Nepričakovan preobrat: Sin umorjenega novinarja Khashoggija rešuje življenja morilcem njegovega očeta

Datum:

V primeru umora uglednega novinarja Jamala Khashoggija se je zgodil nepričakovan preobrat. Morilci, obsojeni na smrt, bi bili lahko pomiloščeni, saj je njegov sin javno izrazil, da jim družina odpušča za smrt njegovega očeta.

Jamal Khashoggi, novinar Washington Posta in disident Saudske Arabije, ki je bil znan po svojih kritikah do princa Mohammada bin Salmana in kralja Salmana, je bil pred dvema letoma ubit v prostorih konzulata Savdske Arabije v Turčiji. Umor uglednega novinarja Khashoggija je lani decembra začel dobivati epilog, medtem ko so v Rijadu na smrt obsodili pet moških, ki so ga ubili v prostorih omenjenega konzulata.

Spomnimo, Khashoggi je leta 2017 odšel v izgnanstvo v ZDA, kjer je delal kot novinar za Washington Post. Leto kasneje se je želel poročiti s svojo zaročenko Hatice Cengiz, za kar je potreboval dokument o ločitvi od bivše žene. Naročeno mu je bilo, da ga bo dokument čakal 2. oktobra na konzulatu v Istanbulu, kjer se je počutil varnega. Podrobnosti, kaj se je zgodilo tistega dne, še vedno niso znane. Po uradnih informacijah je bil umorjen, čeprav njegovega trupla niso našli nikoli.

Zaročenka umrlega Jamala Khashoggija (foto: epa)

Umor lani dobil epilog
Vlada Savdske Arabije je najprej zanikala, da bi se na konzulatu karkoli zgodilo, saj je po njenih besedah novinar konzulat po nekaj minutah zapustil. Dva tedna kasneje so izdali uradno informacijo, da je bil novinar umorjen med pretepom, ki se je zgodil zaradi upora, ker se ni želel predati v Savdsko Arabijo. Kot so še dodali, so šle konzularne oblasti preko svojih pooblastil, nakar so hoteli svojo napako prikriti. Po obširni preiskavi so lansko leto za umor Khashaggija v Rijadu obsodili pet moških iz Savdske Arabije. Sin umrlega je že pred časom dejal, da zaupa preiskavi in kritiziral nasprotnike Savdske Arabije, vsi otroci pa so po smrti bili deležni odškodnine.

Najstarejši sin umrlega Jamala Khashogija, Salah Khashoggi (foto: epa)

Najstarejši sin umrlega Salah Khashogi, ki živi v Savdski Arabiji, je v današnji Twitter objavi zapisal, da družina odpušča očetovim morilcem z naslednjimi besedami: „V tej blagoslovljeni noči blagoslovljenega meseca ramazana se spominjamo božjih besed: če človek odpušča in se pomiri, ga bo Alah nagradil. Zato mi, sinovi mučenika Jamala Khashoggija, objavljamo odpuščanje za tiste, ki so ubili našega očeta, in prosijo za nagrado od vsemogočnega Boga. “

Smrtna kazen se lahko po šeriatskem zakonu zmanjša zaradi odpuščanja družine žrtve, vendar trenutno še ni znano, kakšna usoda čaka Khashoggijeve morilce, še poroča Večernji list.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Simbolika na pikniku Svobode, ki se je ne da prezreti

Boris Tomašič je v oddaji Kdo vam laže naredil...

Danes v DZ: Župani nočejo migrantov

"Vlada je sprejela sklep brez vednosti lokalne skupnosti. Vemo...

Svobodnjaška inkvizicija se je znova izkazala za farso

Bivši predsednik uprave Telekoma Tomaž Seljak in predsednik uprave...