fbpx

Sodišče oprostilo Babiša v političnem procesu

Nekdanji češki premier Andrej Babiš je oproščen vseh obtožb pri pridobivanju evropskih sredstev. (Foto: epa)

Milijarder in nekdanji češki premier Andrej Babiš je bil danes oproščen vpletenosti v dva milijona evrov vredno goljufijo pri pridobivanju subvencij Evropske unije. Do izreka sodbe v Pragi je prišlo le štiri dni pred predsedniškimi volitvami, na katerih velja za glavnega favorita, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dejanje, opisano v obtožnici, ni kaznivo dejanje,” je po izreku sodbe dejal sodnik Jan Sott in dodal, da je bila vpletenosti v afero oproščena tudi Jana Nagyova, nekdanja Babiševa svetovalka.

Sojenje v primeru goljufije pri pridobivanju subvencij EU za podjetje Štorkljino gnezdo, Babiševo wellness naselje kakih 50 kilometrov južno od Prage, se je pričelo septembra lani. Njegovo gradnjo je eden najbogatejših Čehov leta 2007 financiral tudi z evropskimi sredstvi, in sicer v višini 50 milijonov čeških kron, kar je približno dva milijona evrov. Babiš, ki je bil takrat na čelu holdinga Agrofert, je kompleks Štorkljino gnezdo izločil iz svojega holdinga, da bi bil upravičen do evropskih sredstev, namenjenih izključno majhnim in srednje velikim podjetjem.

Foto: epa

Sojenje zaključeno pred volitvami
Je pa češko sodstvo primer proti Babišu končalo v roku pred volitvami in se ni vleklo kot v primeru Patria od enih do drugih volitev. Babiš je sojenje večkrat označil za politični pregon pred prihajajočimi predsedniškimi volitvami, na katerih sicer velja za glavnega favorita. Glede na zadnjo javnomnenjsko anketo bi Babiš namreč v prvem krogu lahko prejel dobrih 30 odstotkov glasov. Prvi krog predsedniških volitev bo na Češkem potekal v petek in soboto, poroča STA. Če nobeden od kandidatov ne bo prejel več kot 50 odstotkov glasov, bo čez dva tedna sledil drugi krog.

Sara Kovač