Najboljša na svetu: Kaj se lahko naučimo od države, ki že 28 let ne pozna gospodarske krize

Datum:

Po poročanju spletnega časnika Novac.hr bodo Američani kmalu praznovali okroglih 10 let brez finančne krize. Zanimanje svetovnih finančnih medijev pa je usmerjeno tudi v Avstralijo, katere zmagovalna obdobja brez recesije trajajo že 28 let. Kakšen je njihov skrivni recept? Je to zgolj ekonomska sreča ali pa posledica dobre politike, iz katere se lahko preostanek sveta česa nauči?

Kot piše New York Times, če bomo prosili za pojasnilo avstralske ekonomiste, bodo svoj uspeh pripisali delno sreči, deloma tudi dobri regulaciji trga. Avstralija je sicer bogata tudi z naravnimi viri. Pridobivajo železo in premog, imajo ugodne pogoje za pridelavo poljščin, posebej pšenice, tudi živinoreja predstavlja pomemben del gospodarstva.

Dober primer avstralske prilagodljivosti trgu je leto 1997, ko je finančna kriza v Aziji prizadela Južno Korejo, Tajsko in Indonezijo, vse glavne uvoznike avstralskih izdelkov. Takrat je recesija prizadela Novo Zelandijo (ki je bila enako izpostavljena), ne pa tudi Avstralije. Avstralski dolar se je nato začel hitro zniževati na svetovnem valutnem trgu, vendar avstralska rezervna banka, za razliko od novozelandskih, ni poskušala uravnavati obrestnih mer, temveč ga je uporabila za bolj konkurenčnost svojih izvoznih artiklov v Združenih državah in v Evropi.

V novejšem primeru je nenadzorovan dvig cen nepremičnin, tik pred zadnjo finančno krizo leta 2008, ustvaril „balon“, ki je eksplodiral v Združenih državah in Združenem kraljestvu, vendar ne tudi v Avstraliji. Sicer pa je bila gonilna sila zadnje svetovne recesije z neupravičenim optimizmom potrošnikov liberalna politika svetovnih bank, ki so delile pogosto preslabo zavarovane kredite.

Previdno ravnanje Avstralije ob nastopu krize
Vendar pa avstralske banke tega trenda niso sprejele. Zavzele so bolj konzervativno stališče, saj so imeli omejena posojila večinoma znotraj avstralskih meja. Zato je bilo treba žrtvovati svetovno širitev. Avstralske banke niso odpirale velikih podružnic v Hong Kongu, Londonu in New Yorku. Prav tako so izpustili priložnost, da bi Sydney spremenili v “finančno meko” z veliko koncentracijo globalnih bank in finančnih institucij, za nagrado pa so na koncu ohranili stabilnost, brez uvoza tujih finančnih “okužb”, ko je prišlo do krize, je o stabilnosti avstralskega gospodarstva poročal Novac.hr.

M. V.

Sorodno

Zadnji prispevki

Britanci pretreseni: Moški zabodel vojaka in iz noža lizal kri

Britanskega vojaka je sredi belega dne, ko se je...

[X odzivi] “Brezsramno je tole; ga ni bilo junaka, ki bi ga poslal domov”

"Hiša, podarjena s strani zasebnega podjetja, hudi birokratski zapleti...

Radgonske gorice osvojile šampionsko odličje in deset zlatih medalj

V sredini julija je v prostorih Pomurskega sejma potekalo...