Na današnji dan so ga umorili komunisti

Datum:

Prav na današnji dan, 26. maja 2022 mineva 80 let od nasilne smrti velikega Slovenca prof. dr. Lamberta Ehrlicha, ki pa v javnosti še vedno ni prepoznan v vsej svoji veličini. Na Študijskem centru za narodno spravo je bila ob tej obletnici 20. aprila 2022 predstavljena biografija dr. Janeza Juhanta, Lambert Ehrlich – prerok slovenskega naroda.

                   

Monografija obravnava celovito in izjemno bogato Ehrlichovo osebnost, in ga predstavlja kot enega najbolj izobraženih, razgledanih in delovnih slovenskih duhovnikov. Prof. dr. Lambert Ehrilch je bil veliki slovenski domoljub, vizionar, politik in znanstvenik. Rojen je bil 1878 v Žabnicah pod Svetimi Višarjami. Študiral je v Rimu, Innsbrucku, podoktorski študij pa nadaljeval v Parizu in Oxfordu. Kot profesor je deloval na Koroškem, dokler ni leta 1922 prevzel profesorskega mesta na Ljubljanski teološki fakulteti.

Z izkušnjo vseh treh totalitarizmov se je zavzemal za osvoboditev in združitev vseh Slovencev v samostojni Sloveniji. V suvereni državi je videl edino zagotovilo varne prihodnosti našega naroda, ki mu je predvidel ugledno mednarodno vlogo. Spričo izrednega intelektualnega, krščanskega, slovenskega in evropskega formata ter spričo učinkovitega vzgojnega dela, ki ga posvečal mladini, je Ehrlich predstavljal resno grožnjo enoumju, ki so ga z revolucijo začeli uvajati komunisti. Zato so ga 26. maja 1942 v središču Ljubljane ustrelili. Zaradi mučeniške smrti ter preroškosti misli in delovanja je Ehrlich aktualen tudi za današnji čas.

Njegovo bogato življenje je predstavil avtor monografije prof. dr. Janez Juhant. Srečanje je povezoval dr. Tomaž Ivešić, uvodno razmišljanje dr. Tamare Griesser Pečar pa je prebrala Marta Keršič.

Študijski center za narodno spravo

Sorodno

Zadnji prispevki

Portugalska: V bližini plaž vse pogosteje opaženi kiti

Na Portugalskem so kiti, ki prebivajo v Atlantiku, vse...

Mahnič: Lah kot priča ne more biti predsednik preiskovalne komisije o Gen-I, to je zloraba uradnega položaja

Poslanec in član preiskovalne komisije o ugotavljanju domnevnega finančnega...

Hezbolah z več kot 160 raketami nad Izrael

Hezbolah je danes v zgodnjih jutranjih urah na Izrael...