Na RTV ostajajo levi nadzorniki: SDS-ov apel o uravnoteženosti naletel na obtožbe o “protiustavnosti” in “nezakonitosti”

Datum:

Mandatno-volilna komisija DZ je z dnevnega reda seje umaknila predlog za predčasno razrešitev članov nadzornega sveta RTV Slovenija, ki jih je imenoval Državni zbor. Umik predloga je predlagala Levica, zanj je glasovalo deset poslancev, proti jih je bilo osem.

Predlagatelji za predčasno razrešitev RTV nadzornikov Danila Tomšiča in Boruta Žagarja iz SDS so na seji komisije 21. aprila 2020 opozorili, da pet od enajstih članov nadzornega sveta RTV Slovenija imenuje DZ.

“Peterica mora odražati politična razmerja v DZ,” so po poročanju STA izpostavili pri SDS, tega pa ni bilo ne pred oblikovanjem nove vlad niti ni sedaj. SDS nima niti enega nadzornika, navkljub dejstvu, da ima največja parlamentarna stranka v DZ več kot četrtino vseh poslancev, kar je dvakrat več kot druga največja SD, po nedavnih prestopih poslancev v to stranko. Predlog o razrešitvi dveh nadzornikov je bil tako po mnenju SDS v skladu z zakonom o RTV Slovenija.

Alenka Jeraj iz SDS je spomnila, da je bila podobna zagata že leta 2012. V stranki se zato zavzemajo, da se ravna po uveljavljeni praksi, kar pa ne gre v račun levi opoziciji. Maša Kociper iz SAB poudarja, da menjava vlade ni navedena kot eden od razrešitvenih razlogov za nadzornike, ki jih imenuje DZ.

Zahvala za to gre prejšnji vladi, ki je sama imenovala svoje nadzornike in nato poskrbela za spremembo zakonodaje, na katero se zdaj sklicujejo. Potemtakem bi morala vlada, če želi imenovati svoje nadzornike, spremeniti zakonodajo.

“Ne gre za napad na uravnoteženost,” je očitke iz opozicije zavrnil vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec. SDS je ravno za uravnoteženost. Od dveh predlaganih nadzornikov za menjavo bi namreč eden pripadel SDS kot največji koalicijski stranki, drugega pa bi lahko predlagala opozicija. Zaman. Levičarjem ni nikoli šlo za uravnoteženost. Ali je po njihovo, ali pa ni nikakor.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Dr. Potočnik: Nastop ministrice je pokazal, da je Ministrstvo za zdravje čoln brez krmarja

Slovenija je po besedah zdravnika dr. Federica V. Potočnika...

Korupcija je tam doma, kjer ne bi smela biti. Na preveč naslovih!?

Korupcija v pravnem smislu pomeni zlorabo zaupanega položaja v...

[Video] Kje konča “humanitarna pomoč” UNRWA, ki jo podpira tudi Lenarčič

Aktualna leva oblast še vedno vztraja pri financiranju agencije...