fbpx

Avstralija zaradi prenatrpanosti mest ustavlja migracije

Avstralsko mesto Sydney (foto: STA).

Avstralija bo najverjetneje omejila priseljevanje, ker so njena mesta prenatrpana, je dejal avstralski premier Scott Morrison. Kot je dejal v govoru v ponedeljek zvečer, si bo njegova vlada prizadevala za zmanjšanje letne kvote, ki trenutno znaša 190 tisoč priseljencev, za okoli 30 tisoč ljudi.

Avstralski premier Scott Morrison je poudaril, da sta največji mesti Sydney in Melbourne žrtvi uspeha države. “Ceste so prenatrpane, avtobusi, vlaki in šole so polni,” je dejal. Dodal je, da so v Sydneyju priseljenci lani predstavljali okoli 70 odstotkov vse rasti prebivalstva.

“Rast prebivalstva je imela ključno vlogo pri našem gospodarskem uspehu. A vem tudi, da Avstralce v naših največjih mestih skrbi prebivalstvo. Pravijo dovolj, dovolj, dovolj,” je poudaril avstralski premier.

Napovedal je, da bo predsednike vlad zveznih držav prosil, naj pripravijo svoje demografske načrte, o katerih bodo govorili 12. decembra. Med junijem lani in julijem letos se je v Avstralijo priselilo kar 160 tisoč ljudi. Glede na najnovejše podatke največ priseljencev v Avstralijo prihaja iz Indije, 20 odstotkov. 15 odstotkov jih je iz Kitajske, devet odstotkov pa iz Velike Britanije. Lani so v Avstraliji podelili skoraj 262.500 stalnih in začasnih vizumov, s čimer je število prebivalcev najmanjše celine preseglo 25 milijonov, še navaja dpa.

C. Š., STA