Na POP TV že pred dnevom lažnivcev poročali kot 1. aprila

Datum:

Težko je verjeti, da novinarji na POP TV-ju ne bi znali preveriti dejstev, zato preostane le še možnost, da gre ponovno za namerno zavajanje. V informativni oddaji 24 ur so namreč poročali, da se bo strokovnjak za pregon najhujših oblik kriminala, Dean Jurič, odslej ukvarjal s problemi na avtocesti, češ da je zopet prišlo do politično usmerjene kadrovske menjave. Da naj bi Jurič odšel v vrste avtocestne policije je sicer res, so pa novinarji pozabili omeniti dejstvo, da bo še naprej zadolžen za enako področje, kot je bil do sedaj na PU Koper. Jurič bo torej še naprej pristojen za kriminal.

V informativni oddaji 24ur so včeraj pompozno poročali, kako se kadrovske menjave še naprej vrstijo tudi v Policiji. Miroslav Žaberl, strokovnjak za policijska pooblastila je pojasnil, da se mu zdi imenovanje vodje oddelka kriminalistične policije v Kopru, Deana Juriča na avtocestno prometno policijo, popoln “nonsens”. Novinarki Nika Kunaver in Damjana Seme sta Žaberla dopolnili z informacijo, da je omenjeni Jurič dolgoletni šef kriminalistične policije na koprski upravi in strokovnjak za pregon najhujših oblik kriminala. “Odslej pa se bo očitno ukvarjal s problemi na avtocestah,” je še pripomnila novinarka, kot da bo po avtocesti lovil prehitre voznike ali pa tovorna vozila, ki vozijo po prehitevalnem pasu. Da bi avtocestno policijo vodil Dean Jurič torej ni res, saj jo vodi Andrej Jurič.

Žaberl je dejal, da je to slab signal, ko se politika vtakne v kadrovanje v policiji. Politično nastavljeno kadri, so namreč politiki neomajno predani in servilni šefi ne bodo zavrnili določenih zahtev, ki bi jih v nasprotnem primeru mogli. Po njegovem mnenju pa je slab signal tudi nastavljanje nekompetentnih ljudi – na koga je tu ciljal, sicer ni pojasnil, a zdi se, da so po njegovem prepičanju bolj kompetentni tisti, ki z aktualno vlado ne simpatizirajo – prav tako, kot tudi on. Strokovnost, delavnost in uspešnost očitno niso merilo za napredovanje, pač pa je to strankarska izkaznica, so v prispevku še ugotovili. Tudi nekateri drugi mediji so zapeljali zgodbo v to smer, kot da gre za neke vrste maščevanje Deanu Juriču, ki naj ne bi bil všeč nekaterim političnim veljakom, poleg tega pa naj delo koprskih kriminalistov ne bi ustrezalo nekdanjemu koprskemu županu Borisu Popoviču, tako sta poročala na primer časnik Delo in portal regionalobala.si.

Na Policiji so poudarili, da želijo ob ustanovitvi Avtocestne policije okrepiti tudi nadzor na področju preiskovanja in zatiranje kriminalitete. “Dejstvo je, da avtocestno omrežje za izvajanje svojih aktivnosti uporabljajo tudi kriminalne združbe, in sicer tako za prevoz, transport blaga, ki izvira iz kaznivih dejanj, kot tudi za izvrševanje kaznivih dejanj. Policija si že dolga leta prizadeva, da bi na tem področju bila učinkovitejša,” so pojasnili.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki