Nadaljevanje preiskovanja zdravstvene mafije: Vrhunec zanika, da bi Zemljarič lobiral in vplival na delo UKC

Datum:

Kljub temu da je UKC Ljubljana nabavljal žilne opornice po bistveno višjih cenah, kot so veljale za druge evropske države, nekdanji generalni direktor Simon Vrhunec ocenjuje svoje delo kot zelo uspešno. Poleg tega je zanikal vpliv in lobistične stike Janeza Zemljariča. Poln sprenevedanja je bil tudi sedanji direktor UKC Andraž Kopač.

                   

Pred člani in članicami preiskovalne komisije za ugotavljanje zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu na področju prodaje in nakupa žilnih opornic sta včeraj pričala nekdanji in sedanji direktor UKC Ljubljana Simon Vrhunec in Andraž Kopač.

Prvi je pričal Simon Vrhunec, ki je v uvodni predstavitvi mnenja glede prodaje in nakupa žilnih opornic večino časa porabil za to, da se je hvalil, kako učinkovito in strokovno je opravljal delo generalnega direktorja v letih od 2009 do 2015. Svoje delo je ocenil kot “zelo dobro” in večkrat poudaril, da je bil prav on tisti, ki je najbolj zaslužen za to, da so cene nabave žilnih opornic v UKC Ljubljana danes nižje kot v preteklosti in primerljivejše s cenami v drugih državah.

Zemljarič večkrat zahaja k Vrhuncu
Po uvodni predstavitvi pa ga je predsednica preiskovalne komisije Jelka Godec seznanila z dejstvi iz dokumentacije, ki jo je preiskovalni komisiji predal ravno UKC Ljubljana. Iz dokumentacije namreč izhaja, da je anekse k pogodbam, s katerimi so povišali tako prvotne cene kot prvotne količine nabavljenih žilnih opornic, podpisal ravno Simon Vrhunec.

Simon Vrhunec in Meta Vesel Valentinčič (Foto: STA)
Simon Vrhunec in Meta Vesel Valentinčič (Foto: STA)

In kar je še bolj zanimivo, večina aneksov je bila spisana k pogodbam, ki jih je UKC Ljubljana podpisal z razvpitim podjetjem Marc Medical, ki je, enako kot tednik Mladina, v lasti zamejske družbe KB 1909, in s podjetjem Bormio. Vrhunec je navedbe predsednice preiskovalne komisije sicer zavrnil, papirnatih dokumentov pa ni obrazložil, še več, medijsko poročanje o preplačanih žilnih opornicah, ki smo mu priča v zadnjem obdobju, je Vrhunec označil za zavajajoče.

V nadaljevanju zaslišanja se je Jelka Godec osredotočila še na lobiste in pospeševalce prodaj, ki naj bi se leta prosto sprehajali po UKC Ljubljana, o čemer je na prvem zaslišanju decembra lani govorila tudi nekdanja v. d. generalne direktorice Brigita Čokl. Simon Vrhunec je sicer zatrdil, da se pritiski nanj nikoli niso izvajali. Na vprašanje Jelke Godec, ali pozna znanega lobista Janeza Zemljariča in ali ga je slednji kdaj obiskal v UKC Ljubljana, pa je Vrhunec odgovoril, da ga pozna in da je bil Zemljarič pri njem večkrat, saj je častni član kolektiva UKC. Vseeno pa je Vrhunec zatrdil, da je Zemljarič k njemu zahajal zaradi drugih zadev, in ne zaradi lobiranja.

Zmedeni Kopač ni znal ničesar povedati o pritiskih in lobistih
V nadaljevanju je pred preiskovalno komisijo pričal še sedanji generalni direktor Andraž Kopač, ki kljub visoki izgubi, ki jo beleži UKC Ljubljana, in samo v prvem polletju 2016 znaša več kot 12 milijonov, še vedno uživa visoko zaupanje ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc.

Na veliko presenečenje prisotnih Andraž Kopač sprva ni znal povedati, katere institucije so v UKC Ljubljana že preiskovale sume korupcije pri prodaji in nabavi žilnih opornic. Spomnimo se, da je bila to KPK, o izsledkih pa je na prvem zaslišanju decembra lani govoril tudi predsednik KPK Boris Štefanec, ki je povedal, da je bila ključna ugotovitev, da slovenske bolnišnice za pripomočke svetovnih proizvajalcev plačujejo več kot za enake pripomočke plačujejo bolnišnice v drugih evropskih državah enotnega trga Evropske unije. Na vprašanje predsednice preiskovalne komisije Jelke Godec o tem, kakšne ukrepe so glede na ugotovitve KPK že sprejeli, je Kopač dejal zgolj, da razmišljajo, da bi v kratkem objavili nov javni razpis, z zdajšnjimi dobavitelji, med drugim tudi s podjetjem Bormio, pa se pogovarjajo o znižanju cen opornic. Glede domnevnih pritiskov in obiskov lobistov vidno zmedeni Kopač ni znal povedati ničesar.

Prihodnje zaslišanje prič bodo člani in članice preiskovalne komisije opravili v torek, 17. januarja, ob 14. uri, in sicer bodo zaslišali  pomočnika generalnega direktorja UKC Ljubljana za nabavo in nabavno dejavnost Bojana Urana, strokovnega in poslovnega direktorja interne klinike Zlatka Lazareviča ter strokovnega direktorja Zlatka Frasa.

M. P.

Sorodno

Zadnji prispevki

Portugalska: V bližini plaž vse pogosteje opaženi kiti

Na Portugalskem so kiti, ki prebivajo v Atlantiku, vse...

Mahnič: Lah kot priča ne more biti predsednik preiskovalne komisije o Gen-I, to je zloraba uradnega položaja

Poslanec in član preiskovalne komisije o ugotavljanju domnevnega finančnega...

Hezbolah z več kot 160 raketami nad Izrael

Hezbolah je danes v zgodnjih jutranjih urah na Izrael...