Več kot 10 tisoč nizozemskih kmetov protestiralo v Haagu

Datum:

Nizozemski kmetje ne nameravajo popustiti v svoji nameri, da ubranijo preživetje kmetij. Po poročanju Reutersa se jih je v soboto zbralo več kot 10 tisoč, tokrat v Haagu, kjer so vnovič protestirali proti vladnim načrtom za omejitev dušika, načrta, ki po njihovem mnenju pomeni tudi konec večine kmetij in veliko škodo proizvodnji hrane.

Več kot 10 tisoč nizozemskih kmetov je v soboto v Haagu protestiralo proti vladnim načrtom za omejitev emisij dušika, politika, za katero pravijo, da bo pomenila konec številnih kmetij in prizadela proizvodnjo hrane. Številni so med demonstracijami, ki so potekale pred regionalnimi volitvami 15. marca in so sledile podobnim protestom kmetov v Belgiji ta mesec zaradi pravil o emisijah dušika, simbolično držali obrnjeno nacionalno zastavo.

Množični protesti so potekali pred deželnimi volitvami, predvidenimi za sredo. To je le eden od številnih protestov kmetov, ki se bojijo za svoje preživetje. Zadnji večji protest je bil namreč v začetku meseca v Belgiji, kjer so flamski kmetje blokirali osrednji Bruselj z 2700 traktorji zaradi regionalnega načrta za omejitev emisij. Protesta se je udeležilo več kot 10 tisoč kmetov, mnogi so nosili narobe obrnjene nizozemske zastave, ki so postale sinonim za proteste kmetov, poroča Reuters. Kmetje protestniki so med mirnimi demonstracijami, ki jih je organizirala skupina Farmers’ Defence Force, nosili transparente z napisi “Brez kmetov, brez hrane” in “Ni problema z dušikom”.

Foto: epa

Mnogi so mahali tudi z narobe obrnjenimi nizozemskimi zastavami, ki so postale sinonim za kmečke proteste, in baloni z logotipom skrajno desne stranke Forum za demokracijo (FVD). Protesti so potekali le nekaj dni pred Nizozemskimi pokrajinskimi volitvami, razpisanimi 15. marca. Na volitvah bodo volivci posredno izbirali člane zgornjega doma nacionalnega parlamenta, protesti pa bi lahko vplivali na predloge za zmanjšanje onesnaženosti z nitrati.

Istočasno protestirali tudi okoljski aktivisti – na nedovoljenem shodu
Istočasno je potekal tudi protest podnebnih aktivistov, ki so blokirali glavno prometnico v nedovoljenem protestu, piše Dutch News. Podnebni aktivisti iz Extinction Rebellion so v soboto zjutraj blokirali avtocesto A12 blizu parlamenta v Haagu in to kljub temu, da jim protest na tistem mestu ni bil dovoljen. Policija se je trudila, da bi jim onemogočila prihod do glavne ceste, vendar so aktivisti odreagirali nasilno in prebili ovire, kar je bil razlog, da je župan mesta Jan van Zanen policiji dal zeleno luč, da po potrebi uporabi vodne topove za razgon demonstrantov. Policija je pozno popoldne z vodnimi topovi razgnala skupino okoli 100 aktivistov.

Ana Horvat

Sorodno

Zadnji prispevki

Zaključena preiskava umora moškega, ki je bil umorjen in najden v gozdu

Gorenjski policisti so bili v ponedeljek, 8. aprila 2024,...

Bodo Socialni demokrati zgrmeli v pozabo ali se pomaknili v politično sredino?

Gospodarski minister Matjaž Han je dan pred kongresom Socialnih...

Bodo koalicijski partnerji sprejeli Vesela za komisarja ali premierja?

Te dni se v obeh koalicijskih partnericah "svobode" verjetno...

Črna guvernerka FED-a kradla tuja dela

Svet woke razsvetljenstva vsak dan na površje naplakne kakšen...