fbpx

Jih na RTV boli resnica v poročilu State Departmenta? Glavne poudarke povsem cenzurirali!

Foto: RTV

Ministrstvo za kulturo je v sporočilu za javnost opozorilo da je RTV povsem napačno povzel njihov odgovor. Kot so navedli, naj bi jim ministrstvo reklo, da vlada spoštuje svobodo govora in tiska ter da ni političnih pritiskov na uredniško politiko. Kot so opozorili, so RTV sporočili, da omenjena trditev piše v poročilu State Departmenta. Na RTV je padla kritika, saj je po eni strani uporabljala citate že znanih borcev za novinarsko svobodo, obenem pa ni navedla ključnih ugotovitev poročila, ki med drugim tudi omenja, da vlada spoštuje medijsko svobodo ter da večina državljanov slovenske medije vidi kot pristranske. 

V zvezi s poročilom State Departmenta o človekovih pravicah (2020 Country Reports on Human Rights Practices: Slovenia) je ministrstvo za kulturo sporočilo glavni poudarek sporočila, ki so ga slovenski mediji povsem prezrli, namreč, da Vlada Republike Slovenije spoštuje svobodo govora in svobodo tiska ter da ni političnih pritiskov na uredniško politiko medijev. Poročilo prav tako navaja, da je večina prebivalstva mnenja, da so slovenski mediji pristranski.

Na navedbe o domnevnih nepravilnostih, ki jih State Department povzema po slovenskih virih, pa je ministrstvo za kulturo že večkrat podrobno odgovorilo v sporočilih za javnost. O tem bodo v prihodnjih dneh obvestili tudi State Department. “Še enkrat poudarjamo, da je glavno sporočilo tistega dela poročila, ki obravnava medije in svobodo govora to, da so v Sloveniji mediji uredniško svobodni in da je zagotovljena svoboda govora,” so še sporočili z ministrstva.

Kot je poudaril zunanji minister Anže Logar je RTV Slovenija v svojem članku navajal povzeta poročila “znanih borcev za svobodo” o naraščanju sovražne retorike in grožnjah novinarjem na medmrežju, “ki so jih spodbudile sovražnosti državnih uradnikov”, medtem pa ključnih ugotovitev poročila sploh niso objavili. Logar je prikazal izseke ugotovitev poročila. V poročilu je tako ugotovljeno, da so bili mediji aktivni in so podali obširna mnenja brez vsakršnih omejitev.

Poudarili so, da vlada ni uporabljala zakonov, da bi se maščevala novinarjem ali političnim nasprotnikom. Prav tako ni omejevala dostopa do interneta, spletnih vsebin in jih tudi ni cenzurirala. Prav tako ni nobenih dokazov, da bi nadzorovala pretok zasebnih sporočil, brez ustreznih pravnih podlag. Poročilo tudi navaja, da večina prebivalcev v državi medije dojema kot pristranske.

Predstavnik za odnose z javnostmi na ministrstvu za kulturo Mitja Iršič je posebej kritičen do poročanja RTV, ki v svojem članku niti omenila ni, da Vlada ni uporabljala zakonov, s katerimi bi napadala novinarje in politične nasprotnike. Iršič meni, da bo RTV prispevek lahko odlična podlaga za nadaljnjo razpravo z Američani o tem, kako so slovenski mediji pristranski in svoje delo opravljajo kot politični aktivizem.

Sara Rančigaj