Na grško-makedonski meji vedno več migrantov

Datum:

Število migrantov na grško-makedonski meji, ki si želijo nadaljevati pot proti severu Evrope, nenehno narašča. Zjutraj je na mejnem prehodu pri grškem kraju Idomeni na dežju čakalo že več kot 8000 migrantov.

Tisti migranti, ki niso dobili prostora v tamkajšnjem migrantskem centru, so si postavili šotore na okoliških poljih. Zaradi dežja je voda danes poplavila številne manjše šotore. Okoli 250 migrantov je noč preživelo na prostem. Poleg šotorov primanjkuje tudi hrane in ustrezne medicinske pomoči. Za zdaj še ni znano, koliko migrantov bo danes lahko prečkalo mejo z Makedonijo.

Pritisk migrantov tudi v drugih državah na balkanski poti
V Srbijo je v noči na torek medtem prispelo 190 migrantov, v severnomakedonskem kraju Tabanovce ob meji s Srbijo pa se nahaja okoli 600 migrantov, ki ne morejo nadaljevati poti. Približno enako število migrantov, ki jih je Hrvaška vrnila Srbiji, pa se nahaja tudi v srbskem Preševu. V Šidu na meji s Hrvaško pa se nahaja okoli 1000 migrantov.

V skladu z dogovorom direktorjev policij držav na balkanski poti Makedonija, Srbija in Hrvaška čez svoje ozemlje spuščajo le še do 580 migrantov na dan, poroča STA.

V Evropski komisiji so nad dogajanjem zelo zaskrbljeni, saj menijo, da ti prizori niso pravi način soočanja s krizo

Letos je prek Sredozemlja v Evropo prispelo že več kot 131.000 migrantov in beguncev, kar je več kot v celotni prvi polovici leta 2015, so danes sporočili z Visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR).

Francoske oblasti medtem nadaljujejo z rušenjem migrantskega tabora v Calaisu, imenovanega Džungla, s čimer so začele v ponedeljek.

B. O.

 

Sorodno

Zadnji prispevki