To so glavni akterji, ki vodijo igro stalinističnih čistk na RTV

Datum:

1,5 leta sem delal na RTV. Poleg rubrike Gospodarstvo na Panorami, sem moral delati toliko stvari, da me je kadrovska opozorila, da ne smem toliko delati… Z novim letom zame naenkrat ni več dela, poslan sem bil na čakanje na delo na domu. Danes pa ne morem v hišo niti po stvari,” je na omrežju X zapisal Marko Milenković, novinar TV Slovenija.

                   

 

Gerič: To je stalinizem – to so take čistke!
Za komentar smo prosili tudi Rajka Geriča, odgovornega urednika informativnega programa na drugem sporedu Televizije Slovenija, ki je za Nova24TV dejal: “Kartice nam ne delajo, vsem 15 novinarjem. Preverjal sem na kadrovski službi, kjer so mi rekli, da so dobili takšno komando. Da jim je sicer nerodno, da mi morajo to razlagati, ker me na RTV vsi poznajo. Vsem petnajstim so blokirali kartice za vstop v stavbo TV Slovenija in ne moremo do svojih delovnih mest.”

Rajko Gerič (foto: Veronika Savnik)

Tako novinarji ne morejo priti po osebne stvari. Ravno v času našega klica je bil Gerič na poti na Policijsko postajo Ljubljana Center. “Ravnokar hodim tja. Prijavo pa smo podali tudi že na inšpekcijo za delo.” Gerič je sicer mnenja, da je to dejanje ne samo nezakonito, to je nemoralno. “To, kar se zganja z ekipo petnajstih ljudi, novinarjev Panorame, to je nezakonito in presega moralne norme. Gre za čisto maščevanje, čiščenje novinarjev, ki vodilnim na RTV niso po godu in to je nedopustno. Po 20 letih dela na RTV, da mi na kartici napiše neznana kartica – to se mi zdi res podlo. Prepričan sem, da je to vse skupaj nezakonito in da bo inšpekcija ali pa sodišče ugotovilo, da je delodajalec kršil zakonodajo. Obstaja pa tudi sum kaznivega dejanja in prekoračitev pooblastil.”

Na vprašanje, čigava navodila so bila to, je Gerič odgovoril: “Vodstva RTV Slovenija – to je uprave RTV Slovenija. Ravnokar sem govoril z delavskim direktorjem Francijem Pavšerjem, ki je na mojo odredbo in na vseh ostalih 15 odredb napisal, da se s tem ne strinja. Franci Pavšer mi je rekel, da o tem, da bi kdorkoli dal komando, ne ve nič. Tudi sam je na upravi spraševal, kdo je dal komando, da se nam prekliče kartice in ni dobil tega odgovora. Tako da zdaj ostajata samo dve osebi – Zvezdan Martić in Andrej Trček. Onadva sta tista, ki vodita to igro preko Ksenije Horvat in še tistih, ki so del te klike, ki je ponovno zavzela RTV in se odločila, da ga bo ideološko očistila.

Kaj se bo zgodilo po prijavi na Policiji? “Ne vem. Dvomim, da bo šel policaj z mano do pisarne. Mislim, da bo morala čim prej ukrepati inšpekcija za delo. Inšpektorji so rekli, da so našo prijavo že vzeli v obravnavo. Gre za urgentno prijavo, saj zdaj nismo več le v situaciji, da smo nezakonito napoteni na čakanje, zdaj ne moremo do lastnih delovnih prostorov – tam so moje osebe stvari, tudi svojega računalnika ne morem vzeti. To je nečloveški odnos.”

Bojan Požar je rekel, da se dogaja skoraj Poljska. “Kaj dosti bolje ni. Tako kažejo svojo moč, totalitarni prijemi so to. To je stalinizem – to so take čistke. Zato, ker lahko. Če bi bila RTV, Martić d.o.o., ne bi rekel, pa pač ni. To je javni zavod. To se še na zasebnih TV ne dogaja,” je še povedal Gerič in dodal, da zadevo vodijo preko sindikata z odvetnikom. “Ni pa to enostavno. Jaz bom to že nekako zdržal, so pa tu mlade punce, mamice, 15 novinarjev, ki nima zveze s politiko, oni želijo samo delati. In da se nekdo znaša nad temi ljudmi na ta način – to je poden. Naj skačejo po meni, jaz sem navajen. Ne bom prvič očiščen. Ampak kaj takega, pa še nisem doživel.

