Na Švedskem že 132. bombni napad letos

Datum:

Na Švedskem je med evropskimi državami največ bombnih napadov. V svetovnem merilu, pa po številu bombnih napadov prednjači le še Mehika, ko je govora o nevojskujočih se državah. Visegrad24 poroča, da je danes zjutraj bomba uničila hišo v Stockholmu. Odvija se izjemno nasilna vojna tolp, zato bo premierjevih besedah policiji na pomoč priskočila vojska. Gre za 132. bombni napad letos.

Gostujoči predavatelj na Univerzi Malmö in višji sodelavec na Univerzi Lund Ardavan Khoshnood je opozoril, da je skandinavska država dejansko postala “bombna prestolnica Evrope”. Kot je še dejal za lokalni časopis Svenska Dagbladet, država absolutno izstopa. Beleži močan porast vojn, ki jih med seboj bijejo kriminalne združbe v več mestih po državi, oblasti pa so podvržene hudim naporom za vzpostavitev reda in miru. Gre za bitko, ki je v celoti trenutno izgubljajo. Letos so namreč zabeležili že 132 bombnih napadov. Še trije meseci so do konca leta, število eksplozij pa je že na enaki ravni kot rekordnega leta 2019, ko so bili priča 133 detonacijam, poroča Remix News.  

Primerljivih držav v bližini ni, je še opozoril Khoshnood. Kot opažajo kriminalne službe, se teroristi poslužujejo vse močnejših eksplozivnih naprav, razmere pa so se septembra drastično poslabšale. Prišlo je do enajst strelskih obračunov s smrtnim izidom in enajst detonacij po vsej državi. Do zadnje eksplozije je prišlo v četrtek, v stanovanjskem naselju v Uppsali, približno uro vožnje severno od Stockholma. V Eksploziji je umrla 25-letna ženska, ki ni bila povezana z nobeno tolpo. Policija je prepričana, da je bil tarča napada eden od njenih sosedov, za katerega se domneva, da je sodelavec 37-letnega Rawa Majida. Majid z vzdevkom “Kurdski lisjak” je vpleten v boj za oblast in nadzor razvpite kriminalne tolpe Foxtrot, ki deluje v državi.

Nasilje v švedskem Malmu. (Foto: epa)

Pojav je tesno povezan z množičnim priseljevanjem. Prvi občuten porast bombnih napadov se je sicer zgodil leta 2010. Od leta 2018 naprej pa na Švedskem vodijo statistiko s tega področja. Število eksplozij se je letno gibalo med 79 in 133. Premier Ulf Kristersson je v svoje zadnjem, četrtkovem javnem nagovoru kot glavna razloga izpostavil “politično naivnost” in “neuspešno integracijo”. Poleg kriminalnih tolp pa veliko težavo predstavljajo tudi t. i. “otroške vojske”. Kot nujno je izpostavil potrebo po pogovorih z vrhom policije in vojske. Slednja bi lahko imela večjo vlogo v zadevi. Vse več ljudi v državi je namreč žrtev brutalnega nasilja. Kot je še dejal, so razmere zelo resne, saj na Švedskem čemu podobnemu še niso bili priča. 

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Ste videli njihove naslove? V Levici skoraj sami buržuji

Stranka Levica se svojim volivcem predstavlja kot "ekosocialistična" stranka....

Pasti evtanazije: Ubil se bo lahko vsak, ne samo na smrt bolni!

Je izčrpanje možnosti zdravljenja pogoj za evtanazijo? Ne. Po...

Drsimo: Slovenijo v 20 letih prehitele številne nekoč zaostale države

Od desetih držav, ki so leta 2004 vstopile v...

Zaton naše civilizacije je tik pred vrati

Vsaka civilizacija v zgodovini je doživela svoj vzpon, svoje...