Napovedana mednarodna koalicija za dobavo bojnih letal Ukrajini

Datum:

Predsednika vlad Združenega kraljestva in Nizozemske sta se po torkovem srečanju ob robu vrha Sveta Evrope dogovorila, da bosta omogočila oblikovanje mednarodne koalicije za okrepitev ukrajinske zračne obrambe, ji zagotovila letalske bojne zmogljivosti in ji pomagala z vsem, od usposabljanja vojakov do nabave letal F16.

                   

Predsednik vlade Združenega kraljestva Rishi Sunak je tudi poudaril, da bi morala Ukrajina postati članica Severnoatlantskega zavezništva, z nizozemskim kolegom Markom Ruttejem pa je razpravljal o zagotavljanju dolgoročne varnostne pomoči Kijevu, “da bi zagotovili, da bodo Ukrajinci lahko odvrnili prihodnje napade”.

Sunak in Rutte sta se sicer udeležila vrha Sveta Evrope v islandski prestolnici Reykjavik, ki bo trajal do srede, zbrane voditelje pa je prek videopovezave nagovoril tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. “Zahvaljujem se vsem državam in voditeljem, ki nam pomagajo izboljšati našo zračno obrambo. Pokažimo, kaj pomeni moč svobodnega sveta,” je dejal.

Bojna letala F16 (foto: epa)

Zelenski je v svojem  večernem govoru tudi napovedal, da so se Združeno kraljestvo in Nizozemska ter Francija pridružile t. i. koaliciji bojnih letal. “Dober začetek koalicije! Hvala vsem!” je dejal Zelenski, ne da bi navedel dodatne podrobnosti.  15. maja se je namreč Združeno kraljestvo strinjalo, da bo poleti začelo usposabljati ukrajinske pilote in da že sodeluje z drugimi državami pri dobavi bojnih letal F16 Ukrajini. Poleg tega je tudi francoski predsednik Emmanuel Macron po srečanju z ukrajinskim kolegom Zelenskim dejal, da so vrata za usposabljanje ukrajinskih pilotov “odprta”.

Zelenski je v zadnjih dneh obiskal več evropskih držav vključno z Veliko Britanijo in skušal pridobiti njihovo dodatno podporo v obliki orožja – predvsem bojnih letal, ki pa jih zahodne države kljub prošnjam in pozivom Zelenskega za zdaj Ukrajini ne dobavljajo. Po obisku v Veliki Britaniji dejal, da je zaznal “zelo pozitivno naravnanost” glede oblikovanja koalicije za dobavo bojnih letal v podporo Kijevu v vojni z Rusijo. Sunak pa je potrdil, da bi bila Velika Britanija pripravljena usposabljati ukrajinske pilote.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Madžarska in Nemčija protestirata proti dodatnim uvoznim dajatvam na kitajske avtomobile

Odločitev Evropske komisije, da uvede dodatne uvozne dajatve na...

Janša: Prst je uperjen v vas, Nataša Pirc Musar

Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša se je odzval...

Četrtkova Tarča je znak, da so odnosi v koaliciji že bili skrhani

Evropski poslanec iz vrst SD Matjaž Nemec je v...

Nika Kovač “fajta” samo tam, kjer se obetajo politične točke?!

Očitno je, da pri Niki Kovač v ospredju ni...