Uprava RTV Slovenija pojasnjuje

In še pojasnilo Uprave RTV Slovenija glede nedovoljenega poskusa vstopa v prostore RTV Slovenija. Pred nekaj minutami so poslali v javnost naslednje sporočilo:

Pravilnik o hišnem redu prepoveduje vstop in zadrževanje v varovanih prostorih ter drugih prostorih objektov RTV Slovenija in v njihovi okolici brez utemeljenega razloga, ki ni vezan na delovanje zavoda. Petnajst zaposlenih na RTV Slovenija je bilo z odredbo o začasni napotitvi javnega uslužbenca napoteno na čakanje na delo doma od 3. 1. 2024 do 31. 1. 2024. RTV Slovenija se je za ta ukrep odločila zaradi poslovnih oz. organizacijskih razlogov (odpoved projektov skladno s sprejetim Programsko-produkcijskim načrtom za leto 2024). RTV Slovenija delavcem v času veljavnosti Odredbe ne more zagotavljati dela. Vstop in zadrževanje v varovanih prostorih ter drugih prostorih objektov RTV Slovenija in v njegovi okolici brez utemeljenega razloga, ki ni vezan na delovanje zavoda, ni dovoljeno oz. je prepovedano (2. odstavek 4. člena Pravilnika o hišnem redu). Zaposlenim bo omogočen dostop do prostorov, kjer morebiti hranijo svoje osebne stvari in jih želijo iz prostorov RTV Slovenija odnesti v obdobju veljavnosti Odredbe.

Vprašanje Sindikatu novinarjev Slovenje: Kako boste ravnali?

Vprašanje smo poslali tudi Sindikatu novinarju Slovenije, in sicer nas je zanimalo, kako bodo ravnali v primeru 15 novinarjev TV Slovenija, ki zdaj ne morejo niti po svoje reči v pisarne stavbe TV Slovenija.

Alenka Potočnik, predsednica Sindikata novinarjev Slovenije, nam je poslala naslednji odgovor: “Dogajanje na RTV Slovenija spremljamo tudi v Sindikatu novinarjev Slovenija. Na sindikat se je obrnilo nekaj zaposlenih iz Panorame. Preučili bomo odredbe o začasni napotitvi na čakanje na delo doma in posamezne primere ter v skladu s statutom sindikata in siceršnjim sindikalnim delom še naprej zastopali interese delavcev.”

V ZNP zgroženi nad “pogromom in šikaniranjem” nekaterih novinarjev RTVS

V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) so zgroženi nad “pogromom in šikaniranjem”, ki ga nad nekaterimi novinarji izvaja nova uprava Radiotelevizije Slovenija (RTVS). Prepričani so, da je uprava novinarjem Panorame z današnjim dnem nezakonito onemogočila vstop v stavbo RTVS, zato jo bodo prijavili delovni inšpekciji, so sporočili iz združenja.

Zaposlenim v oddaji Panorama, ki za leto 2024 ni bila uvrščena v programsko-produkcijski in finančni načrt, so v sredo iz uprave javnega zavoda posredovali odredbo o napotitvi na čakanje na delo doma od 3. do 31. 1. 2024.

“Odredbe so nezakonite, posebej ob dejstvu, da na RTVS še naprej zaposlujejo nove ljudi, in dejstvu, da so bili na čakanje poslani zgolj novinarji Panorame, čeprav so bile z novim letom ukinjene tudi nekatere druge oddaje, so v sporočilu za javnost zapisali v ZNP.

V ZNP ocenjujejo, da gre izključno za revanšizem novega vodstva, uperjen zoper novinarje, ki so na RTVS prišli ali napredovali v času prejšnje uprave. Slednjim nova uprava po navedbah ZNP ne more očitati slabega dela ali neusposobljenosti, zato se zdi, da je njihov edini greh, da so morali na čakanje, zgolj to, da so na RTVS prišli ali napredovali ob nepravem času.

Zaradi po mnenju ZNP očitno nezakonitega početja uprave bodo podali prijavo na delovno inšpekcijo. Hkrati vlado Roberta Goloba pozivajo, naj svoje kadre, ki jih je nastavila na RTVS s spremembo zakona o RTVS, pozove k zakonitemu delovanju. Ustavno sodišče pa pozivajo, naj se preneha izmikati “in že končno odloči o ustavnosti novele zakona o RTVS, ki je omogočila trenutni pogrom nad nekaterimi novinarji RTVS”, so še zapisali.

