Avstralija zaradi prenatrpanosti mest ustavlja migracije

Avstralsko mesto Sydney (foto: STA).

Avstralija bo najverjetneje omejila priseljevanje, ker so njena mesta prenatrpana, je dejal avstralski premier Scott Morrison. Kot je dejal v govoru v ponedeljek zvečer, si bo njegova vlada prizadevala za zmanjšanje letne kvote, ki trenutno znaša 190 tisoč priseljencev, za okoli 30 tisoč ljudi.

Avstralski premier Scott Morrison je poudaril, da sta največji mesti Sydney in Melbourne žrtvi uspeha države. “Ceste so prenatrpane, avtobusi, vlaki in šole so polni,” je dejal. Dodal je, da so v Sydneyju priseljenci lani predstavljali okoli 70 odstotkov vse rasti prebivalstva.

“Rast prebivalstva je imela ključno vlogo pri našem gospodarskem uspehu. A vem tudi, da Avstralce v naših največjih mestih skrbi prebivalstvo. Pravijo dovolj, dovolj, dovolj,” je poudaril avstralski premier.

Napovedal je, da bo predsednike vlad zveznih držav prosil, naj pripravijo svoje demografske načrte, o katerih bodo govorili 12. decembra. Med junijem lani in julijem letos se je v Avstralijo priselilo kar 160 tisoč ljudi. Glede na najnovejše podatke največ priseljencev v Avstralijo prihaja iz Indije, 20 odstotkov. 15 odstotkov jih je iz Kitajske, devet odstotkov pa iz Velike Britanije. Lani so v Avstraliji podelili skoraj 262.500 stalnih in začasnih vizumov, s čimer je število prebivalcev najmanjše celine preseglo 25 milijonov, še navaja dpa.

C. Š., STA

 • stajerc5

  Drugic vsaj konkretizirajte podatke, da so to uradno (z papirji) registrirani priseljenci in da ni nikjer migrantov ali podobne nesnage! Migranti so ze zdavnaj obupali, odkar jih takoj poberejo in peljejo na otoke ala Goli otok!!! To je zazeljen in potreben “uvoz” delovne sile, kakor bi bilo lahko regulirano tudi pri nas.

 • xtc

  No tako hudo spet ni,je pa res,da so v AUS dobrodošli predvsem beli,če imajo kup denarja(muslimani niso prioriteta,še zdaleč ne) in kader ,ki ga rabijo nujno,strojništvo,rudarstvoitd,ter taki ,ki bi z lastnim kapitalom odprli proizvodno ali storilnostno podjetje,ostalo postaja vse bolj nezaželeno.

 • Van Der Waals

  TREBA JE NAD AFRIČANE POSLAT ABORTIVNI LOBI”!

 • tzt

  Štirje “turisti”, dva iz GB in dva iz Slovenije, Nicky Habjan, 28 in Kristijan Rebernak, 27 aretirani v Perthu. Razlog: pranje denarja in kraja denarja s pomočjo lažnih kreditnih kartic – https://thewest.com.au/news/wa/four-tourists-busted-over-alleged-eftpos-scam-ng-b881023321z Habjan je zgleda neki Dj. Za podoben kriminal so lani obsodili neki trio vsakega na 10 let.

 • KAPIBARA

  Pa kaj se Avstralski premier toži nad prezasedenostjo avtobusi, vlaki in šole, Indijce naj pogleda, pa kitajce..
  sarkezem pres..

 • skorpijon93

  preveč je muslimanov v avstaliji, medtem ko je nova zelandija ćisto nekaj drugega , kar uvažaš to dobiš ane ?

 • Olga2345

  Bravo Avstralci!

 • Poserjemsenavse

  ko priseljenci omejujejo priseljence…90 % države prazno in neposeljeno, pol pa take beremo…