Musk bo v državno blagajno prispeval več kot kdorkoli v zgodovini

Datum:

Potem ko se je dalj časa ugibalo, koliko davkov bo moral plačati Elon Musk, je najbogatejši Zemljan sam razkril višino vrtoglavega zneska. Sam uradno nima rednih prihodkov, v nobenem od svojih podjetij ne prejema plače, temveč ima samo delnice.

                   

“Za tiste, ki jih zanima, letos bom plačal 11 milijard dolarjev davkov,” je v ponedeljek, 20. decembra 2021, razkril izvršni direktor Tesle Elon Musk. Po Muskovih trditvah to pomeni, da bo v ameriško državno blagajno prispeval več kot kdorkoli drug v zgodovini ZDA.

Muskovo premoženje je bilo nedavno ocenjeno na 278 milijard dolarjev, zaradi česar velja za najbogatejšega Zemljana. A Musk za razliko od navadnih smrtnikov na bančnem računu nima denarja, niti rednih prihodkov, kot je plača. Ravno tako za svoje delo v Tesli ne prejema plačila ali denarnih nagrad za uspešnost. Vseeno, davke je treba plačati, in če ni drugega načina, z odprodajo delnic.

Od 13. decembra 2021 je Musk prodal za 13 milijard dolarjev delnic, zaradi česar je vrednost njegovega premoženja trenutno ocenjena na 244,2 milijarde dolarjev. Po mnenju ameriške senatorke Elizabeth Warren, Musk še vedno plačuje premalo davkov. Milijarderja je pretekli teden celo obtožila, da živi na račun drugih. Musk jo je v svojem odzivu označil za “senatorko Karen”. Karen je sicer nedavno postal izraz, s katerim se označuje belke, ki si ne morejo kaj, da ne bi vtikale svojega nosu v tuje zadeve.

Možnost odkupa delnic
Demokratom gre v nos, da je Musk med letoma 2014 in 2018 plačal za 455 milijonov dolarjev davkov na dohodek, medtem ko je bilo njegovo premoženje ocenjeno na 13 milijard dolarjev. Leta 2018 Musk ni plačal nobenih davkov na prihodek, poroča Forbes. Težko je plačati davek na prihodek, če prihodkov ni.

Kvaziindijanska senatorka Elizabeth Warren (foto: EPA)

Novembra 2021 je milijarder javnosti na Twitterju postavil vprašanje, ali naj proda 10 odstotkov svojih delnic pri Tesli, zato, da bi lahko izpolnil željo demokratov in plačal davke. Javnost je izglasovala prodajo, a kmalu je postalo jasno, da je to tudi sicer bil Muskov načrt. “Nenadna” prodaja delnic je sicer nekoliko prestrašila trg delnic in prisilila zakonodajalce v Washingtonu, da se za trenutek zamislijo nad svojim početjem, a konec koncev ima Musk kot izvršni direktor možnost, da do avgusta 2022 odkupi 22,9 milijona delnic svojega podjetja krepko pod tržno ceno. Za vsako delnico bi moral Musk odšteti zgolj en odstotek njene trenutne vrednosti na borzi. Da pa bi to lahko izpeljal, mora plačati davek na prihodek od prodanih delnic.

Selitev sedeža podjetja
Prav tako se ugiba, da bo moral Musk plačati še nekaj manj od 900 milijonov davka na investicije ter še 2,9 milijarde dolarjev davkov zvezni državi Kalifornija. Ne čudi, da je Musk po poročanju RT oktobra 2021 naznanil, da bo Tesla sedež podjetja iz Kalifornije preselila v Teksas.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Brat bolj slavnega dirkača formule 1 razkril: Sem homoseksualec

Nekdanji dirkač formule 1 in brat legendarnega dirkača Michaela...

Strelec v napadu na Trumpa ubil eno osebo, dve ranil

Guverner ameriške zvezne države Pensilvanija Josh Shapiro je v...

Vsi ravenski maturanti opravili zrelostni izpit

Šolanje s 100-odstotnim uspehom je zaključila že 76. generacija...