Napad na članico Nata! Ruske rakete že kosijo po Poljski

Datum:

Ruski raketi sta v torek ob 15.40 prek Ukrajine poleteli na Poljsko in zadeli kmetijo, pri čemer sta bi bili ubiti dve osebi. Poljski predsednik Andrzej Duda in premier Mateusz Morawiecki sta sklicala krizni sestanek sveta za nacionalno varnost. Poljsko zunanje ministrstvo je potrdilo, da je eksplozijo povzročil izstrelek ruske izdelave, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Napada ni obsodil še nihče izmed članov slovenske vlade, je pa veliko zaskrbljenost izrazil Janez Janša, saj ruski režim ne cilja zgolj ukrajinskih civilistov, ampak tudi civiliste na Poljskem. “Obsojamo ta zločin in v popolnosti stojimo za poljskimi prijatelji,” je zapisal Janša in izrekel sožalje družinam ubitih Poljakov.

                   

Poljska je po eksploziji, v kateri sta v vasi Przewodow v bližini meje z Ukrajino umrli dve osebi, razglasila povečano pripravljenost dela svojih oboroženih sil, je nocoj v Varšavi sporočil tiskovni predstavnik poljske vlade Piotr Müller.

Socialni medij Višegrad 24 poroča, da sta poljski predsednik in premier sklicala svet za nacionalno varnost. Poljski radio Zet, ki je prvi poročal o domnevnem napadu, navaja tudi pripravljenost lovskih letal, ki naj bi poletela z letališča Tomaszow Lubelski, prav tako naj bi na kraj zločina prišel preiskovalni sodnik. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je odgovornost pripisal Rusiji in izjavil, da gre za napad na Poljsko. Kot je dejal, gre za raketni napad na ozemlje Nata. “To je ruski raketni napad na skupno varnost! To je resna eskalacija. Moramo ukrepati,” je dejal Zelenski.

Zveza nato prav tako preučuje poročila dogodka. Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg pa je po pogovoru s poljskim predsednikom Andrzejem Dudo sporočil, da zavezništvo spremlja dogajanje, članice Nata pa se med seboj posvetujejo. “Pomembno je, da se ugotovijo vsa dejstva,” je zapisal na Twitterju.

Bo aktiviran 5. člen severnoatlantske pogodbe?
Če se bo dogodek potrdil kot pristen, bo to prvi zabeležen napad na članico Nata s strani Rusije, 5. člen severnoatlantske pogodbe pa določa, da se oborožen napad na eno ali več pogodbenic v Evropi ali Severni Ameriki šteje za napad na vse pogodbenice. Zaenkrat se govori o aktivaciji 4. člena severnoatlantske pogodbe, ki določa posvetovanje držav pogodbenic, v primeru, če je ena izmed njih ozemeljsko ali varnostno ogrožena.

Iz mednarodne skupnosti pa se že vrstijo podpore Poljski. Estonsko zunanje ministrstvo je zapisalo, da je Estonija pripravljena braniti vsak centimeter Natovega ozemlja. “Popolnoma smo solidarni z našo tesno zaveznico Poljsko.”

Sejo sveta za nacionalno varnost je nocoj sklical tudi madžarski premier Viktor Orban, in sicer zaradi ustavitve dobave nafte po naftovodu Družba in zaradi raket, ki so zadele ozemlje Poljske, je sporočil njegov tiskovni predstavnik Zoltan Kovacs. 

Medtem pa je predsednik Litve zapisal: “Vsak centimeter ozemlja Nata je treba braniti!” Če bo potrjeno, da so ruske rakete padle na poljsko ozemlje, bo to prvi tovrsten incident v skoraj devetmesečni ruski vojni v Ukrajini in bo pomenil dramatično zaostrovanje konfrontacije Moskve z Zahodom, saj je Poljska članica zveze Nato.

Rusko obrambno ministrstvo je v izjavi zanikalo, da so njihove rakete padle na poljsko ozemlje in poročanja označilo za “namerno provokacijo”. “Rusija ni izvedla nobenih raketnih napadov na cilje v bližini ukrajinsko-poljske meje. Razbitine, ki so jih objavili poljski mediji, nimajo nobene zveze z ruskim orožjem.” 

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Izginila brez sledu, nazadnje so jo videli v nedeljo ob Kolpi

Od nedelje, od 16. ure, je pogrešana Nuša Krhin...

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...

Miran Videtič: “Sile, ki težijo k spremembi smeri EPP-ja, bi znale uspeti!”

"Skratka, nekaj se bo dogajalo, čuti se neka napetost...