Na Kočevskem varnostne razmere vse slabše: Vlada, inšpektorji in sodstvo popolnoma zatajili!

Datum:

V občini Kočevje, ki zadnja leta vse več napora vlaga v razvoj gospodarstva in turizma, vse večji problem predstavlja kriminal, občani pa se počutijo vse bolj ogrožene. Šlo je tako daleč, da je škoda podjetij zaradi kriminala že presegla 0,5 milijona evrov in nekatera podjetja razmišljajo o selitvi. Država je pri tem odpovedala na celi črti, zato bo danes potekala izredna seja tamkajšnjega občinskega sveta, kjer bodo razpravljali izključno o kriminalu, vprašanje pa je, če se bodo vabilu odzvali pristojni predstavniki države. Za piko na i kočevski poslanec državnega zbora pripada SD in je pričakovano med najmanj aktivnimi poslanci.

Člani kočevskega občinskega sveta bodo danes na 2. izredni seji obravnavali samo eno točko dnevnega reda, in sicer nevarnost v občini Kočevje. Kočevski župan dr. Vladimir Prebilič je sejo sklical zaradi povečanega vandalizma, kraj in drugih kriminalnih dejanj na javnih površinah v mestu Kočevje v zadnjem obdobju. Na občini so pripravili tudi dopis, ki ga je župan že konec avgusta posredoval predsedniku vlade Marjanu Šarcu, ministru za notranje zadeve Boštjanu Poklukarju, direktorici policije Tatjani Bobnar, generalnemu državnemu tožilcu Dragu Šketi ter predsednikoma sodišč Damijanu Florjančiču in Antonu Panjanu.

Občina vlaga napore v razvoj, a se občani zaradi nefunkcioniranja države čutijo ogrožene
Kot poroča portal Moja Dolenjska, v pismu župan najprej navaja napore, ki jih je občina vložila v gospodarski razvoj, v to, da je postala zelena destinacija, v turistično infrastrukturo in promocijo turizma, kar se izkazuje v 10-odstotni letni rasti turizma. Hkrati župan opozarja na poslabševanje varnostnih razmer v občini. Priča so brezobzirnemu divjanju huliganskih tolp, posledica tega so zažgani zabojniki za smeti, uničena kolesa iz sistema izposoje, uničena urbana oprema in podobno. Ogrožene se počuti vse več občank in občanov. Na zemljiščih v lasti države črne gradnje rastejo kot gobe po dežju. Kurjenje odpadnih materialov in divja odlagališča na zemljiščih v lasti Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS ter državne DSU dnevno obremenjuje okolje. Župan navaja, da vse to prijavljajo pristojnim državnim inšpektorjem, vendar ti na območje Kočevja enostavno ne pridejo.

Kočevski župan Vladimir Prebilič (Vir: STA)

Pravosodni sistem toleranten do kršilcev javnega reda in miru
Pravosodni sistem pri tem deluje sorazmerno tolerantno do kršilcev javnega reda in miru, do vlomilcev in t. i. manjših kriminalcev. Policija in tudi sodišča odkrito spodbujajo k neprijavljanju manjših škod oziroma k umikanju prijav. Zato ta dejanja praviloma ne doživijo epiloga, tožilci odstopajo od pregona, sodniki, če do postopka sploh pride, izrekajo pogojne kazni ali kazni o opravljanju družbeno koristnega dela. Kriminalni povratniki s svojim delovanjem obremenjujejo in ustrahujejo prebivalce, ki posledično v sistem ne verjamejo več, saj ima tisti, ki je oškodovanec, bistveno več težav kot tisti, ki je zagrešil kriminalno dejanje. V tem začaranem krogu se zdi, da je kriminal z manjšimi materialnimi posledicami ali poškodovanjem drugih posameznikov preprosto dovoljen.

Zaradi kriminala podjetja grozijo s selitvijo, škoda že presega 0,5 milijona evrov
Župan opozarja še na napade na turiste, ki so konkretno vplivali na turistični obisk, podjetja, ki so tarče hujših kaznivih dejanj, pa grozijo s premikom svojih obratov v drugo občino. Povzročena škoda v podjetjih dosega že pol milijona evrov. Župan opozarja še na tedenska poškodovanja zasebne lastnine – avtomobilov, na vlome, uničeno lastnino in grožnje prebivalcem. Konkretnih ukrepov s strani pristojnih ni, zato je občutek varnosti zamenjal občutek nevarnosti. Zagotavljanje varnosti pa je že na točki oblikovanja civilne iniciative, v občini so že priča primerom jemanja stvari v lastne roke. To je zagotavljanje varnosti z ognjenim orožjem (uporabo lovskih pušk) s strani posameznikov. Prebilič navaja, da je to znak, da se je družba odločila za varnostno samoorganiziranje.

Foto: Igor Kralj/Večernji

V dveh mesecih v Kočevju zabeleženih kar 162 kaznivih dejanj
V občini Kočevje je bilo julija izvršenih 99 kaznivih dejanj, avgusta še 63. Skupno v dveh mesecih 162 kaznivih dejanj. Občina opozarja tudi na vandalizem v okolici rudniškega jezera v zadnjih treh letih. Požigi trave, večkratni vlomi v vozila tujcev, kraje iz bencinskih rezervoarjev, razbita stekla na avtomobilih in poskusi vloma, prerezane pnevmatike, grožnje in nadlegovanje ribičev, nočna razgrajanja, požigi smetnjakov, kraje in podobno se vrstijo. Iz tega in drugih poročil je razvidno, da kritike letijo predvsem na romske prebivalce, ki jih v posameznih primerih tudi odkrito izpostavijo.

Foto: Wikipedia

Poslanec iz Kočevja, ki je član SD, je v državnem zboru popolnoma neaktiven
Ob tem je škandalozno, da imajo v Kočevju svojega predstavnika v državnem zboru. To je poslanec Predrag Baković iz stranke SD. Stranka je pomemben del vladajoče koalicije, ministrica za pravosodje Andreja Katič je članica SD. Vendar pa stranka, kot je to razvidno iz županovega dopisa, za večjo varnost in ureditev razmer v Kočevju in na Kočevskem ni ničesar naredila. Še več. Pri pregledu poslanskih vprašanj Bakovića so sodelavci s portala Moja Dolenjska ugotovili, da je ta v letu dni vložil le osem poslanskih vprašanj in je eden manj aktivnih v državnem zboru. Nobeno od teh se ni nanašalo na varnostno problematiko v občini Kočevje ali Kočevskega, od koder izhaja. Baković je bil v prejšnji sestavi kočevskega občinskega sveta svetnik in podžupan, zadolžen tudi za romsko problematiko. Javno je govoril, da trdo delajo, vendar uspehov domnevno trdega dela ni bilo in jih ni nikjer opaziti.

Rok Krajnc

Sorodno

Zadnji prispevki

Furs postavljen na laž; občutljivi podatki “romali” h Golobovim komisijam

Finančna uprava RS zanika namigovanja o pošiljanju podatkov osebam...

[Video] Nov vojaški uspeh ukrajinskih sil – uničena ruska ladja

Ukrajinske sile so ponoči uničile rusko vojaško ladjo Sergej...

Podpišite peticijo proti postavitvi novih azilnih domov!

Vlada Roberta Goloba je prejšnji teden sklenila, da bo...