Ameriški senator je jasen: “Podporniki terorizma nimajo kaj iskati v ZDA”

Datum:

“Vsak tujec, ki “podpira ali zagovarja teroristične dejavnosti ali prepričuje druge, da podpirajo ali zagovarjajo teroristične dejavnosti ali podpirajo teroristično organizacijo, je nedopusten in ga je treba izgnati”, je bil jasen ameriški senator, ki je ameriško ministrstvo za domovinsko varnost pozval, naj deportira vse tuje državljane vključno z ljudmi v ZDA s študentskimi vizumi, ki so izrazili podporo Hamasovim terorističnim napadom na Izrael, poročajo ameriški mediji.

Po tem, ko so številni podporniki Palestine napovedali številne shode in proteste v podporo palestinskim teroristom, se je na to ostro in jasno odzval ameriški senator Tom Cotton, ki je v pismu, poslanem sekretarju Združenih držav za domovinsko varnost Alejandru Mayorkasu, od ministrstva zahteval, naj nemudoma deportira vse tuje državljane vključno s tistimi, ki imajo vizum za prebivanje, saj podporniki terorističnih organizacij “nimajo kaj iskati v ZDA”, pri čemer se je skliceval na zvezno imigracijsko zakonodajo.

“Pišem vam, da vas pozovem, da nemudoma deportirate vse tujce – vključno in še posebej vse tujce s študentskim vizumom –, ki so izrazili podporo Hamasu in njegovim morilskim napadom na Izrael. Ti petokolonaši nimajo mesta v Združenih državah,” je bil v svojem pozivu jasen Cotton, ki je nadaljeval: “Zvezni zakon je jasen, da je vsak tujec, ki “podpira ali zagovarja teroristične dejavnosti ali prepričuje druge, da podpirajo ali zagovarjajo teroristične dejavnosti ali podpirajo teroristično organizacijo”, nedopusten in ga je treba izgnati.”

Foto: epa

Cotton, ki je služil dve vojaški turneji kot pripadnik vojske v Iraku in Afganistanu, je navedel ameriško imigracijsko zakonodajo, po kateri tujci niso upravičeni do vstopa v ZDA, če “podpirajo ali zagovarjajo teroristične dejavnosti ali prepričujejo druge, da potrjujejo ali zagovarjajo teroristične dejavnosti ali podpirajo teroristična organizacije.” Pismo je prišlo, potem ko je vsaj več deset propalestinskih študentskih skupin na različnih fakultetah in univerzah po vsej državi objavilo izjave in organiziralo demonstracije v podporo Hamasovemu napadu na Izrael, čeprav so številne univerze same obsodile teroristična dejanja.

Poziv za deportacijo po napovedi številnih shodov
Kot  je pri nas 40 nevladnih organizacij na premierja Roberta Goloba naslovilo pismo, za katerega se zdi, da podpira terorizem Hamasa, so kmalu po napadu 7. oktobra podobno storile tudi študentske organizacije v ZDA na pobudo Harvard Palestine Solidarity Group. Izjava, ki jo je podpisalo približno 40 študentskih organizacij, se glasi: “Mi, spodaj podpisane študentske organizacije, v celoti krivimo izraelski režim za vse odvijajoče se nasilje.” Organizacija Študentov za pravičnost v Palestini in druge propalestinske študentske skupine na številnih drugih univerzah vključno z univerzami George Washington, Virginija in Kalifornije, Berkley so ob koncu tedna prav tako izdale podobne izjave zaradi Hamasovega nepričakovanega napada.

Študentske organizacije so po vesti o deportaciji svojo izjavo umaknile. (Foto: X)

Izjava Harvard Palestine Solidarity Groups je bila pozneje izbrisana, potem ko so študentske organizacije začele odstranjevati svoje podpise sredi dvostranskega odziva in so nekateri izvršni direktorji zahtevali imena študentov, ki so jo podpisali. “Hitra odstranitev in trajna prepoved prihodnjega ponovnega vstopa vsem tujim študentom, ki so 7. oktobra podpisali ali delili odobravajoče antisemitsko pismo Harvardskega palestinskega solidarnostnega odbora, bi bil dober začetek,” je v svojem pismu povedal Cotton Mayorkasu.

Številne druge propalestinske študentske skupine na ustanovah po ZDA še vedno objavljajo svoje izjave na spletu in se še naprej udeležujejo protestov ob proslavljanju napada Hamasa. “Grozljiva eksplozija antisemitizma v ZDA v zadnjih nekaj tednih bi morala vznemiriti vsakogar, ki deli ameriške vrednote,” je zapisal Cotton. “Medtem ko imajo ameriški državljani na podlagi prvega amandmaja morda pravico, da širijo gnusne komentarje, noben tuji državljan nima pravice zagovarjati terorizma v Združenih državah.”

Ana Horvat

Sorodno

Zadnji prispevki

Azijski vrh: Peking, Seul in Tokio so za jedrsko razorožitev Severne Koreje

Danes v južnokorejski prestolnici Seul poteka vrh voditeljev Južne...

Makarovičeva na zatožni klopi zaradi izbruha sovražnega govora in žalitve

“V Ljubljani se bo zaradi satirične pesmi Utrip laži...

Metlika: Obnovljen most do gradu Gradac

Grad Gradac, eden redkih kulturnih spomenikov državnega pomena v...