Kako ironično: Golob kopira Orbana!

Datum:

“Podjetja iz številnih sektorjev bodo morala višek dobička prispevati v dva sklada, ki bosta pokrila luknje v proračunu zaradi porasta cen energentov, ki je posledica vojne v Ukrajini,” je v sredo napovedal madžarski premier Viktor Orban.

“Zaradi vojne v Ukrajini rastejo cene energentov, poskrbeti moramo, da ne bo vojnih dobičkarjev, obdavčili bomo najbogatejše,” je dejal na POP TV premier Robert Golob.

Ironično, kajne? Tranzicijska levica, ki se je tako goreče borila proti Orbanu in proti “orbanizaciji”, danes sedi pod vodstvom nekoga, s katerim si brez posledic medijskih napadov delita enake nazore.

Še nedavno smo bili priča vztrajnim protestniškim petkovim kolesarjem, ki so imeli med drugimi sporočili eno prav posebej jasno – proti orbanizaciji in proti nazorskim usmeritvam, ki so skladna s nazori madžarskega premierja Viktorja Orbana, saj naj bi bila ta močno oddaljena od trdno vzpostavljenih demokracij. Pa vendar ima več kot očitno Robert Golob zelo podobno retoriko, ki je še en dokaz več  – da je bilo vse le sledenje antijanšistični ideologiji in da licemerstvo levice presega meje.

Madžarski premier Viktor Orban je po poročanju tujih medijev v videonagovoru napovedal, da bodo banke, zavarovalnice, velike trgovske verige, energetske družbe, telekomunikacijske družbe in letalske družbe v ta dva sklada vplačevale glavnino svojega ekstra dobička v naslednjih dveh letih. Ukrep je utemeljil z besedami, da sta vojna in politika sankcij v Bruslju privedli do naraščanja cen, kar skupaj z visokimi obrestnimi merami daje bankam in velikim multinacionalkam dodaten dobiček. Madžarski premier Viktor Orban je uporabil novo pridobljena pooblastila v času vojne, da bi izjavil, da morajo multinacionalne družbe v njegovi državi večino presežnega dobička odstopiti v nova državna sklada, namenjena pripravi vojaške obrambe države in preprečevanju inflacije.

Prav tako je zaradi posledic vojne v Ukrajini Golob napovedal ukrepe, ki bodo odpravili cenovne negotovosti, nato pa bodo začeli sklepati prostovoljne dogovore s proizvajalci in trgovci in tako poskušali zagotoviti, da v Sloveniji ne bo “vojnih dobičkarjev”, kot se je izrazil Golob. In na koncu, če bo to res potrebno, bodo šli tudi v regulacijo cen. Dolgoročni ukrepi za stabilizacijo bodo “intenzivni in odločni”. Jasno je povedal, da bodo obdavčeni tisti, ki imajo pod palcem več, saj je po njegovih besedah prav, da luknje v državnem proračunu pokrivajo, tisti, ki imajo, tako kot on, pri tem pa še dodal, da se on teh obdavčitev ne boji. Seveda, da ne, Slovenija sicer ve, koliko je zaslužil v letu dni, koliko pa je bilo tega v letih na oblasti, vsak povprečni državljan lahko le idealizira.

Še včeraj je Levica pridigala o Orbanovih nazorih
Spomnimo, da so protestniki opozarjali na vedno bolj očitno koordiniran in strateški proces povečevanja madžarskega vpliva v državi. Seveda so bili protesti le orodje in način komuniciranja ideologije tranzicijske levice, ki je tako nasprotovala Viktorju Orbanu in njegovi protikomunistični ideologiji, ki ji slepo sledi levica. Vzemimo za primer enega od zapisov Levice na njihovi spletni strani, ko so vladi Janeza Janše očitali, da je med covid krizo med ostalim namesto da bi ljudem dejansko pomagala, sebe želela “vzpostaviti kot nedotakljivo elito – kot je storil Orban, ki je obdan s tajkuni, ki so pod njegovo oblastjo oplenili državo”, pri čemer so navedli enega od njegovih prijateljev, ki je svoje premoženje v desetih letih izdatno povečal. Janševi vladi so očitali tudi, da je njen cilj oblast, korona kriza prikrita kulisa in sredstvo, ljudje pa kolateralna škoda.

In kaj imamo danes? Na oblasti je elektro oligarh, ki služi desetkrat več kot običajni državljani in državljanke, njegovi prijatelji pa niso nič manj kot “tajkunski” zmaji, ki jih je Levica tako obsojala, ko je bil na oblasti Janez Janša. Levica, ki je vneto zagovarjala delavske pravice, liberalne ideje in se borila proti kapitalizmu, danes sedi ob boku človeka, ki uporablja enako retoriko kot tisti, ki so ga še včeraj pljuvali.

Ana Hribar

Sorodno

Zadnji prispevki

Ste videli njihove naslove? V Levici skoraj sami buržuji

Stranka Levica se svojim volivcem predstavlja kot "ekosocialistična" stranka....

Pasti evtanazije: Ubil se bo lahko vsak, ne samo na smrt bolni!

Je izčrpanje možnosti zdravljenja pogoj za evtanazijo? Ne. Po...

Drsimo: Slovenijo v 20 letih prehitele številne nekoč zaostale države

Od desetih držav, ki so leta 2004 vstopile v...

Zaton naše civilizacije je tik pred vrati

Vsaka civilizacija v zgodovini je doživela svoj vzpon, svoje...