Na državni proslavi so bili tudi tokrat prisotni zločinski simboli, proti katerim se je Slovenija borila v času osamosvajanja!

Datum:

Tudi tokrat so na državni proslavi pred dnevom državnosti praporščaki razburjali s totalitarnim simbolom rdeče zvezde – simbolom, ki so ga nosili tanki JNA, ko so napadli Slovenijo, ko se je ta osamosvojila.

Včeraj je na kongresnem trgu potekala proslava pred dnevom državnosti. Slavnostni govornik, predsednik republike Borut Pahor, je med drugim dejal, da je ustanovitev samostojne in neodvisne države pred 28 leti najveličastnejši mejnik v naši narodovi zgodovini: “S samostojno državo smo enakopraven del svetovne ureditve. Republika Slovenija je suverena članica mednarodne skupnosti. Mi smo dejavnik navznoter in navzven.”

Kot poroča STA, je spomnil tudi na dogodek izpred 30 let, ko je Tone Pavček prebral majniško deklaracijo. V njej so bile zapisane zahteve za demokracijo, suvereno državo in za njene povezave v okviru prenovljene Evrope. Ob tem se lahko čudimo takšni retoriki, ko pa je še pred tremi leti Pahor, sicer eden najglasnejših podpornikov federalizacije Evropske unije v Sloveniji, prav na državni proslavi dejal, da bo EU federalna ali pa je ne bo.

Na državni proslavi tudi letos prisotne rdeče zvezde, simbol revolucije in simbol agresorske JLA
Kot doslej pa so bili tudi tokrat na državni proslavi prisotni praporščaki z rdečimi zvezdami, medvojnega in povojnega nasilja, krvave komunistične revolucije in ne nazadnje Jugoslovanske ljudske armade, proti kateri smo se borili v vojni za samostojno Slovenijo. Razpoloženje je na družbenem omrežju Twitter dobro povzel politični analitik Mitja Iršič, ki je zapisal: “Malce grenko praznovati dan državnosti, ko je vsako uradno praznovanje infestirano s tistimi, ki si samostojne Slovenije niso želeli, in njihovimi političnimi nasledniki. Samo vprašanje časa, kdaj bomo začeli slaviti dejstvo, da je rdeča zvezda vseeno preživela.” Razočaranje je izrazila tudi novinarka Demokracije Petra Janša, ki je zapisala, da je vse zaman, dokler tudi predsednik Pahor jasno ne pove, da je komunizem zločinski.

Foto: iStock

SDS marca letos neuspešno predlagala deklaracijo o podpori resoluciji Evropskega parlamenta o evropski zavesti in totalitarizmu
Slovenska demokratska stranka je nazadnje marca letos na odboru za pravosodje predlagala deklaracijo o podpori resoluciji Evropskega parlamenta o evropski zavesti in totalitarizmu. Kot je takrat poročala STA, je predlog predstavila poslanka Eva Irgl, po mnenju SDS pa bi DZ tako izrekel spoštovanje vsem žrtvam totalitarnih režimov in se pridružil skupnim prizadevanjem, izraženim v resoluciji. Zavračanje izrecne podpore resoluciji namreč pomeni, da se lahko selektivno izbira, katerega od totalitarizmov se bo obsojalo, ter da se do zdaj še ni jasno obsodilo nobenega totalitarizma, tudi komunizma ne. S podporo predlagani deklaraciji pa bi DZ pridružil Slovenijo evropski zavesti o totalitarizmih, saj bi le tako pokazal, da pristaja na obsodbe vseh totalitarizmov brez delitve na vaše in naše. V SDS so predlog o podpori omenjeni resoluciji v DZ takrat podali že četrtič.

J. Ž.

Sorodno

Zadnji prispevki

SB Novo mesto: Zaradi izbruha covida obiski na nekaterih oddelkih niso dovoljeni

Vodstvo novomeške splošne bolnišnice je objavilo, da zaradi izbruha...

Ministrica Vrečko za vodenje NUK imenovala družinskega prijatelja, ki ne izpolnjuje pogojev

Vlada Roberta Goloba nadaljuje s političnim nastavljanjem kadrov na...