Na protestih v Iranu aretirana tudi hči nekdanjega predsednika

Datum:

Iranske ženske ne odnehajo in vztrajajo na protestih v Teheranu. Aretirana je bila tudi Faezeh Hašemi, hči nekdanjega predsednika Rafsandžanija, zaradi domnevnega pozivanja k udeležbi na demonstracijah. Vse se je začelo, ko je moralna policija nedavno umorila 22-letno Kurdinjo, potem ko je bila obtožena neustreznega nošenja hidžaba.

Aktivistka Faezeh Hašemi je že leta dejavna v opoziciji in je bila večkrat aretirana. Zdaj ji očitajo pozivanje k udeležbi na protestih. Hashemijevo so prijele iranske varnostne sile. Ključno je, da ne gre za kogar koli, marveč za hčer nekdanjega vplivnega iranskega predsednika Alija Akbarja Hašemi-Rafsandžanija, poroča Süddeutsche Zeitung.

Hči uglednega politika se je znašla v nemilosti oblasti zaradi podpore ženskim protestom v prestolnici Teheran. Po poročanju tiskovne agencije Tasnim naj bi skušala motivirati ženske, da se udeležijo protestov. To se v Iranu trenutno šteje kot kaznivo dejanje. 59-letna Hašemijeva že leta kritizira režim islamske republike. Nekdanja poslanka in športna funkcionarka se je posledično znašla na črnem seznamu režima.

Protesti ob smrti mlade Iranke potekajo tudi drugod po svetu. Na fotografiji so pripadniki iranske skupnosti v Ekvadorju. (Foto: epa)

V preteklosti so jo oblasti že večkrat aretirale. Kot aktivistka za ženske pravice je vselej nasprotovala obveznemu nošenju naglavnih rut, čeprav jih sama nosi. Kot nekdanja predsednica iranskega Olimpijskega komiteja si je prizadevala, da bi Iranke lahko nastopile na olimpijskih tekmovanjih v islamskih oblačilih. Bila je tudi urednica dnevnega časopisa San (Ženska), ki je bil leta 1999 ukinjen zaradi njenih feminističnih nazorov.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Ste videli njihove naslove? V Levici skoraj sami buržuji

Stranka Levica se svojim volivcem predstavlja kot "ekosocialistična" stranka....

Pasti evtanazije: Ubil se bo lahko vsak, ne samo na smrt bolni!

Je izčrpanje možnosti zdravljenja pogoj za evtanazijo? Ne. Po...

Drsimo: Slovenijo v 20 letih prehitele številne nekoč zaostale države

Od desetih držav, ki so leta 2004 vstopile v...

Zaton naše civilizacije je tik pred vrati

Vsaka civilizacija v zgodovini je doživela svoj vzpon, svoje...