Mrzle roke in noge niso tako nedolžna stvar

Datum:

Mrzle roke in noge so zelo pogost pojav sploh pri ženskah. Ampak to ni vedno popolnoma nedolžno. Če imate večkrat mrzle roke, stopala, je to lahko resen znak za preplah!

Če imate velikokrat mrzle roke, noge, lahko za tem stojijo resnejše zdravstvene težave.

Sladkorna bolezen

Hladni udi, predvsem roke in stopala, mravljinčenje po udih, vse to je lahko znak sladkorne bolezni. Ta namreč pušča posledice tudi na krvnem obtoku in živčevju, zato so takšni znaki dokaj pogosti. Če imate poleg teh dveh znakov tudi ves čas občutek, da ste žejni, veliko jeste in se ne redite, malo jeste in ne shujšate, potem je čas, da obiščete zdravnika.

Anemija

Če poleg hladnih rok in stopal občutite še druge znake, kot so utrujenost, glavobol, je morda čas, da preverite, koliko železa imate v krvi. Železo je glavna sestavina hemoglobina, molekule, ki prenaša kisik v kri. Če je kisika v krvi premalo, lahko prihaja do mrzlih udov.

Nepravilno delovanje ščitnice

Če ščitnica deluje prepočasi, se upočasni tudi metabolizem, kar pa pogosto privede tudi do mrzlih rok in nog. Poleg tega se lahko pojavijo tudi utrujenost, nenadna povišana telesna temperatura, neprespanost in podobno.

Stres

Tudi stres je lahko krivec za mrzle roke in noge. Zaradi stresa se lahko poveča proizvodnja adrenalina, hormona, ki ga proizvajajo nadledvične žleze. Zaradi tega se upočasni cirkulacija, noge in roke so zato bolj hladne.

Za upokojence

Sorodno

Zadnji prispevki

Kaj učijo Janezka?

Sprva sem nameraval te opazke poslati v obliki odprtega...

Dnevi obletnic zlorabe plemenitih čustev so minili

Mnogi nam zavidajo obdobje praznikov od 27. aprila do...

Janša za European Conservative: “Golobovo katastrofo smo pričakovali in jo tudi napovedali”

"To katastrofo smo pričakovali in jo jasno napovedali. Velika...

Na prireditvi Vinska vigred peterica s pestmi nad kandidata SLS za evropskega poslanca

Sinoči je v Metliki na prireditvi Vinska vigred pet...