Nina Kojima: Koliko stane Moskva?

Prav tako pa v zadnjih dneh sna družbenih omrežjih in v medijih odmevajo besede, ki jih je vodstvu Radiotelevizije Slovenija namenila Nina Kojima, njihova donedavna dopisnica iz Londona, ki so ji na Kolodvorski odpovedali sodelovanje. “Na RTV ni denarja? Ksenija Horvat, najini kolegi iz RTV so mi v zadnjih urah povedali, da tvoj partner Janez Lombergar poleg pokojnine prejema tudi znaten honorar, saj ti menda tvorno pomaga pri čistkah? Na mejl mi nočeš odgovoriti, morda mi boš tukaj?“, je Kojima pred dnevi na omrežju X dregnila direktorico javne televizije.

Nina Kojima pa je objavila še nekaj ostrih in pomenljivih zapisov …

Vodstvo RTV Slovenija o bivši sodelavki: Za svoje delo je prejemala mesečni pavšalni honorar v višini 4625 evrov

Oglasili so se tudi v javnem zavodu. “Vodstvo Televizije Slovenija je zaradi izjemno zahtevnih finančnih razmer podprlo predlog o prekinitvi sodelovanja s honorarno sodelavko Nino Kojima. RTV Slovenija je vstopila v prelomno leto 2024, ki, kot smo napovedovali, prinaša kar nekaj velikih sprememb in težkih, nepriljubljenih odločitev. Ena od teh odločitev je tudi prekinitev sodelovanja z več honorarnimi sodelavci, med drugim tudi z našo honorarno sodelavko v Veliki Britaniji, z Nino Kojima. Sodelovanje bomo ohranili le z nekaterimi najbolj prepoznavnimi obrazi v naših programih. Honorarna sodelavka Nina Kojima je s prejšnjim vodstvom sklenila pogodbo, v skladu s katero je za svoje delo prejemala mesečni pavšalni honorar v višini 4000 GBP oziroma 4625 evrov. Na letni ravni bi to znašalo 55.500 evrov oziroma bistveno več kot na primer znašajo celoletni variabilni stroški zunanjepolitične oddaje Globus. Pogodba je bila podpisana do konca leta 2024. Ob zamenjavi vodstva Informativnega programa TV Slovenija v začetku jeseni 2023 je Informativni program že porabil vsa za leto 2023 predvidena finančna sredstva, zato sodelavke v Londonu ni zmogel več plačevati. Že v času sklenitve pogodbe je tolikšen znesek zbujal začudenje, saj je presegal predvidena sredstva. V času finančne stiske je to le eden od številnih primerov zmanjševanja honorarnega dela v vseh enotah Televizije Slovenija. Poudarjamo, da je bilo sodelovanje z njo prekinjeno izključno zaradi finančnih razlogov. Kot zlonamerne razumemo zapise Nine Kojima, po katerih naj bi sodelavec Janez Lombergar od RTV prejemal honorar. To je neresnična trditev. Izjave Nine Kojima v nedavnih objavah na družabnih omrežjih in slovenskih medijih razumemo kot načrtno blatenje javnega zavoda RTV Slovenija, predvsem vodstva TV Slovenija, zato jih najostreje obsojamo,” so se odzvali na Kolodvorski.

Nina Kojima odgovarja vodstvu RTV Slovenija: 4 tisoč funtov vključuje honorar 2 ljudi, mene in snemalca. Moskva je čez 100 tisoč evrov!

In spet se je oglasila Nina Kojima:

Zgodba se bo očitno nadaljevala.

P. J.

Sorodno

Zadnji prispevki

Fenomen Prebilič: Ali stari botri že tlakujejo pot “novemu obrazu”?

Ali se je na letošnjih evropskih volitvah že začel...

Evropsko sodišče: Evtanazija ni človekova pravica!

"Evropsko sodišče za človekove pravice: Medicinska zastrupitev bolnih in...

Ministrica do roka razdelila “hudičevo” malo računalnikov – Zgolj 666 od 10 tisoč

Ministrici za digitalizacijo zadeve uhajajo iz rok. Poziv za...

GZS opozarja vlado: zaradi stavke upravnih enot trpi gospodarstvo

Stavkovni val, ki se je razpasel po državi (vpričo...