Na Plečnika smo ponosni, Janković pa je naša sramota

Datum:

Najpomembnejši slovenski arhitekt Jože Plečnik je pomembno zaznamoval tri evropske prestolnice: Dunaj, Prago in rodno Ljubljano. Tu je ustvarjal od leta 1921 do svoje smrti in s svojim prepoznavnim jezikom arhitekture večnosti v veliki meri uresničil vizijo o preoblikovanju mesta v narodno prestolnico. Plečnik si najbrž niti v najhujši nočni mori ni predstavljal, da bo treba čez 70 let krepko zavihati rokave, da bi njegovo tržnico in ostalo dediščino branili pred – pomislite! – ljubljanskim županom. Jankovićem.

                   

Leto 2017 je ponovno Plečnikovo. Beležimo 145-letnico rojstva in 60. obletnico smrti slovitega arhitekta. Plečnika bomo počastili s kulturnimi dogodki, zoper Jankovićevo politično in kulturno mešetarjenje pa bi bilo nujno potrebno ustanoviti ljudski tribunal, ki bi mu sodil, saj mu nesposobno in pristransko sodstvo očitno noče!

“Fake news”, kot v Severni Koreji, klečeplazijo pred “rojenim vodjo” Jankovićem
Tako je 7. februarja o Zoranu Jankoviću zapisala Taja Zuccato v intervjuju za Onaplus: “Ko govori, je, kot bi odgovarjal na moja vprašanja, tudi neizrečena. Spomini vrejo iz njega, vrejo ideje, izkušnje, in predstavljam si, da je tako ves čas, da tako nastaja nova Ljubljana, mesto, ki med njegovim županovanjem doživlja nesluteni razcvet. Če bi bilo treba za opis župana slovenske prestolnice izbrati eno samo besedo, ne bi bilo težko. Vodja. Še natančneje bi bilo: rojeni vodja.”  Problem bo, ko mene enkrat ne bo, dodaja Janković. Žalitev zdrave pameti, dodajam jaz …

Čehi slavijo Plečnika in njegovo zapuščino
O delu Jožeta Plečnika so pred dnevi v oddaji Večni Plečnik na RTV spregovorili arhitekt Andrej Hrausky, dr. Peter Krečič, dr. Damjan Prelovšek in profesor Janez Koželj, podžupan in mestni arhitekt. Medtem ko so Krečič, Prelovšek in Hrausky predstavili svoje spomine in raziskave, povezane s Plečnikom, je mestni arhitekt Koželj oddajo izkoristil za propagando Jankovićevega urbanističnega načrta, čeprav je že na prvi pogled jasno, da gre za veliko razvrednotenje Plečnikove vizije in načrtno uničevanje obstoječe mestne arhitekture.

Spomnimo na rušenje in prepuščanje propadu nekaterih eminentnih stavb, kot sta Cukrarna in Kolizej, po drugi strani pa za umeščanje stilsko nesprejemljivih oblik, kot je Mesarski most, v obstoječo arhitekturno zasnovo Ljubljane.

Slovenija in Češka sodelujeta pri pripravi projekta nominacije stavbnih in urbanističnih del Plečnika za vpis na Unescov seznam. Gre za zahteven projekt, v katerem je Češka opravila celotno evidentiranje Plečnikove zapuščine, Slovenija pa le polovico. Razlog naj bi bil v pomanjkanju sredstev, vendar to ne drži, saj se je za projekte po volji tranzicijske levice vedno našel denar, za Plečnika pa denarja ni. Zaradi tega smo za češko stran neresni in neodgovorni, posebej še, ker je bil Plečnik Slovenec.

Janković MOL razume kot zasebno podjetje, kjer je on “gazda”
Zoper Jankovića in njegove gradbene projekte je bilo podanih toliko kazenskih ovadb, da to sploh ni več novica, ko je ponovno ovaden za svoje dvomljive posle. Miha Jazbinšek je že leta 2012 vložil kazensko ovadbo zoper Mestno občino Ljubljana (MOL) zaradi suma zlorabe zavarovanj bančnih terjatev. Zaradi suma opustitve dolžnega nadzora pa je poleg Jankovića ovadil tudi nekdanja ministra dr. Franca Križaniča in dr. Igorja Lukšiča, ki je priredil razpis, da bi sredstva Ministrstva za šolstvo RS dobil Janković za svoj nasedli projekt v Stožicah.

Ob tem je treba spomniti na vlogo Cerarjeve vlade in Jankovićevih levičarskih prijateljev, ki njegovo politiko arhitekturnega onesnaževanja Ljubljane darežljivo podpirajo ter mu namenjajo na stotine milijonov evrov, za katere so potem prikrajšane nerazvite občine na obrobjih Slovenije. Kljub izdatni finančni, medijski in politični pomoči je Janković najslabši in najbolj sporen župan Ljubljane vseh časov. O tem pričajo številne ovadbe, ki po zaslugi njegovih političnih botrov doslej še niso doživele ustreznega epiloga, čeprav se jih je nabralo toliko, da jih ni mogoče navesti na pamet.

Začele so se v času njegovega vodenja Mercatorja, nadaljevale z razkrivanjem Jankovićevih županskih povezav s sumljivimi gradbenimi posli, samovoljnim spreminjanjem namembnosti zemljišč, provizijami, korupcijo in nepotizmom. Seznam je seveda mnogo daljši, saj veliko dvomljivih Jankovićevih poslov, v katerih se obrača davkoplačevalski denar, javnosti ni znanih.

“Brigajte se zase!”
V času komunizma so nam vcepljali v glave, “naj se brigamo zase”, tovariši komunisti pa bodo poskrbeli za nas. Ta miselnost nas je pripeljala na rob narodnega preživetja. Zato je zdaj skrajni čas, da se temu načelno in v praksi odpovemo. Upreti se mora tudi Ljubljana in ustaviti Jankovićevo škodljivo prakso, da se z našim denarjem in Plečnikovo dediščino s svojimi pajdaši neodgovorno poigrava. Dokler bo na čelu MOL častilec totalitarizma, Janković, sprememb na bolje ne bo. Zato je temu treba narediti konec. Zaradi spoštovanja do sebe, naših otrok, Ljubljane in Plečnika.

Franci Donko

Sorodno

Zadnji prispevki

Evropsko sodišče: Medicinska zastrupitev ni človekova pravica!

"Evropsko sodišče za človekove pravice: Medicinska zastrupitev bolnih in...

Ministrica do roka razdelila “hudičevo” malo računalnikov – Zgolj 666 od 10 tisoč

Ministrici za digitalizacijo zadeve uhajajo iz rok. Poziv za...

GZS opozarja vlado: zaradi stavke upravnih enot trpi gospodarstvo

Stavkovni val, ki se je razpasel po državi (vpričo...

Tudi to je kurban bajram

Z nedeljsko jutranjo molitvijo so muslimanski verniki pričeli s...