Mukijevi nevladniki hočejo vaš denar

Datum:

“Ne morete od nas pričakovati, da naredimo to drugo in tretje, pa da smo vsak dan na ulici,” je v oddaji Tarča, kjer je bilo govora o tem, če je sploh “civilna” družba dovolj kritična do Roberta Goloba, pojasnil Filip Dobranić z inštituta Danes je nov dan, ki se je v času Janševe vlade aktivno vključil v civilno iniciativo Glas ljudstva, ki je neumorno protestirala proti tedanji oblasti. Kot kaže pa so sedaj povsem izčrpani. To je namreč Dobranić priznal. Sedaj ljudi pozivajo k donacijam.

“Zakaj nam nisi še nikoli doniral-a?  Izgovorov je vedno, kolikor hočemo – a za boljši jutri se lahko borimo le s skupnimi močmi! Ne bodi kot vsi ostali, ki nas zasuvajo s slabimi izgovori. Podpri naše delo z 1 odstotkom dohodnine ali mesečno donacijo,” preko Twitterja svoje sledilce poziva inštitut Danes je nov dan. 

Ob pozivu k donacijam so v zavodu pripeli spletno povezavo, ki vodi do strani, kjer je zapisano vprašanje: “Zakaj nam nisi nikoli doniral?”, poleg pa je cel kup žalostnih in razočaranih. Pod vprašanjem so podani naslednji možni odgovori: “Pa saj hočem donirati 1 % dohodnine”, ” Ker vas itak plačuje Soroš”, “Kaj bluzite, saj sem že doniral-a”; “Ker ne zaupam spletnim plačilom”; “Ker sem pozabil-a denarnico doma”; “Ker je preveč zakomplicirano”; “Pa saj hočem mesečno donirati!”; “Ker sploh ne vem, kaj vi počnete”; “Ker mi že država preveč pobere od plače”; “Ker raje dam komu, ki bolj rabi”; “Ker nimam niti za najemnino”; “Ker sem desničar-ka”. S klikom na izbrani odgovor ponujajo “razlago”, zakaj je nujna in pomembna finančna podpora njihovega inštituta.

“Razumemo in podpiramo! Če pa želiš svoj 1 odstotek dohodnine vseeno razdeliti med več organizacij in del nameniti tudi nam, lahko to narediš z le nekaj kliki, nam pa polepšaš celo leto,” odgovarjajo pri stališču “Ker raje dam komu, ki bolj rabi”. Na trditev, da jih financira levičarski milijarder George Soros pa odgovarjajo: “Pa ne, da spet bereš Janševe tvite? Financira nas več kot 10 organizacij in veliko čudovitih posameznic_kov. Pridruži se jim in nam pomagaj v boju za bolj solidarno družbo”. Čemu so v odgovor vpletli predsednika opozicije Janeza Janšo ne čudi, saj je Janša dal vedeti, da je kritičen do levice, ki denar raje kot starostnikom namenja nevladnikom, katerih dosežki so večini Slovenk in Slovencev španska vas. Kot kaže se jim zdi tako zelo moteč, da se na dnevni ravni ukvarjajo s preučevanjem njegovih tvitov v okviru projekta Maršal Twito. Ne zmoti jih niti, da je prišlo do menjave oblasti.

Foto: zajem zaslona Danes je nov dan
Primer, kako izgleda primer njihove dnevne analize Janševih Twittov. (Foto: zajem zaslona)

Slovenski nevladniki so polni ust trditev, češ, kako naj bi delovali v imenu ljudstva. Še posebej je bilo to mogoče slišati v času prejšnje vlade. Sedaj kot pa da bi bilo vse v najlepšem redu, čeprav ljudje živijo težje kot včasih, povrhu pa je odjeknila afera s Tatjano Bobnar, ki je znak protesta nad politizacijo policije odstopila z mesta ministrice za notranje zadeve. Če bi se kaj takega zgodilo v času vlade Janeza Janše, bi bili nevladniki na okopih, kolesarilo se ne bi le v Ljubljani, ampak vse od Murske Sobote do Pirana.

