Na Krimu odjeknile masovne eksplozije

Datum:

Po poročanju ukrajinskega TV kanala Suspilne Crimea so v četrtkovih poznih urah v Sevastopolu, Jevpatoriji in Alušti na okupiranem Krimu poročali o eksplozijah. Vojaško partizansko gibanje Atesh je poročalo o uspešnem napadu na rusko komunikacijsko vozlišče v mestu Alušta na okupiranem Krimu, poročajo pa tudi o številnih žrtvah.

                   

Prebivalci so slišali najmanj tri eksplozije v bližini letališča Belbek v Sevastopolu, reagirala je tudi protiletalska obramba iz Novofedorivka, so poročali na Telegram kanalu. Objavljeni so bili tudi posnetki bombardiranja polotoka Krim.

Okoli 22.18 po lokalnem času je Suspilne poročal o eksplozijah v Jevpatoriji. Do 22.30 je bil potniški promet v Sevastopolu prekinjen, kmalu za tem pa se je na spletu pojavil videoposnetek eksplozij v okrožju Alušta na južni obali Krima, od koder so poročali o najmanj petih eksplozijah, poroča Kyiv Independent.

“Videoposnetek več 300-kilometrskih raket ATACMS, ki jih je Ukrajina nocoj izstrelila na krimsko mesto Alušta, ki se nahaja približno 250 kilometrov od frontne črte,” je na profilu X ob videoposnetku zapisal profil Ukraine Battle Map.

Bolj jasen posnetek je delil tudi profil Višegrad24.

Ruski mediji poročajo, da so ukrajinske enote napadle regijo Simferopol na Krimu, medtem pa sta bili ubiti dve osebi. To je potrdil tudi Sergej Aksenov, vodja ruskih okupacijskih oblasti na Krimu, poškodbe zgradb so zabeležili tudi na območju Alušte.

Ukrajina je poročala o izstrelitvi raket dolgega dosega AFU 8 ATACMS na Krim. Poročali so o močnih eksplozijah na različnih vojaških lokacijah ruske vojske na polotoku. (Foto: X)

Ukrajinske sile so sicer v zadnjih tednih izvedle več napadov na rusko vojaško letališče Belbek na okupiranem Krimu. Pri tem so bile uspešne z napadom na skladišča goriva, čeprav ruske oblasti to zanikajo in trdijo, da so njihovi dežurni sistemi zračne obrambe prestregli pet raket ATACMS, ki so jih dobavile ZDA. Sodeč po zapisih na družbenih omrežjih so bile te rakete uporabljene tudi v četrtkovem večernem napadu na rusko komunikacijsko središče.

Putin medtem na obisku v Belorusiji
Ruski predsednik Vladimir Putin pa je medtem v četrtek prispel na dvodnevni obisk v Belorusijo v okviru turnej na začetku svojega petega mandata, pri čemer je poudaril tesne vezi s sosednjim zaveznikom, ki je bil ključnega pomena pri vojnih prizadevanjih Rusije v Ukrajini.

Foto: epa

Putin se bo v Belorusiji pogovarjal z beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom, tematiki pa bosta po poročanju tujih medijev predvsem varnostno in gospodarsko vprašanje.

A. H.

Sorodno

Zadnji prispevki