fbpx

V Grenoblu bodo oblasti zaprle džihadistično mošejo!

Foto: iStock

Zaradi bojazni pred terorističnimi napadi bo mesto na jugovzhodu Francije začasno zaprlo mošejo, v kateri naj bi radikalni imami pozivali k džihadu svoje vernike, ki jih je kar 400.

V mestu Grenoble, ki se nahaja na jugovzhodu Francije, bodo oblasti zaprle mošejo Al-Kavtar, v kateri naj bi imami širili skrajne ideje in pozivali k nasilju. Tam naj bi namreč kar odkrito pozivali k oboroženemu džihadu, uporabi šeriatskega prava in k diskriminaciji žensk. Kot še poroča RT, bo mošeja sprva začasno zaprta za obdobje 6 tednov, prav tako pa bodo zamrznjena sredstva mošeje. Pri tem so se oblasti sklicevale na poseben protiteroristični zakon, namenjen krepitvi nacionalne varnosti in preprečevanju terorističnih napadov. V mestu norosti, ki ima 162 tisoč prebivalcev, se nahaja kar 20 mošej. Grenoble se sicer ni izognil valu terorističnih napadov, ki pretresajo Francijo v zadnjih letih, leta 2015 je namreč v tem mestu Yassin Salhi obglavil moškega v lokalni tovarni, na prizorišču pa je plapolala islamska zastava.

Že lansko leto zaprli nekatere mošeje na podlagi protiterorističnega zakona
Francija je bila že lani priča zaprtju nekaterih mošej iz podobnih razlogov. Kot še poroča RT, so bile to mošeje v krajih Aix-en-Provence, Sartrouville in Marseille. Že v letu 2016 so zaprli 20 mošej, v katerih so domnevno širili nasilen ekstremizem. Skupno se število mošej in islamskih molilnic v Franciji ocenjuje na 2.500, v 120 izmed teh pa sledijo salafizmu, ki je ekstremna interpretacija sunitske veje islama.

J. Ž.