Načelnik bosansko hercegovske mejne policije: Meje s Srbijo in Črno goro ne moremo več kontrolirati!

Datum:

Mejna policija Bosne in Hercegovine je od začetka leta 2019 preprečila vstop v državo okoli 7.000 migrantom. V državo pa je od začetka leta vstopilo 30 tisoč ilegalnih migrantov. Načelnik bosansko-hercegovske mejne policije opozarja, da jim za učinkovit nadzor meje s Srbijo in Črno goro primanjkuje vsaj tisoč policistov.

                   

Načelnik mejne policije BiH Zoran Galić je priznal, da niso zmožni učinkovito zavarovati meje in ustaviti ilegalne migrante. Primanjkuje jim tako ljudi kot potrebne opreme.

Letos so od začetka leta uspeli preprečiti vstop v državo okoli 7 tisoč ilegalnim migrantom, po drugi strani pa jih je po podatkih Urada za delo s tujci v BiH v letu 2019 vstopilo kar 30 tisoč.

Večina je ekonomkih migrantov in ne beguncev
Med 7 tisoč prijetimi ilegalci je po poročanju Kamenjara bilo največ Pakistancev, Iračanov, Irancev, Afganistancev ter Sirijcev, Galić pa je v intervjuju za Dnevni avaz poudaril, da gre v večini primerov za ekonomske migrante in ne beguncev.

Načelnik mejne policije BiH Zoran Galić (vir: twitter)

“Da bi učinkoviti pokrili približno 600 kilometrov meje BiH s Srbijo in Črno Goro nam primanjkuje približno tisoč policijskih uslužbencev. Že samo za redne naloge na meji brez dela z migranti nam primanjkuje 370 policistov,” je povedal Galić. Za primerjavo, Hrvaška ima za nadzor meje zaposlenih približno 6 tisoč policistov. V BiH jih je približno trikrat manj, komaj 2051.

Pri tem BiH mejni policiji pri opravljanju nalog trenutno vztraja 15 uslužbencev iz Državne agencije za preiskave in zaščito (SIPA), 28 pripadnikov generalne uprave za koordinacijo policijskih organov BIH ter 84 policistov Republike Srbske.

Primanjkuje ljudi, primanjkuje opreme
Galić je tako priznal, da se niso sposobni spopadati s problemom pomanjkanja kadra, kar se pozna tudi v vse večjem nezadovoljstvu prebivalcev BiH zaradi migrantske krize. Ob tem je dodal, da potrebujejo tudi specializirano opremo, senzorske ter radarske sisteme za nadzor in spremljanje dogajanja podnevi in ponoči kakršni so kamere, droni, vozila in mobilna oprema z direktnim dostopom do podatkovnih baz.

Migranti v Bihaću (vir: twitter)

30 tisoč ilegalnih migrantov, ki so letos prišli v BiH je v velikem delu nastanjenih na območju Bihaća in Sarajeva, zdaj pa se veča število ilegalnih migrantov tudi na območju Tuzle.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Slovenska nogometna reprezentanca prvič v zgodovini v osmino finala velikih prvenstev

Slovenska nogometna reprezentanca se je prvič v zgodovini uvrstila...

[Video] Množična udeležba na tradicionalnem praznovanju dneva državnosti na Polževem

Občina Ivančna Gorica je skupaj s soorganizatorji ob dnevu...

Moskva blokirala dostop do Nova24TV in Demokracije

Rusija je blokirala dostop do 81 medijev držav članic...