Na dveh številkah v Dobruški vasi živi že 350 Romov; v službo hodita le dva

Datum:

Bi mogoče k razreševanju težav pomagal romski svetnik v občinskem svetu (OS)? Občina Škocjan ga nima, ker ni “romska” občina, kar marsikoga čudi.

                   

Na dveh hišnih številkah v romskem naselju v Dobruški vasi živi že okoli 350 Romov, kar pomeni okoli 10 odstotkov vsega prebivalstva. V Osnovni šoli Frana Metelka Škocjan je že okoli 20 odstotkov vseh otrok Romov. Ali to ni dovolj za romskega predstavnika v občinskem svetu (OS)?

Župan Jože Kapler pravi, da se razlog skriva v dejstvu, da se njihovi Romi ob zadnjem popisu prebivalstva niso opredelili po narodnosti, torej da so Romi, ampak le za slovenske državljane oz. za občane občine Škocjan. “Zato naša lokalna skupnost nima romskega svetnika. Smo pa pred leti ustanovili komisijo za reševanje romske problematike, v katero so vključeni Romi,” doda.

Pojasnila smo iskali še na Uradu za narodnosti RS in v. d. direktorja Janez Doltar pove, da imajo po zakonu o lokalni samoupravi le območja, na katerih živi avtohtono naseljena romska skupnost, Romi v občinskem svetu najmanj po enega predstavnika. “S tem je bila zagotovljena ustrezna trdnost pravnega varstva tega predstavništva kot posebne pravice romske skupnosti,” poudari.

Več na Moje Posavje

Sorodno

Zadnji prispevki

Golobovo bežanje od problemov bo državo še kako drago stalo

Ta konec tedna se bo v Švici odvijala mirovna...

Hrvaški 822 milijonov, Sloveniji zadržanje

Evropska komisija je včeraj potrdila petega, doslej največjega hrvaškega...

Kuba: Režimski kršilci človekovih pravic bežijo v ZDA zaradi strahu pred socializmom

Kubanska tožilka, ki je leta 2021 v zgodovinskem protestu...