“Moskva” v plamenih: Ukrajina trdi, da so hudo poškodovali rusko križarko

Datum:

Ukrajinski projektil je povzročil požar na ruski križarki Moskva, so v sredo zvečer sporočile ukrajinske oblasti. Projektili Neptun, ki ščitijo Črno morje, naj bi povzročili veliko škodo ruski ladji, vendar Rusi to zanikajo.

                   

“Projektili Neptun, ki varujejo Črno morje, so ruski ladji povzročili zelo resno škodo. Slava Ukrajini!” je na družbenem omrežju Telegram zapisal guverner Odese Maksim Marčenko, ko naj bi v Črnem morju zadeli in močno poškodovali ladjo. Ruske oblasti to zanikajo, ruski mediji pa poročajo, da so na ladji eksplodirale zaloge streliva zaradi požara.

Ukrajina trdi, da je zadela ladjo Moskva
Pred tem so ukrajinski mediji poročali, da so v Črnem morju napadli rusko križarko. Ukrajinski vir je za Sky News povedal, da je ladja gorela in da na pomoč prihajajo druge ruske ladje. Ladja je približno 25 navtičnih milj oddaljena od Kačjega otoka, južno od Odese, je še povedal vir. Svetovalec ukrajinskega predsednika Oleksij Arestovič je na družbenem omrežju potrdil ukrajinske napade na ladjo, ni pa razkril svojega stališča. Ob opisu dogajanja je zapisal, da “hitro gori” in da ni jasno, kako hitro bi lahko prišla pomoč, povedal pa naj bi tudi, da je na krovu “510 članov posadke“. To je na Telegramu sicer potrdil tudi vodja regionalne uprave, ki je na Telegramu objavil fotografijo, kjer je informacije potrdil, o tem poroča Nexta: Vodja regionalne uprave #Odesa Maxim Marchenko potrjuje informacijo, da so #rusko raketno križarko “Moskva” napadle protiladijske rakete “Neptun” in povzročile resno škodo.”

Guverner Odese Maksim Marčenko je objavil fotografijo domnevno poškodovane ladje. (foto: Twitter)

Rusija zanika in pravi, da je to posledica požara
Po drugi strani pa so ruske državne agencije v četrtek s sklicevanjem na obrambno ministrstvo poročale, da je bila ruska križarka Moskva močno poškodovana v eksploziji streliva, ki jo je povzročil požar. “Zaradi požara je počilo strelivo na raketni križarki. Ladja je bila hudo poškodovana,” naj bi sporočili z ministrstva, poročajo tuji mediji. Posadka je bila v celoti evakuirana, preiskava pa je v teku, da bi ugotovili vzrok požara, so dodali na ministrstvu. Ruske agencije niso navedle kraja incidenta.

Prejšnji mesec je Ukrajina prav tako sporočila, da je uničila veliko rusko pristajalno ladjo Orsk v manjšem Azovskem morju severovzhodno od Črnega morja. Moskva zadeve ni komentirala.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

[Komentar] Atentat sredi Bidnovega kaosa

Poskus atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se ni zgodil...

Panično poročanje ameriških medijev o poskusu atentata na Trumpa

Po poskusu atentata na Donalda Trumpa je večinske ameriške...

Delajo to, česar obtožujejo druge

Saj poznate zgodbo o tatu, ki kriči: "Primite tatu!"...