Ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange pristal na izročitev ZDA, če bo Barack Obama pomilostil Chelseo Manning

Datum:

Nekdanja ameriška vojakinja Chelsea Manning je zaprta zaradi predaje zaupnih informacij WikiLeaksu. Leta 2013 je bila obsojena na 35-letno zaporno kazen. Njena pomilostitev lahko Jualiana Asanga pripelje v ZDA. 

Če Barack Obama zagotovi pomilostitev Manningove, bo Julian Assange pristal na izročitev ZDA, čeprav gre za jasno protiustavnost ameriškega pravosodnega ministrstva,” je tvitnil WikiLeaks. Assange od junija 2012 živi na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu. Tja se je zatekel,  da bi se izognil izročitvi Švedski zaradi obtožb glede spolnega nadlegovanja.

Nekdanji računalniški heker iz Avstralije se boji, da ga bo Švedska predala ZDA. Po objavi WikiLeaksa na Twitterju je bilo na ameriško pravosodno ministrico Loretto Lynch naslovljeno pismo, v katerem Assangev odvetnik Barry Pollack vztraja, da ZDA nimajo zakonite podlage za preiskavo ustanovitelja WikiLeaksa.

Assange je pred leti razjezil Washington, ko je objavil 700 tisoč tajnih vojaških dokumentov ameriške vojske in diplomatskih dokumentov. Chelsea Manning, ki je medtem spremenila spol, je bila leta 2013 obsojena na 35 let zaporne kazni zaradi predaje zaupnih informacij WikiLeaksu.

B. J., STA

Sorodno

Zadnji prispevki

Azijski vrh: Peking, Seul in Tokio so za jedrsko razorožitev Severne Koreje

Danes v južnokorejski prestolnici Seul poteka vrh voditeljev Južne...

Makarovič na zatožni klopi zaradi izbruha sovražnega govora in žalitve

“V Ljubljani se bo zaradi satirične pesmi Utrip laži...

Metlika: Obnovljen most do gradu Gradac

Grad Gradac, eden redkih kulturnih spomenikov državnega pomena v...