Najdražja službena pot s falconom v letu 2018: Ustavno sodišče samo za pot porabilo več kot 14 tisoč evrov

Datum:

Na seznamu najdražjih letov s falconom za leto 2018 je pri vrhu pot, ki so jo v Rigo opravili na ustavnem sodišču. Specifikacija ministrstva za obrambo, ki upravlja s falconom, kaže, da je stala pot vrtoglavih 14.367,60 evra. Specifikacijo poti v celoti objavljamo v nadaljevanju.

Ustavni sodniki so v Rigo poleteli v sredo, vračali so se v petek. Po podatkih, ki smo jih prejeli od ministrstva za obrambo, so bili potniki takratna predsednica ustavnega sodišča Jadranka Sovdat, Rajko Knez, ki je predsedovanje ustavnemu sodišču prevzel decembra od Sovdatove, ustavna sodnika Špelca Mežnar in Matej Accetto ter generalni sekretar ustavnega sodišča Sebastian Nerad. Sovdatova in Knez sta na povratku izstopila v Mariboru, medtem ko so preostali leteli na relaciji Ljubljana-Riga-Maribor-Ljubljana.

Poslovni razred za celo delegacijo bi stal manj kot pet tisočakov
Pogled v iskalnik letalskih kart na spletnem portalu letalske.si pokaže, da bi, če uporabimo parametre, kar najbolj podobne tistim, po katerih je letela delegacija z ustavnega sodišča, lahko delegacija z redno linijo letela iz Ljubljane precej ceneje. Stroškovnik se za delegacijo petih ljudi giblje med 1.871,35 in 2.507,35 evra, če bi leteli v ekonomskem razredu. Polet za pet oseb v poslovnem razredu bi stal od 4.804,40 do 6.848 evrov. Kar v nobenem primeru ni niti polovica tistega, kar je stal let s falconom. Res je, da bi morali enkrat prestopiti. A razlika med najdražjim letom v poslovnem razredu, torej 6.848 evri, in 14.367,60 evra, kolikor so porabili na ustavnem sodišču, je 7.519,60 evra. Kar je več kot osem bruto minimalnih plač za leto 2019.

Ustavno sodišče smo zaprosili za podatke, kdo je sprejel odločitev za polet s falconom in na podlagi kakšnih argumentov. Glede na to, da letalske karte rednih linij na primerljive datume (odhod v sredo, povratek v petek) stanejo od 300 do 400 evrov na potnika, nas je zanimalo, zakaj delegacija ustavnega sodišča ni letela z redno linijo. Pa tudi, čigava je bila odločitev, da se letalo na poti iz Rige ustavi še na mariborskem letališču.

Nerad: Letalo se je moralo prazno vrniti
V Rigo so leteli na uradni obisk delegacije Ustavnega sodišča Republike Slovenije pri Ustavnem sodišču Republike Latvije. Pri odločitvi za let s falconom se sklicuje na čas: “Če bi potovali z redno linijo v Rigo, bi potovanje trajalo večji del enega dneva (zaradi prestopanja), zaradi česar tega dneva ne bi mogli hkrati že koristno uporabiti za sam potek obiska. Enako velja tudi za dan povratka. Potovanje z redno linijo bi zato pomenilo, da bi obisk morali podaljšati vsaj na štiri dni, sicer ne bi mogli izvesti celotnega programa, kot ga je predvidelo Ustavno sodišče Latvije.

O visokih stroških pa: “Opozarjamo, da je državno letalo delegacijo pripeljalo v Rigo in posadka ni ostala v Rigi do konca obiska, kar bi bilo običajno, temveč nam je bilo pojasnjeno, da se mora letalo zaradi drugih načrtovanih letov tega dne prazno vrniti v Ljubljano. Zato se je vrnilo po delegacijo ob koncu obiska. Na kakšen način so bili ti vmesni leti obračunani, ali kot strošek, ki je oziroma ni prikazan v povezavi s posameznim letom delegacije ustavnega sodišča, ustavnemu sodišču ni znano in tudi ni stvar ustavnega sodišča.

V Mariboru so se ob povratku ustavili, ker je bila na dan povratka delegacije predvidena obveznost predsednice in sodnika ustavnega sodišča na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru. Zato “se je ustavno sodišče pozanimalo, ali je mogoče in ustrezno, da državno letalo pristane v Mariboru, ker bi bilo treba sicer uradni obisk v Latviji končati še prej in oba sodnika potem iz Ljubljane odpeljati nazaj v Maribor. Od pristojnih oseb smo bili obveščeni, da za pristanek v Mariboru ni ovir, zaradi česar se nam je zdel kratek postanek v ta namen na mariborskem letališču, predvsem zaradi boljše izrabe časa, koristen.

Skandal24.si

Sorodno

Zadnji prispevki

Podpišite peticijo proti postavitvi novih azilnih domov!

Vlada Roberta Goloba je prejšnji teden sklenila, da bo...

[Video] Čudovita novica – deček z redko boleznijo dosegel veliko zmago

8-letni Matjaž ima redko bolezen, imenovano "kongenitalni miastenični sindrom"...

Iranski režim v lanskem letu usmrtil kar 834 nedolžnih ljudi

V Iranu so lani usmrtili 834 ljudi, kar je...