fbpx

Salvini: Italijanska vlada želi podvojiti število sprejetih migrantov

Vodja italijanske Lige Matteo Salvini (foto: EPA)

Po trditvah voditelja italijanske Lige Mattea Salvinija naj bi vlada premierja Maria Draghija navkljub napovedim o prerazporeditvi migrantov znotraj držav članic Evropske unije v resnici število sprejetih migrantov še podvojila.

Leta 2019 je v Italijo vstopilo nekaj čez 11 tisoč migrantov, v letu 2020 se je to število skoraj potrojilo. V državo je vstopilo 32 tisoč ilegalnih migrantov, italijanski premier Mario Draghi pa je trdil, kako je epidemija covida-19 v celoti prekinila razporeditev migrantov med državami članicami EU, ker naj bi se prihodi migrantov izkazali za preveč sporadične.

A kakor je razkril vodja Lige Matteo Salvini, želi italijansko notranje ministrstvo s sredstvi za obnovo po pandemiji covida-19 podvojiti število migrantov, ki jih nastanijo v državi z dovoljenjem za bivanje. V zadnjih dveh letih je v Italijo po Salvinijevih ocenah vpadlo več kot sto tisoč migrantov, medtem ko je bilo zahvaljujoč “propadlim evropskim dogovorom” deportiranih le nekaj čez 2.000 ljudi.

Foto: epa

Salvini meni, da bi morala država namesto financiranja migrantov pomagati trgu dela, ki je trenutno naravnan na golo preživetje, in se soočiti s problematiko brezposelnosti med mladimi v Italiji.

Tiste, ki se spopadajo z migrantsko krizo, se preganja
Koordinator županov Lige v Lombardiji Giacomo Ghilardi je medtem po poročanju Remix News dejstvo, da je v lanskem letu umrlo več kot 2.400 migrantov umrlo med prečkanjem Sredozemskega morja, označil za “nehumano in okrutno”. “Za vse to je odgovorna notranja ministrica Luciana Lamorgese in levica, saj so odprli pristanišča za tuje nevladne organizacije,” je opozoril Ghilardi. “Za levico je ideologija pomembnejša od človeških življenj.”

Ghilardi je ravno tako opozoril, da se še vedno nadaljuje sojenje proti Salviniju, ki je v času vodenja notranjega ministrstva za ilegalne migrante in njihove prevoznike zaprl pristanišča. Salvini ni edini politik, ki se je znašel na zatožni klopi zaradi odločnega pristopa pri reševanju problematike migrantske krize. Pred kratkim so na Nova24TV poročali, da so na Danskem nekdanjo ministrico za priseljevanje in integracijo Inger Støjberg obsodili na 60 dni zapora, ker je v času viška migrantske krize leta 2016 odredila ločevanje otroških nevest od njihovih več kot dvakrat starejših “soprogov”.

Ivan Šokić