Na čeških predsedniških volitvah slavil upokojeni general Petr Pavel

Datum:

Upokojeni general Petr Pavel je slavil na predsedniških volitvah na Češkem. Volivci so mu v drugem krogu volitev namenili 58 odstotkov glasov, njegovemu protikandidatu, nekdanjemu češkemu premierju Andreju Babišu pa 42 odstotkov glasov, razkrivajo podatki češkega statističnega urada po 99 odstotkih preštetih glasovnic.

                   

Petr Pavel je nekdanjega premierja Češke premagal v prvem krogu predsedniških volitev, ki so potekale pred dvema tednoma. Razlika med kandidatoma je bila sicer zelo majhna, saj je Pavel prejel 35,4 odstotka glasov, Andrej Babiš pa 35 odstotkov.

Udeležba v drugem krogu volitev, ki so potekale v petek in soboto, je bila velika, kar 70 odstotna. Po razglasitvi rezultatov je zmagovalec volitev izrazil svojo hvaležnost za podeljene glasove. Zahvalil pa se je tudi tistim, ki niso glasovali zanj in so prišli na volišče, saj so s tem po njegovih besedah pokazali, da spoštujejo demokracijo in jim je mar za državo. “Vidim, da so na teh volitvah zmagale vrednote, kot so resnica, dostojanstvo, spoštovanje in ponižnost,” je poudaril.

Babiš je poraz že priznal, poroča STA in dodaja, da je Pavlu v govoru pred svojimi privrženci čestital za zmago. Vodja češke vlade Petr Fiala je Pavlu čestital za zmago kot “kandidatu civilne družbe in demokratičnih vrednot, ki jih zastopa”. “Vesel sem, da je zmagal kandidat, ki si prizadeva za poenotenje mnenj in umiritev sporov,” je izjavil po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa.

Foto: STA

Zavzema se za nadaljnjo podporo Kijevu
Kot je sicer marsikje v navadi, je bila tudi tukaj volilna kampanja pred drugim krogom volitev ostra. V luči razmer jo je zaznamovala vojna v Ukrajini. Pavel, ki je bil prvi general iz vzhodne države članice, ki je med letoma 2015 in 2018 predsedoval vojaškemu odboru Nata, je poudarja pomen nadaljnje podpore Kijevu. “Rusija mora v Ukrajini izgubiti – tudi z našo pomočjo,” je bil jasen.

Tretjič v zgodovini je 8,3 milijona volilnih upravičencev na Češkem volilo predsednika države. Pred tem je namreč bil parlament tisti, ki je volil češkega oziroma češkoslovaškega predsednika. 61-letni Pavel je s tem postal četrti predsednik Češke, odkar se je Češka osamosvojila leta 1993. Nekdanji načelnik generalštaba češke vojske bo nasledil 78-letnega Miloša Zemana, ki se mu  bo 8. marca iztekel drugi predsedniški mandat.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

So volivci res nagradili Goloba za poraz na volitvah?

Volivci Gibanje Svoboda, še isti mesec, po hudem porazu...

Nam bo militantna veganka vsilila še vegansko prehrano v šole?

"Žalostno, da pod to vlado prihaja do razkroja sistema...

[Video] Ukrajinci uničili rusko oporišče brezpilotnikov na okupiranem Krimu

Ukrajina pravi, da so njene sile uničile rusko oporišče...