[Najbolj brano] Epidemija je razkrinkala človeško nizkotnost: Nad dijakom, ki je preverjal PCT, sta se izživljala dva človeka, fant pa je zadrževal jok

Datum:

24. novembra 2021 ste lahko na Nov24TV brali članek, kako je epidemija razkrinkala človeško nizkotnost. “Na začetku epidemije sem nekje napisal, da pričakujem, da bo ta sprožila nekaj podobnega kot vse velike krize v zgodovini: pri ljudeh bo slej ali prej udarilo ven tisto, ker je najbolj notri v njih, najbolj osrednji – pa obenem tudi najbolj skriti – del njihove identitete,” je spomnil psiholog dr. Kristijan Musek Lešnik ter nadaljeval, da so to pri enih srčnost, empatija, vztrajnost, pogum, hvaležnost – pri drugih pač ena sama mrakoba.

Eni ljudje so pokazali več srca, kot so ga imeli priložnosti pokazati prej; pri drugih je pa postalo jasno, da so v predepidemijskih letih dokaj uspešno prikrivali, kako ogromne in sovraštva polne riti so do vsega. “To me ne preseneča – kar me preseneča, je, koliko se jih je skrivalo v skupnosti in kako uspešno so nekateri pred tem skrivali svojo toksičnost in grezničnost,” je zapisal psiholog dr. Kristijan Musek Lešnik, ki je na družabnem omrežju delil zgodbo, ki se mu je pripetila na bencinski črpalki.

Psiholog je pojasnil, da je do pripetljaja prišlo na bencinski črpalki, niti ni pomembno, kateri in kje, je dodal. Medtem ko je točil gorivo, v slabih dveh minutah, sta se nad dijakom ali pa morda študentom, ki je na vratih preverjal PCT, izživljali “dve veliki riti na dveh nogah”. Musek Lešnik je zapisal, da niti ne ve, kako in s čim sta dvonogi zverini mrcvarili nič krivega fanta, ki je stal na vratih za tistih nekaj evrov prek napotnice. “Vem pa, da ko sem prišel do njega, onih dveh ni bilo več nikjer, pred mano je pa stal mlad fant z rdečimi očmi nad masko,” je nazorno prikazal situacijo. “Je hudo, a ne,”  mu  je rekel, fant pa na vprašanje ni odgovoril, le prikimal je. “Ljudje so postali res žleht,” je rekel psiholog, fant pa je ponovno prikimal. “Z njimi je nekaj narobe, ne s tabo. Ne si pustiti do živega,” ga je tolažil psiholog, ko se je vračal k avtu, pa se je še enkrat ustavil pri njem in mu zaželel lep dan. “Lep dan tudi vam,” mu je fant rekel nazaj, z malo manj rdečimi očmi, vsaj tako se je zdelo. “Naslednjih 20 minut v avtu sem preklinjal,” je priznal Musek Lešnik.

Foto: STA

V nadaljevanju svojega zapisal je Musek Lešnik pojasnil, da eni ljudje v času, ko jim ni dobro, premorejo voljo in moč, da naredijo nekaj zase in za skupnost, da bi jim šlo bolje. Drugi ljudje v času, ko jim ne gre dobro, naredijo vse, da bi se drugi okrog njih počutili še slabše –ker ne znajo narediti nič, da bi šlo njim samim bolje, je edina pot, da se v svoji koži počutijo malo manj slabo, če poskrbijo, da gre komu še slabše od njih. “Tudi to me ne preseneča – kar me preseneča, je, koliko jih je, ki so to svojo toksičnost in grezničnost pred izbruhom epidemije tako uspešno skrivali,” je pripomnil in poudaril, da ima danes vsak priložnost komu polepšati dan. Vsak sam odloča, ali jo bo izkoristil. Vsak ima danes priložnost danes komu narediti nekaj slabega in nanj zmetati svojo jezo, frustracije in gnev. Vsak sam odloča, ali jo bo izkoristil. Od tega, katerih odločitev bo danes, jutri, pojutrišnjem več, je pa odvisno – v kakšnih skupnostih in v kakšni družbi bomo živeli.

“Vsak sam odloča, ali bo na ulici, pred trgovino, na Facebooku počel stvari, zaradi katerih bo sam in bodo drugi živeli malo lepše; ali bo pa samo izkoristil vse te priložnosti za razkazovanje širnemu svetu, koliko greznice, sovraštva in strupa nosi v sebi. Zato vse tiste, ki ste v zadnjih dneh, tednih, mesecih izkoristili priložnost in svoj gnev in nezadovoljstvo stresli na kakšnega dijaka ali študenta, prodajalca, učitelja, zdravnika, voznika avtobusa … prav lepo vabim, da se samoodstranite s seznama mojih Facebook znancev. Strašno me veseli pogovarjati se z dobrimi ljudmi, od katerih lahko izvem in se naučim kaj dobrega o stvareh, ki nas združujejo, in o tistih, o katerih se ne strinjamo – za tiste, ki naokrog hodijo z vedno pripravljenim trosilnikom, da svojo gnojnico stresajo na druge … počnite to kje drugje, ne na mojem zidu,” je še pozval psiholog na družabnem omrežju.

Sara Bertoncelj (Članek je dosegel več kot 33 tisoč ogledov)

Sorodno

Zadnji prispevki

Levičarski “skriti” aktivisti klonili pod težo Grimsovih argumentov o migracijah

Direktor PU Ljubljana je za medije dejal, da skupine...

Nika Kovač se je povezala z eno glavnih Putinovih operativk v EU parlamentu

Inštitut 8. marec se je v sklopu nadaljevanja aktivističnih...

Ne zamudite pogovornega omizja na temo “Štajerska si zasluži več!”

Danes ob 19.15 bo na 2. Programu NOVA24TV prenos...