Na današnji dan leta 1991 je vojska JLA napadla Slovenijo, Kučanov svetovalec Neven Borak pa je pod psevdonimom v Dnevniku bril norce iz slovenske osamosvojitve!

Datum:

V času slovenske osamosvojitve je imel svojo rubriko v Dnevniku tudi kolumnist Veno Karbone. Šlo je za psevdonim, njegovo pisanje pa je bilo usmerjena proti odcepitvi Slovenije od Jugoslavije in gospodarsko protislovensko naravnano. Na koncu se je izkazalo, da se za psevdonimom skriva Neven Borak, takratni svetovalec predsednika predsedstva Slovenije Milana Kučana. Njegovo pisanje v medijih je zgolj eno izmed mnogih nasprotovanj osamosvojitvi in postavlja na laž tezo, ki jo te dni postavljajo osrednji mediji, da je šlo pri osamosvojitvi Slovenijo za enotnost takratne politike.

“Nekomunizem? Ne, hvala,” je Veno Karbone alias Neven Borak pisal zgolj šest dni pred zgodovinskim trenutkom osamosvojitve Slovenije v svoji kolumni, v kateri je opisoval, kako se ruši jugoslovansko gospodarstvo, ki je že stopilo na pot liberalne in tržne ekonomije. V komentarju z naslovom Katastrofa pa je za Demosove voditelje, ki so pripravljali osamosvojitev, dejal, da “bo samo še vprašanje časa, kdaj nam bo Washington Post sporočil, da smo kljub vsem tako imenovanim dosežkom v bistvu samo ena od balkanskih mutacij”. 

Borak je dandanes še vedno univerzitetni profesor ekonomije na Fakulteti za komercialne in poslovne vede (FKPV), Ekonomsko-poslovni fakulteti (EPF) in Fakulteti za družbene vede (FDV). Prav tako je bil direktor Agencije za trg vrednostnih papirjev in svetovalec nekdanjega guvernerja Banke Slovenije Marka Kranjca, ki ga je v svojih kolumnah sicer rad kritiziral.

Nekdanji publicist Financ Stanislav Kovač je Kranjca in Boraka označil za sprevržen par, “saj je Kranjec jeseni 2009 soglašal z imenovanjem neučinkovitega direktorja ATVP Boraka za svetovalca za bančni nadzor, medtem ko Borak kot vodja ATVP ni nikoli javno razkril neustreznega nadzora centralne banke nad bančnim kreditiranjem prevzemnih poslov”.

Sin srbskega radikalca
Kot je razvidno iz dokumentov vojaške obveščevalne službe, je Neven Borak sin jugomajorja Obrada Boraka in je bil takrat zaposlen v predsedstvu republike Slovenije, kjer je svetoval Milanu Kučanu. Po ugotovitvah vojaške obveščevalne službe je bil Obrad Borak redno – večkrat na dan – v kontaktih s svojim sinom, ki mu je izdajal politične informacije o namerah vlade in predsedstva, ta pa jih posredoval in obveščal preostalo JLA.

(Vir: Twitter)

Družina Borak naj bi prišla v Slovenijo okoli leta 1970. Obveščevalna služba je preko vira ugotovila, da je Obrad Borak znan kot srbski skrajnež, ki “v okviru družine ne dopušča drugačnega jezika kot srbskega in govori striktno srbsko tudi s svojim vnučkom”.

(Vir: Twitter)

Obrad Borak je bil v času osamosvajanja Slovenije od doma pogosto odsoten, “ko pa pride domov, izkazuje ogorčenje in razočaranje nad razvojem političnih dogodkov v Sloveniji. V teh ocenah ga podpira tudi njegov sin Neven”, so ocenili v vojaški obveščevalni službi.

(Vir: Twitter)
(Vir: Twitter)

R. O.

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Nov vojaški uspeh ukrajinskih sil – uničena ruska ladja

Ukrajinske sile so ponoči uničile rusko vojaško ladjo Sergej...

Podpišite peticijo proti postavitvi novih azilnih domov!

Vlada Roberta Goloba je prejšnji teden sklenila, da bo...

[Video] Čudovita novica – deček z redko boleznijo dosegel veliko zmago

8-letni Matjaž ima redko bolezen, imenovano "kongenitalni miastenični sindrom",...