Možganove krave so nazaj v domačem hlevu – kako bosta odgovarjali Štigličeva in Podgornikova?

Datum:

Na kmetijo Možgan pri Krškem so včeraj vrnili prve krave, ki so bile novembra lani nezakonito odvzete. Lastnik Timotej Možgan je ob tem dejal, da so krave na prvi pogled v bistveno slabšem stanju, kot so bile ob odvzemu, saj imajo odrgnine (o tem bo presojal veterinar), predvsem pa so še bolj blatne.

                   

Prvih 8 krav so na kmetijo Možgan vrnili včeraj okoli 10. ure, nekaj so jih pripeljali še iz Mokronoga, ostale pa bodo vrnjene danes. Kot je Tilen Možgan povedal za MMC, ocenjuje, da so krave v slabšem stanju kot novembra, ko so jih s kmetije odpeljali. Natančno oceno zdravstvenega stanja krav pa bo podal veterinar, ki bo krave pregledal in izdal poročilo.

Lastniki medtem opažajo, da so njihove krave ravno tako umazane, če ne še bolj, kot so bile pri odvzemu. “Najbolj skrb vzbujajoče pa je, da ima ena na trebuhu izboklino. Bo veterinar povedal, od česa je to nastalo. Odrgnine imajo. Ne vem, ali so nastale pri nalaganju in transportu, bomo počakali na veterinarsko poročilo,” je včeraj za MMC še povedal Tilen Možgan, ki razložil še, da je bil 17. januarja na njihovi kmetiji inšpektor, ki si je na podlagi prvega odloka ogledal stanje in izdal novo odločbo. Videl je, da je vse, kar je inšpektorica Danuša Štiglic navedla v prejšnji, odpravljeno, zato je bil mogoč povratek živine. Šlo je bolj za formalnost in papirologijo, je pojasnil Timotej Možgan.

Vsa goveda bi morala biti vrnjena že ta teden, a kot je pojasnil Kosi, je bilo za zdaj vrnjenih 13 živali, vrnitev drugih pa je preprečilo današnje vreme, tako da bo do vrnitve prišlo predvidoma v začetku prihodnjega tedna.

Danuši Štiglic opozorilo pred odpovedjo
Vse živali so po novem skladno označene, živali so pred transportom pregledane, ugotovitve so zapisniško evidentirane glede zagotavljanja identifikacije živali in primernosti za transport. Uradni veterinar je prisoten in ugotovitve evidentira tako na mestu natovarjanja kot na mestu raztovarjanja živali,” je pojasnil direktor inšpekcije za varno hrano Fabian Kos. Kot je dodal, bo za objektivno oceno zdravstvenega stanja vseh živali izdan poseben sklep o določitvi izvedenca, pri čemer bo kmet lahko sodeloval pri njegovi izbiri. Glede stroškov oskrbe živali in prevozov bo po Kosovih navedbah uradni veterinar odločal naknadno. Prav tako bo uradni veterinar po uradni dolžnosti presojal o uvedbi prekrškovnega postopka zoper kmeta v zvezi s kršitvami zakonodaje s področja dobrobiti in identifikacije živali. Kos je glede prvotne uradne veterinarke dejal še, da ji je bilo izdano opozorilo pred redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi, prav tako pa ji je bilo s sklepom odrejeno drugo delo izven področja dela inšpekcije za varno hrano, kar pomeni, da do nadaljnjega ne bo več opravljala inšpektorska dela.

Kot je še pojasnil, je direktorica območnega urada Novo mesto s preiskavo, ali gre za sistemsko ali individualno napako, ugotovila, da glede načina vodenja postopka to ni bil osamljen primer, ampak so obstajali podobni primeri vodenja postopka. Veterinarka je sicer samostojna pri odločanju, odvzem živali pa je skrajni ukrep, je poudaril.

Sledila bo tožba
Krave so torej praktično že nazaj, vendar pa se zadeva s tem zagotovo še ne bo zaključila. Kot je Timotej Možgan povedal za 24ur, bo sledila tožba, pri tem pa Možganovi zaupajo njihovemu pravnemu zastopniku Franciju Matozu.

Možganovim so vrnili bolj umazane krave, kot so jim jih odvzeli. Nekatere imajo na sebi vidne poškodbe. (Foto: omrežje X)

Vrnitev krav na Možganovo kmetijo pozdravlja Kmetijsko gospodarska zbornica, kjer pravijo, da je bila vrnitev živine pričakovana, vodja centra za dobrobit živali, Ožbalt Podpečan, pa je prepričan, da so v vsem tem pravzaprav najbolj trpele prav krave, ki jim premiki niso ravno koristili.

Ukrep Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, ki je včeraj začela z vračilom nezakonito odvzetih živali na kmetiji v Posavju, pozdravlja tudi Forum za kmetijstvo in podeželje pri SDS. Veseli jih, da vsi postopki tečejo v smeri, kot so jo zapisali v odzivu na odvzem. Na kmetiji so uredili rejo in zagotavljajo dobrobit rejnih živali. Inšpektorica Danuša Štiglic je umaknjena iz postopka, še vedno pa pričakujejo izredno odpoved delovnega razmerja zaradi očitne in dokazane prekoračitve pooblastil. In kar je najpomembnejše, živali se vračajo na kmetijo. “Vsaj v tem delu lahko zatrdimo, da se vrača zaupanje v pravno državo in postopke, ki jih vodijo inšpektorji,” so dodali v Forumu za kmetijstvo.

Še vedno tudi pričakujejo takojšne ukrepanje slovenske policije zaradi nezakonitega vstopa nepooblaščene osebe Valerije Podgornik na kmetijo. Od Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pričakujejo takojšnjo zaustavitev izvajanja zakona v skladu z zadnjo spremembo spremenjenih členov Zakona o zaščiti živali in takojšnjo pripravo sprememb tega zakona, ki bodo usklajeni s stroko, kmetijskimi organizacijami in ustavo. Prav tako pričakujejo takojšnjo izdajo smernic za izboljšanje dobrobiti živali na slovenskih kmetijah, saj tudi v Forumu za kmetijstvo in podeželje prisegajo na najvišje standarde dobrobiti živali.

V Forumu za kmetijstvo in podeželje pri SDS so zapisali, da bodo storili vse, kar je v njihovi moči, da bodo dvignili ugled slovenskega kmeta, družinskih kmetij in celotne verige preskrbe s hrano v Sloveniji.

L. M.

Sorodno

Zadnji prispevki