeva vrača udarec: Kordiša je označila za kanibala v lastnih vrstah!

Dobrodošli v bizarnem svetu Levice. V svetu, v katerem...

Četrtkova Tarča je znak, da so odnosi v koaliciji že bili skrhani

Evropski poslanec iz vrst SD Matjaž Nemec je v...

Jedrska renesansa v svetu, Slovenija pa jo sabotira

Jedrska energija se na svetovnem nivoju vrača kot način...

Velika zmaga SDS; vladajoča koalicija doživela poraz

Za nami so evropske volitve, ki so pozitivno prevetrile...