“Hekamo nov dan. Skrbimo za varen, vključujoč in sodoben splet. In svet. Verjamemo v skupnost. Naše merilo je veselje do življenja,” navajajo v inštitutu in dodajajo, da naj bi negovali kritično misel in postavljali druga vprašanja. Zanimiva trditev, glede na to, da so sedaj več kot očitno potuhnili. Spomnimo. Ko je bil Dobranić skupaj s somišljeniki vprašan, če se mu ne zdi potrebno, da bi civilna družba ob taki situaciji in na očitne kršitve Goloba reagirala tako, kot so se odzivali v prejšnji vladi, je ta v svoj/njihovi bran povedal, da je Pravna mreža za demokracijo napisala izjavo. Dobranič pa je celo dejal, da so utrujeni in da morajo paziti, da ne pregorijo. “Jaz nisem nič napisal na družbenih omrežjih, ker sem ocenil, da količina stvari, ki se je zgodila, je bila dovolj,” je izjavil. Dejal je, da ne more z ničemer prisiliti Goloba, da poda več informacij v zvezi z njegovim varovanjem. Zanimivo, kako težav pri iskanju razlogov za protestiranje ni bilo. “Enaki vatli” seveda.

Med največjimi finančnimi podporniki je ministrstvo za javno upravo
Ni povsem jasno, čemu sedaj tako nujno potrebujejo denar, morda za oddih, da se spočijejo od napornih dveh let? No, če pa gremo pogledat podatke na aplikacijo Erar, kjer so razvidna nakazila javnih sredstev, lahko vidimo, da so zadnje nakazilo prejeli oktobra, in sicer v vrednosti 29.656,81 evrov. Med bolj izdatnimi nakazili je bilo nedvomno tisto iz januarja letos, ko se je na njihov bančni račun steklo 23.509,21 evrov.

Vir: Erar

Inštitut je največ javnih sredstev prejel s strani Ministrstva za javno upravo, in sicer 61.582,80 evrov. Mestna občina Koper je nakazala 14.981,60 evrov, Ministrstvo za finance (FURS) pa 10.033,52 evrov. Evri na njihov račun pa so v času njihovega obstoja romali tudi s strani: Občine Hrpelje – Kozina, Mestne občine Nova Gorica, Občine Medvode, Občine Idrija itd.

Več podatkov o poslovanju je razvidno tukaj:

Vir: Ebonitete

Med vidnimi člani inštituta je tudi Maja Cimerman, ki zaseda mesto direktorice inštituta, slednja pa je dejavna tudi v okviru Pravne mreže za varstvo demokracije, ki se je pojavila v času epidemije z namenom, da bi ljudem priskočili na pomoč, ko je prišlo do kršenja zakonov (četudi na škodo javnega zdravja) in oglobitev. Ne smemo pa niti pozabiti na znano profesorico na FDV Karmen Šterk iz katedre za kulturologijo, ki se pojavlja med lastniki v subjektu.

V imenu PMVD so nagrado Državljan Evrope 2022 prejele Anuška Podvršič, Barbara Rajgelj, Jasna Zakonjšek, Katarina Bervar Sternad, Maja Cimerman in Nataša Posel. (Foto: Twitter)

Nevladne organizacije so na podlagi svoje dejavnosti in asimetričnega delovanja, ko so dejavne le takrat, ko jim oblast ni po volji, dokazale, da so politična orodja levice, ki si domišlja, da je edina poslana za vladanje, četudi je to v nasprotju z načeli demokracije. Če bi jim bi bilo resnično mar za “ljudstvo”, bi se sedaj oglasile, ne pa da iščejo izgovore, zakaj se ne bi oglasili. Če bi delovali korektno in resnično zasledovali interese večine ne glede na to, kdo je na oblasti, verjamemo, da bi donacije, brez da bi bilo potrebno nanje opozarjati, kar deževale. Čudno, da si med počitkom ne oddahnejo še od analiziranja Janševih tvitov?! Najbrž ne vedo, kaj bi pač drugega počeli, ne bi se pač “spodobilo, da blatijo tiste, ki so jih pomagali ustoličiti”. Razen, če bo globoka država kihnila, pa bo napočil čas za prekinitev počitnic?

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Sanjska pogodba na Darsu za prijatelje Roberta Ilca iz NSi

Episcenter, agencija za merjenje javnega mnenja, ki deluje pod...

Fajonova škodljivo vsiljuje resolucijo o Palestini

Slovenija bo glasovala za polnopravno članstvo Palestine v Varnostnem...

Hladen tuš za Putina iz Kitajske: “Ruski poraz v Ukrajini je neizogiben”

Vojna med Rusijo in Ukrajino je uničujoča za obe...