Napoved poznavalca: Aleksander Čeferin in Tomaž Vesel z ambicijami na najvišje politične funkcije na volitvah 2022!

Datum:

Načrt rušenja Janševe vlade ima v ozadju skrite ambicije tistih, ki jo rušijo. V oddaji Na tretjem je bilo razkrito, da bi Aleksander Čeferin lahko kandidiral za predsednika države na prihodnjih volitvah, Tomaž Vesel pa bi nastopil na parlamentarnih volitvah kot mandatarski kandidat levih opozicijskih strank. Poleg visokih ambicij sta Čeferin in Vesel prijatelja iz študentskih let, druži pa ju ljubezen do nogometa in bogato plačani položaji v mednarodnih nogometnih zvezah – FIFA ter UEFA.

Televizijski voditelj Igor Pirkovič je na tretjem programu RTV SLO 3 v oddaji Na tretjem: Kdo nadzira Računsko sodišče? pripravil omizje z vsemi najbolj vpletenimi deležniki v eno najbolj vročih političnih afer ta hip. V oddaji so sodelovali poslanka Stranke modernega centra Monika Gregorčič, poslanec DeSUS-a Robert Polnar,  predavatelj na Fakulteti za varnostne študije in predsednik zunajparlamentarne stranke Dobra država dr. Bojan Dobovšek, predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel, namestnik predsednika računskega sodišča Jorg Petrovič in novinar in urednik Požareporta, Bojan Požar.

Pirkovič je v oddajo povabil tudi predstavnike levih opozicijskih strank združene v koalicijo KUL, a se omizja ni udeležil nihče. Slovenska javnost napeto spremlja, ali bo sedanji predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel obstal na položaju ali ne. Proti njemu se je nabrala kopica dokazov in dejstev. Od tega, da Vesel nima dovoljenja od KPK do tega, da mu sama slovenska zakonodaja ne omogoča, da bi opravljal dve funkciji.

Ne moreš biti nogometaš, trener, sodnik, delegat in kontrolor sojenja hkrati
V oddaji je Pirkovič izpostavil vsa pomembna dejstva, ki so zanimala gledalke in gledalce v aferi Vesel. Predsednik zunajparlamentarne stranke Bojan Dobovšek je poudaril, da je v Sloveniji vse odvisno od političnih interesov, zato imamo dolgoletne težave z državnimi ustanovami kot so Finančna uprava Republike Slovenije, Komisija za preprečevanje korupcije in Računsko sodišče. Če veste, kateri politični opciji so pripadali večinoma vodje vseh institucij, vam je odgovor znan. V oddaji je velikokrat pojasnil, da Slovenija zaradi korupcije izgubi vsako leto 3,6 milijarde evrov. Za Tomaža Vesela je dejal, da je nesprejemljivo, da opravlja obe funkciji. V pogovoru s Pirkovičem je izpostavil, da je tolmačenje zakona Tomaža Vesela o Računskem sodišču popolnoma napačno. To je razložil tudi z nazornimi primeri o tem, kaj pomeni športna dejavnost. V nogometu bi to pomenilo, da bi bil nogometaš, trener, sodnik, delegat in kontrolor sojenja hkrati. Vse ostalo je funkcionarska služba.

Predsednik stranke Dobra država Bojan Dobovšek, poslanka SMC Monika Gregorčič in voditelj Igor Pirkovič. (Foto: Posnetek zaslona)

Poslanka SMC Monika Gregorčič je poudarila, da je funkcija poslancev v tem, da zaznajo nezakonitosti v družbi. Žal so očitki o nezakonitosti funkcije predsednika Računskega sodišča Tomaža Vesela preveč resni, da bi to poslanci spregledali. Kritična je bila do “kulturnega” obnašanja na zadnji seji odbora za notranje zadeve v hramu slovenske demokracije. Izpostavila je dejstva o političnem povezovanju med Veselom in koalicijo KUL, kar je svojim poslancem priznal kandidat za mandatarja opozicijske koalicije, predsednik DeSUS-a Karl Erjavec.

Poslanec Robert Polnar (Foto: STA)

V oddaji smo tudi slišali odgovore Tomaža Vesela glede njegovih spornih zakonskih kršitev. Njemu se pravzaprav ne zdi nič sporno, saj velja, da je FIFA ustanovljena po švicarskem pravu in je to edino pomembno. Na besede poslanca Polnarja se je odzval, da ne držijo in da si je poslanec DeSUS-a vse izmislil. Poslanskemu kolegu Polnarju v bran pa je stopila poslanka Gregorčeva, ki je jasno povedala, da gre za zelo resnicoljubnega in spoštovanega poslanca Državnega zbora.

Čeferin in Vesel naj bi imela visoke ambicije v slovenski politiki
V teh dneh sta del slovenske javnosti stresla dva tektonska posnetka, ki sta zatresla Slovenijo. Najprej smo videli najpomembnejše inserte govora Roberta Polnarja, kjer je jasno razkril zaroto opozicijskega četverčka KUL in Veselovega Računskega sodišča. Sledil je še ogled nastopa namestnika Računskega sodišča Jorga Petroviča. V svojem nastopu je jasno nanizal vse zakonske kršitve Tomaža Vesela, temu je nato sledilo maščevanje in napad portala Necenzurirano.

Voditelj Pirkovič je eden redkih na RTV Slovenija, ki v oddaje vabi tudi tiste novinarje, ki imajo sicer na nacionalki prepoved nastopanja. Novinar Bojan Požar, zaradi katerega je moral odstopiti marsikateri državni funkcionar ali minister je povedal, da sta Tomaž Vesel in Aleksander Čeferin nov politični projekt političnih režiserjev na levici. Izpostavil je, da bi po njegovem prepričanju, oba rada naskakovala najvišji funkciji v državi – mesti predsednika države in vlade.

Predsednik računskega sodišča in predsednik neodvisne komisije za revizijo in skladnost pri Svetovni nogometni zvezi FIFA Tomaž Vesel in šef evropskih nogometnih zvez UEFA Aleksander Čeferin. (Foto: STA)

V letu 2022 naj bi Aleksander Čeferin šel v boj za predsednika države, Tomaž Vesel pa bi bil skupni kandidat KUL-a za mandatarja leve sredine na parlamentarnih volitvah 2022. A oba sta se znašla v hudi godlji. Oba zaradi najbolj popularne postranske stvari na svetu. Eden zaradi Olimpije, drugi zaradi Fife. Ob vsem tem se jasno vidi molk velike večine medijev, ki računajo, da jih bo omenjena dvojica rešila desnosredinske Janševe vlade.

Celotno oddajo Na tretjem: Kdo nadzira računsko sodišče si lahko ogledate TUKAJ.

Luka Perš

Sorodno

Zadnji prispevki

Odstopila vodja ameriške tajne službe

Vodja ameriške tajne službe Kimberly Cheatle je odstopila. Po...

Musk: “Moj sin je mrtev, ubil ga je virus prebujenstva”

Elon Musk je v nedavnem intervjuju delil osebno zgodbo...

Republikanski senator zahteva Bidnovo razrešitev

Republikanski senator Eric Schmitt je pozval vse člane Bidnovega...