Na današnji dan leta 1991: Sloveniji napovedana vojna, padle so prve žrtve, Kučan pa je pri italijanski levici igral svojo izdajalsko vlogo!

Datum:

Na današnji dan leta 1991 so potekali pomembni dogodki v slovenski zgodovini. Takrat je namreč poveljnik Kolšek napovedal vojno Sloveniji, padli pa so tudi prvi streli v vojni za Slovenijo. Kučan pa se je pri vsem tem trudil levici zagotoviti zasluge za pridobitev italijanskega priznanja slovenske osamosvojitve. Sekretar Socialistične internacionale Piero Fassino je na današnji dan leta 1991 namreč obiskal predsednika predsedstva Milana Kučana in Cirila Ribičiča, ta pa sta ga rotila (kot se je izrazil, sollecitando), naj mednarodnega priznanja Slovenije ne podarijo desnici.

                   

Slovenija je 25. junija 1991 razglasila svojo samostojnost, že dan pozneje je Jugoslovanska ljudska armada (JLA) začela z agresijo nad novoustanovljeno državo, 27. junija pa je Konrad Kolšek, poveljnik 5. vojaškega območja, Sloveniji oziroma slovenski vladi tudi formalno napovedal vojno z zavzetjem mejnih prehodov in napovedjo bojne uporabe enot. Iz dokumenta je razvidno, da je Kolšek napovedal zasedbo vseh mejnih prehodov in da bodo nalogo brezpogojno izvršili, vsak odpor pa bodo zlomili. Slovenske sile so zaustavile napad jugo-vojske in dosegale vse več odmevnih uspehov, vojna pa je bila po zaslugi takratnega političnega vrha končana 6. julija 1991.

Čeprav je bil Kolšek Slovenec in je izvedel agresijo nad lastnim narodom, se mu je po vojni uspelo vrniti v Slovenijo, poleg tega pa je prejel še slovensko pokojnino. Da se je Kolšek lahko vrnil v Slovenijo in si uredil status običajnega državljana, je kriv nihče drug kot Milan Kučan, ki se je z njim in nekdanjim predsednikom zveze borcev Ivanom Dolničarjem ter generalom JLA Šehovićem pogovarjal o statusu in položaju jugo-oficirjev v Sloveniji, kar je leta 1993 v svojem poslanskem vprašanju izpostavil takratni poslanec Slovenske nacionalne desnice Sašo Lap.

Vojna napoved Sloveniji (Foto: Twitter)

Kučan se je sestajal s Kolškom na Dolničarjevem vikendu brez vednosti vlade
Na Dolničarjevem vikendu naj bi se Kučan prav tako sestajal s Koškom brez vednosti vlade v tem času, prav zato je bila vojna napoved naslovljena na Lojzeta Peterleta kot predsednika vlade in ne na Kučana kot na predsednika predsedstva in vrhovnega poveljnika vojske. General Kolšek je dobil povrnjena tudi vsa najvišja državna odlikovanja. Proti Kolšku je sicer ministrstvo za obrambo leta 1993 vložilo kazensko ovadbo, da je storil kaznivo dejanje služenja sovražnikovi vojski, saj je bilo evidentno, da je kot Slovenec sodeloval v sovražni vojski, ki je izvedla agresijo na Slovenijo. Sodišče ga je opralo vseh obtožb z utemeljitvijo, “da Jugoslovanska ljudska armada v času poveljevanja Kolška ni bila sovražna armada” in da lahko o sovražniku govorimo šele po 18. oktobru 1991, ko se je iztekel trimesečni moratorij po slovenski neodvisnosti. Kolšek je umrl aprila 2009 v celjski bolnišnici.

Poziv prebivalcem (Foto: Twitter)

Na današnji dan prvi streli v vojni za Slovenijo, med teritorialci že prve žrtve
Na današnji dan so padli tudi prvi streli v vojni za Slovenijo, in sicer, ko je bila kolona oklepnikov JLA, ki je šla skozi Belo krajino, ustavljena pri barikadi v Pogancih. V Rigoncah je TO Brežice ustavila kolono oklepnih transporterjev JLA. Med boji je padla prva žrtev med teritorialci, Jernej Molan.

Jernej Molan (Foto: Facebook)

Na današnji dan je potekala tudi bitka v Trzinu, kjer so padli štirje pripadniki JLA in pripadnik Teritorialne obrambe Edvard Peperko, po katerem je poimenovana ljubljanska vojašnica.

Bitka v Trzinu (Foto: Facebook)

Preostali vojaki JLA so se po bitki v Trzinu predali, vojaki diverzantskega odreda pa so se umaknili proti Depali vasi, kjer so bili naslednji dan ujeti.

Bitka pri Trzinu (Foto: Facebook)

Kučan v ozadju načrtoval izdajo
In kaj je v teh kritičnih časih počel Kučan? Ukvarjal se je z lastnim političnim preživetjem ter dilemo, kako zagotoviti kontinuiteto prejšnjega režima tudi po osamosvojitvi. Sekretar Socialistične internacionale Piero Fassino je na današnji dan leta 1991 namreč obiskal Kučana in Cirila Ribičiča, ta pa sta ga rotila (kot se je izrazil, sollecitando), naj mednarodnega priznanja Slovenije ne podarijo desnici.

Pierro Fassino (Foto: Twitter)

Rok Krajnc

Sorodno

Zadnji prispevki