Načelnik Generalštaba Robert Glavaš ob svojem povišanju v generalmajorja: Slovenska vojska je eden od temeljev naše varnosti, vojaški instrument moči države in ključni dejavnik naše obrambe!

Datum:

Predsednik republike Slovenije Borut Pahor je načelniku Generalštaba Slovenske vojske Robertu Glavašu danes podelil čin generalmajorja. Pahor je ob tem v svojem nagovoru poudaril, da si je Glavaš takšno čast zaslužil prav s svojim delom in rezultati. Novi generalmajor pa je ob tem zatrdil, da bo slovenska vojska svoje poslanstvo dobro opravljala tudi v najtežjih časih. 

Na današnji dan se spominjamo 1. brigade slovenske vojske, kar je zaznamovala slovesnost v Kočevski Reki, kjer so obujali spomin na postroj brigade Moris, in sicer natanko pred tremi desetletji. Na prav poseben način pa se je obletnico posvetilo tudi s povišanjem načelnika Generalštaba Slovenske vojske Roberta Glavaša, ki ga je opravil predsednik republike Slovenije Borut Pahor. Kot je Glavaš dejal ob današnji obletnici, se nikdar ne smemo predati. Ob tem je spomnil na čas epidemije, v katerem se nahajamo in v katerem potekajo prizadevanja za primerno financiranje naše vojske, spomnil pa je tudi na pomanjkanje ustreznega vojaškega kadra, ob čemer je sporočilo, da se “nikoli ne smemo predati”, še kako na mestu: “Naj bo to sporočilo za vse, ki se zavedamo, da je Slovenska vojska eden od temeljev naše varnosti, vojaški instrument moči države in ključni dejavnik naše obrambe. Bila je branik in gradnik naše suverenosti,” poroča STA. 

V današnjem času pa slovenska vojska prispeva k ohranjanju miru tako v Sloveniji kot tudi po svetu. Namen slovenske vojske je tudi reševanje življenj v naravnih in drugih nesrečah, ključno pa je tudi varovanje državnih meja, ob boku svojih zaveznikov pa skrbi za skupno varnost. Po zatrdilu Glavaša pa lahko pričakujemo, da se bo te naloge uspešno izvajalo tudi v prihodnosti. Kot je ob tem še dejal, je na izkazano zaupanje zelo ponosen, izpostavil pa je tudi željo po soglasju glede finančnih virov, ki jih nacionalna obramba potrebuje. Predsednik Pahor pa je ob tem izpostavil, da je Glavaševo povišanje sad zgledne vojaške kariere in rezultatov v okviru službovanja v Slovenski vojski. Znano je tudi, da si je Glavaš pridobil zavidljive izkušnje na misijah pa tudi v strukturah Nata. Prav zato novega generalmajorja cenijo tudi v drugih vojskah, ker se je v tujini izkazal kot zgleden častnik ter poveljnik.

Foto: Vlada RS

Pahor pa je ob tem podal tudi oceno, da je dandanes čas, ko se naša vojska sooča z izjemnimi izzivi: “Kadrovska krepitev, izboljšanje materialnega položaja in opremljenosti Slovenske vojske so ključnega pomena za nadaljnji razvoj.” Predsednik republike je ob tem še dejal, da je na strani Slovenske vojske tako večina poslancev v Državnem zboru kot tudi večina slovenskih državljanov. Prav zato z ozirom na dane možnosti, predsednik pričakuje izpolnitev ciljev, ki so bili na tem področju zastavljeni, česar pa vsekakor ne vidi kot enostavne naloge. Pahor je ob tem še dodal, da na prihodnost naše vojske gleda z optimizmom ter izrazil željo, da bi s povišanjem Glavaš dobil še dodatno motivacijo za izvrstno opravljanje dela v teh zahtevnih časih. Slovesnosti povišanja se je udeležil tudi predsednik vlade Janez Janša. Glavaš pa je postal še tretji aktivni general slovenske vojske. Druga dva sta: bivša načelnica generalštaba Alenka Ermenc in eden izmed njenih predhodnikov Alan Geder.

Pred 30 leti smo dobili prvo, slovenskemu narodu zares lojalno vojsko, za obvarovanje osamosvojitvenega procesa
Pred natanko 30 leti je v Kočevski Reki potekal prvi postroj pripadnikov slovenskih oboroženih enot (brigada Moris), iz katere se je izoblikovala Specialna brigada MORiS in prva brigada Slovenske vojske. Slovenskemu narodu in demokratično izvoljeni oblasti je bila prvič v zgodovini predstavljena lojalna Slovenska vojska, ki je s postrojem pokazala pripravljenost na obrambo osamosvojitvenih procesov Slovenije. En teden pred zgodovinskim plebiscitom je bilo Sloveniji, Jugoslaviji in celotnemu svetu dokazano, da se bo slovenska pot k samostojnosti zavarovala tudi po vojaški poti. Postroj enot Slovenske vojske se je zgodil zaradi zgodovinske odločitve, ki jo je Demosov klub sprejel dober mesec dni prej v Poljčah: slovenski skupščini se predlaga zakon o plebiscitu, na katerem se bo odločalo, ali želimo živeti v suvereni državi slovenskega naroda. Zakon o plebiscitu je bil sprejet in priprave na plebiscit so stekle, z njimi pa so prišle tudi grožnje nasprotnikov osamosvojitve in vprašanja obrambe plebiscitne odločitve.

Foto: Vlada RS
Načelnik Generalštaba Slovenske vojske brigadir Robert Glavaš je bil povišan v čin generalmajorja. (Foto: Vlada RS)

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Zakaj ne “fajtajo” za 200 tisoč Slovenk brez stalnega ginekologa?

Neiskrenost Inštituta 8. marec se razkriva z dejstvom, da...

Kakšne bodo posledice zaletave in aktivistične zunanje politike Tanje Fajon?

V Sloveniji in tujini je odmeval bizaren izraz žalosti...

Za Trumpovo dokumentacijo so bili pripravljeni tudi ubijati

Agenti FBI, ki so zasegli Trumpovo predsedniško dokumentacijo v...

Odtujenost prebujenske elite

V mnogih evropskih državah se krepi nezaupanje v politično...