Na letošnji jubilejni dan diplomacije Logar z zunanjima ministroma Avstrije in Češke ter predsednikom severnomakedonske vlade Zaevom

Datum:

Zunanji ministri Slovenije Anže Logar, Češke Jakub Kulhanek in Avstrije Alexander Schallenberg so danes v Skopju izrazili podporo Severni Makedoniji na njeni poti v Evropsko unijo. Njihov makedonski kolega Bujar Osmani se jim je zahvalil za podporo in se zavzel za čim prejšnji začetek pristopnih pogajanj z EU.

“Veseli me, da sem danes skupaj z zunanjima ministroma Avstrije in Češke iz skupine Central5 v Skopju. Storili bomo vse, da pomagamo Severni Makedoniji na njeni evropski poti,” je slovensko zunanje ministrstvo Logarjeve besede povzelo na Twitterju.

Vodja slovenske diplomacije je ob tem na skupni novinarski konferenci s Kulhanekom, Schallenbergom in Osmanijem dejal, da bo širitev unije na Zahodni Balkan ena od prednostnih nalog slovenskega predsedovanja Svetu EU v drugi polovici leta. Povedal je, da bo Slovenija oktobra gostila neformalni vrh EU-Zahodni Balkan. Cilj je, da bi v prihodnje pripravili tudi redni vrh, je dejal Logar. “Ne gre samo za Zahodni Balkan, ampak za Evropo,” je poudaril po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA.

Schallenberg je dejal, da glede tega polaga “velike upe” v slovensko predsedovanje, in obljubil podporo Sloveniji na tem področju, poroča makedonska tiskovna agencija Mia. Podprl pa je tudi napore trenutnega portugalskega predsedstva Svetu EU na področju širitve. “Ta skupna pot je zelo močno sporočilo naše polne podpore prizadevanjem Severne Makedonije na njeni poti v EU,” je dejal. Pristopna pogajanja s Severno Makedonijo bi se morala po njegovih besedah že zdavnaj začeti. Skopje pa si to tudi zasluži, je menil. “Čimprejšnji začetek mora biti prednostna naloga EU,” je poudaril. Glede bolgarske blokade začetka pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo je avstrijski zunanji minister povedal, da imajo vse države članice tudi med samimi pogajanji priložnost, da se v kritičnih točkah oglasijo. “Čustva in retoriko je treba pustiti ob strani, potrebujemo dogovor, želimo dogovor,” je dejal.

Severna Makedonija sodi v EU
Severno Makedonijo je podprl tudi češki minister Kulhanek. “Severna Makedonija sodi v EU,” je zapisal na Twitterju. Makedonski zunanji minister Osmani se je kolegom iz članic unije zahvalil za podporo. “Avstrija, Češka in Slovenija so zavezane sodelovanju, da bi olajšale širitveni proces EU in da bi Severna Makedonija šla skozi in zaključila svoja pristopna pogajanja. Strinjali smo se, da uporabimo vsa svoja sredstva zdaj in odločno ukrepamo. Vsakršna nadaljnja odložitev bo, kot vemo, povzročila ogromno škodo,” je tvitnil. Začetek pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo poleti bo pomembna priložnost za potrditev tega, da je prihodnost celotne regije v EU. Uspeh Severne Makedonije bi pomenil, da uspeva Evropa kot celota. Poudaril je še, da je širitev EU geostrateška naložba v evropsko varnost in blaginjo.

Logar, Kulhanek in Schallenberg imajo danes na programu tudi srečanje z makedonskim premierjem Zoranom Zaevom in predsednikom države Stevom Pendarovskim.

Že danes se bodo predvidoma odpravili v Tirano, kjer se bodo v nedeljo sestali z albansko zunanjo ministrico Olto Xhacko, premierjem Edijem Ramo in predsednikom države Ilirjem Meto.

Anita Gužvič

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Pred DZ klečala in molila na varovanem območju, policija se ni odzvala

Nenavaden posnetek prihaja iz slovenskega hrama demokracije. Tam sta...

Začetek olimpijskega nogometa je zaznamovalo nasilje maroških navijačev

Tik pred prekinitvijo prvega kroga olimpijskega nogometnega turnirja med...

Revoz: Kaj pomeni včeraj podpisani neobvezujoči dokument?

Predstavniki francoskega proizvajalca vozil Renault, v okviru tega tudi...

“Vrhunski menedžer” bo škodo zavarovalnicam poplačal iz proračunske rezerve

Od "zamrznitve" cene dodatnega zdravstvenega zavarovanja do fantomske "ukinitve"...