Na Madžarskem opozicija v boj proti Fideszu – z deklariranim antisemitom

Datum:

Na Madžarskem je prišlo do zanimive situacije, ko je tako imenovana demokratska opozicija, ki želi Orbanovem Fideszu odvzeti dvotretjinsko večino na ravni države, kot svojega kandidata na lokalnih volitvah v okraju Tiszaújváros-Szerencs predlagala člana kontroverzne stranke Jobbik, Laszla Bira. Stranka je kontroverzna zaradi svoje pretekle ekstremno desne preteklosti, čeprav omenjena koalicija trdi, da je ta preteklost za njimi. Problem zanje pa je, da se prav iz izjav Bira na družbenih omrežjih vidi, da to ne drži. In izbor ekstremnega kandidata iz vrst domnevno nekdanje ekstremne stranke – kaže, da opoziciji za to ni mar in da so pripravljeni storiti vse, da dobijo oblast.

Volitve v okraju Tiszaújváros-Szerencs prinašajo le eno mesto v parlamentu, vendar bi znale biti ključne za ohranitev ali izgubo Fideszeve dvotretjinske večine na nivoju države. In če ne prej, so prav te volitve, ki so bile razpisane po tragični smrti Fideszovega dolgoletnega predstavnika v tem okraju, Ferenca Koncza, pokazale, da je opozicija, ki se pred svetom pogosto prikazuje kot demokratični liberalni antipod Fideszu, pripravljena preko trupel in svojih domnevnih vrednot, da bi prišla na oblast.

Pustimo ob strani, da “demokrati” trdijo, da Jobbik ni več ekstremno desna stranka. Četudi je to res, je pomembno nekaj druga: za svojega kandidata niso podprli kateregakoli člana Jobbika, ampak člana Jobbika, znanega po svojem antisemitizmu, ki na družbenih omrežjih pogosto brez sramu izraža svoj prezir do poljskih, ruskih, izraelskih hasidskih Judov in je v preteklosti prestolnici Budimpešti nadel ime “Judapešta”, nanašajoč se na to, da naj bi Budimpešto vodili Judje, ne Madžari. Biro na družbenih omrežjih pogosto izraža tudi svoj prezir do Romov.

“Madžarska tako imenovana “demokratična” opozicija je skupaj imenovala skrajno desnega kandidata iz Jobbika z dolgo zgodovino žolčnih antisemitskih in antiromskih izjavi,” je v odziv na izbor kandidata opozicije na lokalnih volitvah v okraju Tiszaújváros-Szerencs zapisal madžarski državni sekretar za komunikacijo z mednarodno javnostjo in odnosi z javnostjo, Zoltan Kovacs.

Z izborom tega kandidata je opozicija, ki samo sebe imenuje demokratična in liberalna, pokazala, da ji ni mar, kaj počne, da bi prišla do oblasti, obenem pa so ob malo bolj poglobljenem pregledu profilov na družbenih omrežjih v vodo padla tudi njihova opravičila za sodelovanje z Jobbikom, češ, da so preteklost pustili za seboj.

Aleš Ernecl

Sorodno

Zadnji prispevki

30 let pozneje: Zarota Depala vas

Nedavno se je predsednik SDS Janez Janša odzval na...

Grozljive posledice legalizacije evtanazije v Kanadi, ki prihajajo tudi k nam

Evtanazija in samomor s pomočjo sta sprva v Kanadi...

Milei Ukrajini predal helikopterja, ki ju je Argentina prejela od Rusije

Argentina je Ukrajini predala dva večnamenska helikopterja Mi-171E, ki...

Spelji se, Ursula!

Globalistične elite so prepričane, da najbolje vedo, kaj je...