Francoski notranji minister izdal ukaz za zaprtje mošeje: Razlog je spodbujanje sovraštva in nasilja!

Datum:

V Franciji je padla odločitev, da se mora mošeja na severu države zapreti za šest mesecev, in sicer zaradi spodbujanja nasilja. Francoske oblasti so od avguste sicer zaprle že preko 25 mošej. 

Gre za ogromno mošejo v kraju Beauvais. Verski ustanovi se očita širjenje sovraštva, nasilja in opravičevanja džihada. Francoski notranji minister Gérald Darmanin je 14. decembra razglasil, da je zagnal postopek za upravno zaprtje te mošeje zaradi nesprejemljivih pridig, uperjenih proti kristjanom, istospolno usmerjenim in Judom, poroča Euronews.

Odvetnik nevladne organizacije “Espoir et Fraternité” (“Upanje in bratstvo”), ki vodi mošejo, Samim Bolaky je za AFP povedal, da se je zoper odločitev pritožil na upravnem sodišču v Amiensu. Bolaky je dejal, da so oblasti ciljale na določene pripombe, ki jih je med pridigo podal eden od mošejskih imamov – ki je bil od takrat suspendiran – in je govoril na prostovoljni osnovi.

Protest skrajnih muslimanov v Franciji (Foto: epa)

Ministrstvo za notranje zadeve takšne navedbe zanika. Imam po njihovem opažanju ni le občasni govornik, ampak nekdo, ki redno pridiga. Njegove izjave pa naj bi poveličevale džihad in islamske borce ter jih opisovale kot heroje.

Francoske oblasti so od avgusta, na podlagi separatistične zakonodaje, zaprle že preko 25 mošej
Prav tako naj bi zagovarjal rigorozno islamsko prakso in njegovo nadrejenost v odnosu do zakonov republike. Prav tako je v svojih pridigah zahodno družbo predstavljal kot islamofobično, vernike pa pozival, da naj se odrečejo republiki. Francoske oblasti so od avgusta sicer zaprle že več kot 25 mošej, in sicer na podlagi nove separatistične zakonodaje.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Nikki Haley napovedala podporo Trumpu

Nekdanja republikanska predsedniška kandidatka Nikki Haley je v sredo...

Jo bodo zaradi njene izjave o SDS in Janši odpoklicali?

RTV spremembo dopisniške mreže v tujini, med drugim tudi...

Poziv iz KGLU: Iščemo dela Franca Bernekerja!

V KGLU ob 150-letnici rojstva Franca Bernekerja pripravljajo razstavo, posvečeno...

Vsak dan več ilegalcev v Spodnjem Podravju!

Slovenska vlada se ponovno sooča z ostrimi kritikami zaradi...