Nad ameriškim nebom še en kitajski vohunski balon?!

Datum:

Kot smo že poročali nad ZDA leti Kitajski vohunski balon, ki je poslabšal odnose med obema državama – Anthony Blinken je celo zamaknil svoj napovedani obisk Kitajske. Zdaj  je Ameriška vojska je potrdila, da nad ameriškim nebom deluje že drugi kitajski vohunski balon deluje na nebu.

Ministrstvo za obrambo ZDA je v petek pozno potrdilo, da je identificiralo drugi kitajski vohunski balon, ki trenutno leti nad Ameriko.

“Vidimo poročila o balonu, ki prečka Latinsko Ameriko,” je tiskovni predstavnik Pentagona Brig. Gen. Pat Ryder je dejal v izjavi. “Zdaj ocenjujemo, da gre za še en kitajski nadzorni balon.”Ni jasno, kje točno je balon nad Latinsko Ameriko – a ameriški uradnik je za CNN povedal, da se zdi, da trenutno ne leti proti Združenim državam.

Kanada je v petek prav tako sporočila, da spremlja “morebiten drugi incident”, ki bi vključeval nadzorni balon, ni pa povedala, katera država bi lahko stala za tem. V izjavi so zapisali, da tesno sodelujejo z ZDA, da bi “zavarovali občutljive podatke Kanade pred grožnjami tujih obveščevalnih služb”.

Predmet je letel nad Aleutskimi otoki na Aljaski in skozi Kanado, preden se je v sredo pojavil nad mestom Billings v Montani, so povedali uradniki. Višji obrambni uradnik, ki je želel ostati anonimen, je dejal, da je vlada pripravila bojna letala, vključno z letali F-22, če bi Bela hiša ukazala sestrelitev objekta.

Višji obrambni uradnik je v četrtek dejal, da bodo ZDA, če se bo stopnja tveganja spremenila, “imele možnosti za sestrelitev balona. [Kitajskim uradnikom] smo sporočili, kako resno jemljemo to vprašanje … Vendar smo jasno povedali, da bomo storili vse, kar je potrebno, da zaščitimo naše ljudi in našo domovino.”

Balon bo zaostril razmere med državama

Domnevno vohunsko plovilo bo verjetno povečalo napetosti pred obiskom ameriškega državnega sekretarja Antonyja Blinkna na Kitajskem prihodnji teden. To bo prvi obisk sekretarja kabineta Bidnove administracije v državi. Najvišji ameriški diplomat se bo v Pekingu pogovarjal o številnih vprašanjih, vključno z varnostjo, Tajvanom in covidom-19. Srečal se bo tudi s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom, je v četrtek poročal Financial Times.

Baloni so sicer ena najstarejših oblik tehnologije zračnega vohunstva. V primerjavi z drugimi napravami za nadzor zraka jih je mogoče upravljati poceni in brez osebja, medtem ko lahko ostanejo v zraku dlje časa brez pogonskih sredstev.

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

Huligan sredi Ljubljane napadel Ukrajinko!

Na spletnem forumu Reddit se je pojavil videoposnetek incidenta...

[Video] Prizori z ameriških univerz vse bolj spominjajo na nacistično Nemčijo

"Al Qassam nas naredi ponosne, zdaj ubij še enega...